Hlavní obsah
Jídlo a pití

Strčte si předražený Mixit někam. Stejný si doma vyrobím za zlomek ceny

Foto: Michal Strych

Jestli jste se rozhodli stejně jako já jíst trochu zdravě, možná jste zjistili, že se nejedná o zrovna levnou zálibu, respektive ty levné varianty vám nikdo nenabízí.

Článek

Před několika lety jsem přešel ze snídaní o rohlíku a salámu na zdravější verzi s miskou müsli a ovocem. Rázem se ale moje snídaně značně prodražila. Dva rohlíky s trochou sýru a salámu stály kolem deseti korun, zatímco směs müsli, kterou jsem si koupil v obchodě, stála přibližně 150 Kč a stěží jsem z ní vytvořil pět snídaní. Zkusil jsem také v posledních letech velmi populární Mixit. Směs byla opravdu výborná, ale s cenou za jednu snídani jsem se dostával už někam k padesáti korunám za porci.

Začal jsem tedy hledat alternativy. Chvíli jsem jedl jen vločky, které se jevily s cenou kolem čtyřech korun za porci jako super investice. Bohužel jsou tyto snídaně tak jednotvárné, že jsem po dvou týdnech nemohl vločky už ani vidět.

Pokusil jsem se tedy svou misku vloček tedy trochu obohatit, jeden den jsem přidal hrst ořechů, druhý den trochu sušeného ovoce, další den chia semínka. Najednou mi mé snídaně začaly opět chutnat. Variant bylo mnoho, stále jsem chtěl zkoušet nové a stále jsem dokupoval další přísady. Dokupoval jsem tolik a tak často, že po několika měsících mi přísady do snídaní zabíraly celou jednu skříň. „To jsem trochu přehnal,“ řekl jsem si. Desítky otevřených balíčků různých ořechů a semínek doslova trhaly skříň ve švech. Přestával jsem mít přehled o tom, co všechno v té skříni vlastně mám. Nehledě na to, že obaly už nedržely tak jako při koupi a každou chvíli se někde něco rozsypalo. Na jedné straně jsem tak měl perfektní snídaně, na druhé straně ale pořádný nepořádek v přeplněné potravinové skříni.

Rázem jsem přišel s geniálním a přitom jednoduchým nápadem. Vzal jsem několik velkých sklenic od okurek a začal do nich přesypávat jednotlivé ingredience. Ne však stylem co sklenice, to druh, ale začal jsem si rovnou míchat směsi müsli. Na na dno trochu kešu ořechů, hrst chia semínek, lněné semínko, slunečnicové semínko, rozinky, sušené meruňky, kokos a tak dále. Každou ze sklenic jsem naplnil trochu jinak. Jedna byla bohatá na ořechy, druhá na ovoce, v další převažovaly vločky.

Rázem jsem měl před sebou osm dvoulitrových uzavíratelných sklenic s parádním mixem. Abych je všechny naplnil, spotřeboval jsem suroviny přibližně za dva tisíce korun, což se může zdát jako vysoká částka, ale když vezmu v potaz, že mi jedna taková sklenice pokryje přibližně patnáct snídaní, jsem na částce 16 Kč denně. V porovnání s komerčními mixy müsli vyloženě pohádková cena.

Nyní mám vždy připravené snídaně i na několik měsíců dopředu, ve sklenicích nezabírají tolik místa a navíc mám pod kontrolou kvalitu každé suroviny, což v případě již namíchaných müsli mixů z obchodu není možné.

Jestli máte rádi müsli snídaně jako já, určitě doporučuji míchat si je doma. Ušetříte nemalé peníze a pochutnáte si na tom, co máte skutečně rádi. Po nasypání do misky si je stačí zalít třeba mlékem a můžeme se pustit s chutí do nich. Já používám domácí kefír a na vrch pár plátků čerstvého ovoce. A když je potřeba se je trochu osladit, skvělou chuť jim dodá med.

Snídaně je prý nejdůležitějším jídlem dne, tak ať je tedy i tím nejchutnějším. Dobrou chuť!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz