Hlavní obsah
Cestování

Vstupné do smrdutých Benátek je výsměch. Raději pojedu na krásnější místa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - liudanao1991

Benátky jsou považovány za jedno z nejkrásnějších a nejromantičtějších měst, tedy alespoň do chvíle, než je uvidíte naživo.

Článek

Před několika lety jsem byl na dovolené v Italském městě Caorle, které leží jen hodinu cesty od Benátek. Není tedy divu že jsme si vyhradili jeden den na jejich návštěvu. Upřímně řečeno nepotřebuji to absolvovat podruhé. V srdcervoucích bijácích jsou Benátky vykreslovány jako romantické místo, kde si každý pár užije ty nejkrásnější okamžiky v malebných terasách restaurací podél kanálů, kterými proplouvají gondoly s dalšími zamilovanými páry, jimž gondoliér dokresluje svým zpěvem romantickou atmosféru. Opomenout by se neměla ani večerní procházka usínajícím městem, kde dlážděné uličky osvětlují lucerny visící na fasádách domů. Asi takto jsme si představovali naší návštěvu i my.

První ochlazení přišlo hned po zaparkování v několikapatrovém parkovišti před Benátkami, kde jsme čekali asi tak s pětistovkou dalších turistů na převoz do centra města. V Benátkách není jediná silnice, tudíž zde nepotkáte ani jedno auto a doprava se tu řeší po vodě. Před parkovištěm jsou přistaveny takzvané vodní autobusy, tedy lodě s kapacitou kolem třiceti osob, které vás dovezou přímo do středu města. Před lety stála jízdenka osm euro na osobu, dnes bude cena pravděpodobně vyšší. Můžete také využít taxi služby, což bych tedy nedoporučoval pokud doma nemáte tiskárnu na peníze, jelikož už tou dobou stála jedna cesta osmdesát euro.

Další ledová sprcha nás čekala při vylodění v centru Benátek. Odpadky a trusem holubů znečištěné ulice v kombinaci se zápachem linoucím se z kanálů a davy turistů mělo do romantického místa hodně daleko. Ani procházky ulicemi nebyly zrovna idylka, ale spíše boj o trochu prostoru v úzkých uličkách a vyhýbání se neodbytným pokřikovačům lákajícím do předražených restaurací. A jestli byste si chtěli užít chvilku soukromí se svou polovičkou za zvuku loutny a zpěvu gondoliéra při projížďce kanálem na podlouhlé gondole, ušetřím vás zklamání ze zážitku. I z tohoto typického lákadla se stala drahá komerční záležitost, ze které se snaží obchodníci vytěžit maximum. Za 40 euro na osobu se posadíte do jakéhosi vlaku z gondol, kde v každé nesedíte v soukromí po dvou, jak by se čekalo, nýbrž ve čtyřech. Romantika je tu tam a vy prakticky jen čekáte kdy už to celé skončí a s prázdnou peněženkou konečně vypadnete z tohoto hrozného místa.

Paradoxem je, že se Itálie rozhodla zpoplatnit vstup do Benátek pro turisty, kteří se zde nehodlají zdržet přes noc. Je pravdou, že by městu jako takovému prospěl menší nápor turistů, ale na druhou stranu je turistický ruch jediným zdrojem příjmů tamních obyvatel. Když tedy zvážíme za co máme platit, není lepší jet raději jinam?

Všem, kteří se do Benátek teprve chystají, bych doporučil jet někam, kde si turistů ještě alespoň trochu váží. Alespoň si nezkazí představu o nejromantičtějším městě Itálie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz