Hlavní obsah
Finance

Už mě nebaví dotovat živnostníky. Sám se jim stávám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tombi

Přidám si na platu 35 000 měsíčně a dělám stejnou práci, které věnuji stejně času jen legálně odvádím podstatně měně. Základem zůstalo mít dobrou pracovní morálku a ochotného šéfa, který si mě váží.

Článek

Už mě nebaví dotovat živnostníky. Sám se jim stávám. Přidám si na platu 35 tisíc měsíčně a důchod budu mít skoro stejný.

Důchody prý musí být spravedlivé, papouškovala Maláčová a teď i Jurečka. Nicméně zůstalo vše po starém. Všem stejně na věčné časy, nebo skoro stejně.

Ve výpočtech důchodů se snižuje zásluhovost a jejich rozdíly se snižují. Když přiznám státu podprůměrný příjem dostanu dvacet, když přiznám trojnásobek průměru, dostanu dvacet pět.

Na důchodovou reformu jsem nečekal a zajistil si vysoký dodatečný příjem v podobě legálně nezaplacených daní. Ze zaměstnance jsem se stal živnostníkem.

V dobře placené práci mám kolegu, oba jsme pracovali jako zaměstnanci. Často jsme vedli řeči o tom, kolik zaplatíme na sociálním a zdravotním pojištění, na daních a kolik nám z toho zbyde. Navíc na odvody, které na nás platí zaměstnavatel jsme museli taky vydělat.

Jednou jsme zašli za šéfem a požádali o zvýšení platu. Vzal si pár dní na rozmyšlenou a poté navrhl, že u něj můžeme pracovat na živnost. On nám bude vyplácet pořád stejně plus odvody, které za nás platil jako zaměstnavatel a jak si to zdaníme bude naše věc.

To se nám nechtělo, přece jenom pevná smlouva je k nezaplacení, ale kdo se bojí, nesmí do lesa. A tak jsme upekli férovou dohodu. Přejdeme na živnost a když ho do půl roku požádáme, vezme nás zpět a budeme znovu zaměstnanci. Za to už nebudeme chtít další navýšení platu.

Stalo se. Dnes děláme stejnou práci, které věnujeme stejně času, jen legálně odvádíme podstatně měně. Využíváme vysoký výdajový paušál, platíme minimální odvody a všichni, kromě státu, jsme spokojeni. A státu je to vlastně taky jedno, protože takovýto postup umožňuje a uniklé ,,drobné miliardy “ ho netrápí.

Půlroční šéfova lhůta ,, stát se opět zaměstnancem” uplynula, ale on sám ji prodloužil na neurčito. Základem zůstalo mít dobrou pracovní morálku a ochotného šéfa, který si nás váží.

Na dovolené jsem letos ještě nebyl. Vyberu si ji, kdy budu chtít, a pojedu na ni novým autem, které si pořídím za ušetřené peníze se všemi živnostensko-podnikatelskými výhodami. No, anebo si jej nekoupím a začnu z ušetřených šetřit. Odkládat na důchod několikrát rychleji než prostřednictvím státu.

Anketa

Měli by mít i zaměstnanci nárok na výdajové paušály a další korekce odvodů státu?
Ano
55,9 %
Ne
34,3 %
Je mi to jedno
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám