Hlavní obsah
Zdraví

Nenápadný pomocník v těle - lymfa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Národní zdravotnický informační portál

Schéma lymfatického systému

V dnešní době se často klade důraz na zdravý životní styl, důležitost zdravé mikroflóry v našem zažívání, srdce a také lidskou psychiku. To vše je velice neopomenutelné, avšak pouze velmi okrajově se mluví o významu lymfatického systému v těle.

Článek

Ani já před pár lety netušila, že je lymfa mou součástí, dokud se mi nezačaly projevovat zdravotní problémy. Možná, že jste o lymfatickém systému do teď moc neslyšeli nebo ani netušili, že něco takového existuje. Pojďme si tedy o něm říci více.

Lymfatický systém můžeme připodobnit tomu žilnímu. Prochází celým naším tělem až do konečků prstů. Jeho úkolem je především zbavovat naše tělo škodlivin a toxických látek. Lymfatické cesty jsou v našem podkoží. Jelikož je ale lymfa lehce nažloutlá, nelze tyto cestičky vidět tak, jako vidíme žíly. V tomto systému se nachází několik lymfatických uzlin. Ty nejdůležitější jsou v krku, podpaží, tříslech a kolenních jamkách. Lymfa tak sbírá všechny škodlivé látky v těle, které nakonec vyloučíme jak jinak než močí. Pokud lymfatický systém funguje správně, nic nepociťujeme a je nám dobře. Problém nastává, pokud lymfa neproudí tak, jak má, či nám chybí nějaké lymfatické cesty.

Příznaky nefunkční lymfy jsou různé a problémy ne vždy musí být ihned značné. Dále také platí to, že problémy s lymfou nepostihují jen starší lidi, což jsem si já osobně také myslela, ale i mladší a není to výjimkou. Ze své zkušenosti jsem se nejčastěji setkala s problémy v oblasti nohou, a to je i můj případ. Osobně jsem pociťovala únavu v nohách, která postupně přešla až k otokům. Tyto otoky se začaly projevovat již v dětství, nicméně díky jejich krátkodobému trvání se přehlížely. V dospělosti pak už otoky nohou přešly v zánět, kdy byl nárt nohy červený a zapálený. Tento stav byl také často opakovaný. Bohužel doktoři přes půl roku netušili, co s tím a neustále mne posílali z jednoho oddělení na druhé. Až magnetická rezonance odhalila příčinu - lymfedem.

Lymfedem pak můžeme rozdělit na primární a sekundární. Primární lymfedem je vrozený a záleží jen na tom, kdy se začne projevovat. Sekundární je pak vyvolaný nějakou příčinou například úrazem.

Jakmile vám lymfa nefunguje správně, špatná zpráva je, že na to není lék. Toto onemocnění není jako angína, kde berete týden či dva léky a pak je vám hej. Lymfu pak řešíte stále. Ale netřeba mít strach 🙂 Je zde několik možností, jak lymfu podpořit a pomoci ji, přesto, že tato oblast je v medicíně poměrně nová a zatím ne tak rozšířená.

Způsoby, jak podpořit lymfu:

Kompresní punčochy - Když si představíte kompresní punčochy na první dobrou, pravděpodobně vidíte hnědé podkolenky, které vůbec nevypadají dobře. Nemusíte se ale bát. Doba je už trošku jinde a tak dnes se již vyrábí v širokém množství barev, včetně tělové, v různých způsobech pletení a dokonce i s krajkou. Možnosti jsou opravdu barvité - ponožky, podkolenky, nadkolenky, samodržky či celé punčochy. Komprese pak během celého dne podporuje tok lymfy a vy se tak můžete vyhnout nepříjemným otokům, pokud kompresi nosíte pravidelně. Velkou výhodou je, že každý půl rok máte nárok na tyto komprese zdarma, stačí si zažádat u vašeho obvodního lékaře 🙂

Pohyb - Někdy najdete zmínky, že je pohyb škodlivý v tomto případě. A ano, velká nepřiměřená míra pohybu škodlivá je, ale pohyb sám o sobě ne. Lymfatické onemocnění je velice individuální, a tak co se týká pohybu, musí si každý najít to své. Ať už způsob (chůze, běh, plavání, cardio, kolo…), tak míru. Z mé zkušenosti mohu říct, že je potřeba najít zlatý střed - ani moc nesedět, ani moc neběhat. Musí vám být dobře a neměli byste cítit ve své noze tlak. Příliš sezení škodí a příliš námahy také.

Masáže - Masáže lymfatických uzlin je uvolňují a usnadňuji tok lymfy v těle. Díky tomu, že je lymfa hned v podkoží, není nutné vyvíjet větší sílu, ale pouze jemně krouživými pohyby masírovat uzliny směrem k srdci. Určitě vám poradí váš lékař nebo v je České republice široké spektrum center specializujících se na tuto oblast. Můžete také využít specializovanou lymfatickou masáž a jsou i možnosti, kdy tyto masáže platí zdravotní pojišťovna.

Pít pít pít - Ne alkohol, to má opačný účinek, ale vodu. Pijte, prolívejte své tělo dostatkem vody a lymfa vám poděkuje. V lékárnách, drogeriích a jiných obchodech si také můžete zakoupit lymfatické čaje, které jsou na bázi těch bylinek, co lymfě svědčí. Mně se asi nejvíce osvědčil čaj od Ryor, také mi nejvíce chutnal 🙂

Vitamín C - Asi jedna z nejdůležitějších věcí. Vitamín C je jeden z nejpotřebnějších vitamínů pro nás a pro lymfu vitamín číslo 1. Nepředávkujte se s ním, ale užívejte ho, ať už v tabletách jako doplněk stravy nebo v ovoci a zelenině.

Zdravý životní styl - Vím, snadněji se to řekne než udělá. Ale tímto slovním spojením nemám na mysli zcela vynechat tučné, nezdravé a sladké jídlo. Jen jíst všeho s mírou, jíst kvalitně, plnohodnotně a opravdu se někdy zamyslet nad tím, co do svého těla posíláme 🙂

Smějte se - Pokud vám řekli, že máte problém s lymfou, problém, co se nedá léčit, doživotně budete muset nosit punčochy, konec cestování, dlouhých túr a sportu… Hlavu vzhůru 🙂 I mně tyto řeči z počátku vyděsily. Ale ono je to trošku moc prostřelené a pokud budete myslet pozitivně, starat se o sebe a najedete si svůj zlatý střed, vězte, že i s tou pochroumanou lymfou zvládnete cokoliv si zamanete 🙂

Pomůžete lymfě = pomůžete sami sobě

(Tento text není odborný, vychází pouze z vlastních zkušeností a tak je sepsán jako možné doporučení.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Lymfa
Lymfedém

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám