Hlavní obsah
Aktuální dění

V Česku se prodává ukrajinská mouka za 899 Kč a jde o hit. Má to důvod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

899 korun za mouku z Ukrajiny? V posledních dnech jde mezi Čechy o nečekaný hit a pořídila si ji již dokonce i jaderná inženýrka Dana Drábová. Trend ze sociálních sítí má jasný účel.

Článek

Málo výrobků vzbudilo v poslední době takový rozruch jako (ne)obyčejná mouka. Nečekaný nákupní trend v podobě ukrajinské mouky za 899 korun v posledních dvou týdnech zaplavil zejména sociální sítě, kde se s pořízením tohoto artiklu – který je určen nikoliv na vaření, ale prodává se primárně jako sběratelský předmět – chlubí známé osobnosti, ale také běžní lidé, kteří doma chtějí mít něco „na památku“. A jde také do jisté míry o zajímavé inovátorství v marketingu veřejných sbírek.

Za cenu necelých 9 stovek sice nákupčí obdrží pouze kilovku běžné mouky v ukrajinských barvách, kterou by šlo pořídit i jinde za pár korun. O ni samotnou však nejde. Pravý důvod jejího nákupu tkví v tom, že se tímto dosti netradičním způsobem Češi snaží přispět na sanitky, které mají na Ukrajině pomáhat s převozem raněných vojáků z fronty.

Kde se tento trend zrodil? S nápadem na „Ukromouku“ přišel před několika měsíci youtuber „Bratříček“ alias Ondřej Tesárek, kdy ji zmínil jako vtip, kterého se však nakonec ujal jakožto organizátor Jakub Kuneš a grafik Tomáš Sova a vznikl tak hotový tovar, na jehož obalu se lidé dočtou, že jde o produkt, který „není určen ke konzumaci a že výtěžek z prodeje jde na podporu koupě zdravotnického vybavení pro napadenou zemi. Samotná mouka pak má být též reakcí na fámy o dovozu nekvalitního obilí z Ukrajiny do Česka.

Budeme vyrábět Ukromouky kolik chceme… Dokud poslední Rusák nezdrhne z Ukrajiny zpátky do Moskvy.
Ondřej Tesárek alias Bratříček

Tesárek o trvání výroby sběratelské mouky ve videu prohlásil, že se bude vyrábět do té doby, „dokud poslední Rusák nezdrhne z Ukrajiny zpátky do Moskvy“.

A co přesně lidé s moukou za 9 stovek dělají? Někteří si ji nechávají, ale zaznívá také záměr „obdarovávat“ jí proruské firmy či osobnosti. „Jdete do toho, nakupujte Ukromouku. Je to ten nejlepší dárek, který svému dezolátnímu příbuznému nebo kamarádovi či kolegovi můžete dát. Nejlepší dárek,“ zmínil Tesárek.

„Budeme vyrábět Ukromouky kolik chceme. Klidně deset let. Dokud prostě nezkoupíme všechny zbraně, všechny hummery v této republice, a dokud poslední Rusák nezdrhne z Ukrajiny zpátky do Moskvy, kde může žrát h***a, co posledních 20 let dělají, protože místo toho, aby vyráběli záchody, vyráběj pod*laný tanky,“ rozpálil se rovněž youtuber při představování produktu, který má za cíl možnost netradičně přispět na zdravotnický materiál a pancéřové sanitky pro Ukrajinu.

Anketa

Vítáte nápad na „Ukromouku“?
Ano, může to pomoci rozproudit zájem lidí o pomoc
11 %
Ne, spíše to od pomoci odrazuje
89 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 245 čtenářů.

„Pomáháme Ukrajině bránit se ruské agresi již od jejího počátku v roce 2014. Na Ukrajinu vozíme materiální, poradenskou a analytickou pomoc od samého začátku nyní probíhající války. V září 2022 jsme pro polní nemocnice podél frontové linie na východě Ukrajiny zajistili a bezprostředně do zóny bojů osobně doručili tři sanitky, zdravotnické přístroje, nosítka a mnoho zdravotnického vybavení. V roce 2023 jsme dodali dalších 11 civilních sanitek ať již civilním nemocnicím, tak vojákům. Dále jsme dodali i 3 pancéřové sanitky ‚Humvee‘, vybavené nezbytnými zdravotnickými přístroji a vybavením Tyto vozy na frontě dle zpětné vazby jednotek ukrajinské armády pomohly zachránit řadu životů,“ uvádí pak samotný spolek Team 4 Ukraine, zaštiťující celý projekt této pomoci pro Ukrajinu.

Na sociálních sítích jde nalézt již nemalé množství ohlasů a v několika příspěvcích se k „Ukromouce“ vyjádřila též předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Její „doporučení na mega parádní nákup“ kladně ohodnotilo již přes 370 sledujících.

Výsledek? Podle Tesárka se „Ukromouky“ ještě před koncem června prodalo už za půl milionu korunu a jde tak na domácím poli o zajímavý marketingový tah, jak pomoci oživit zájem lidí pomáhat Ukrajině i po více než 2 letech bojů. U pokračování projektu na pancéřové sanitky „Humvee“ se již podařilo od českých dárců nashromáždit přes 2 600 000 korun, což je úctyhodná částka, kterou ještě pomůže navýšit právě i aktuální prodej „Ukromouky“.

Dle slov komentátora a videotvůrce Ondřeje Tesárka jde na samotný projekt sanitek pro Ukrajinu po odečtení nákladů na výrobu „Ukromouky“ a dopravu 800 korun z každého prodaného balení a není tak vyloučené, že jen výnos ze samotné „akce s moukou“ dokáže přispět na podstatnou část výdajů na pořízení jedné ze sanitek, která by se s ostatními mohla po ukončení sbírky připojit ke 3 pancéřovým sanitkám, jež organizace dodala ukrajinským obráncům již v průběhu loňského roku. Team 4 Ukraine píše, že tyto vozy na frontě dle zpětné vazby jednotek ukrajinské armády pomohly zachránit řadu životů.

Zatímco v Česku jde o originální novinku, výjimkou nejsou podobná oživení sbírek ani jinde po světě. Aktuálně například médii oběhla zpráva o zajímavém projektu nadšenců do Lega a ukrajinské vládní platformy United24, prostřednictvím které země shání pomoc pro boj s ruskými okupanty. Kromě dobrého pocitu z podpory mají tentokrát dle Českého rozhlasu lidé možnost získat při darování minimálně 24 dolarů také speciální stavebnice Lega, které nelze běžně zakoupit a jedinou šancí k jejich získání je právě akorát výhra v této sbírce. Kromě válečných výdajů má sbírka sloužit též na obnovu zničených budov na Ukrajině, a i samotné modely Lega mají znázorňovat známé ukrajinské památky včetně Oděského národního akademického divadla opery a baletu či kyjevské Zlaté brány. Právě podobná forma propagace by se tak mohla brzy stát vítaným doplňkem veřejných sbírek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám