Hlavní obsah
Názory a úvahy

Likvidace ČT vrcholí. Souček zničil 168 hodin, zbývá už jen Moravec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Václav Moravec je posledním mohykánem staré dobré veřejnoprávní ČT

Oblíbený pořad zčistajasna končí, z obrazovek ČT zmizí po prázdninách. Z takového překvapivého vyústění ale má radost hlavně jedna strana - a proto můžeme tušit, odkud vítr vane. Tedy, když říkám strana, myslím spíše hnutí.

Článek

Pořad 168 hodin Nory Fridrichové a jejího kolektivu dokázal roky neúnavně odhalovat korupční kauzy a další skandály z vrcholové politiky. V době Babišovy vlády (2017-2021) byl jedním z mála světlých míst, kde se novináři „nedali“ a drželi laťku investigativy vysoko. Nebál bych se říct, že se jedná o pořad, který se zasazoval o udržení nějaké politické kultury a úrovně v naší zemi.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nora Fridrichová byla koncem 168 hodin zaskočena

A právě proto byl trnem v oku politikům, jejichž hříchy odkrýval. Není náhodou, že většina takových patří do stáje majitele Agrofertu (pardon, toho pána ze svěřenského fondu) Babiše, tedy do jeho hnutí ANO. V letech 2017-2021 proběhl takzvaný nepřátelský výsadek do Rady ČT, tedy kontrolního orgánu televize. Do něj byli tehdy vládnoucími ANOnisty za tiché podpory SPD a komunistů nominováni lidé jako Xaver Veselý, Matocha nebo Lipovská. Jedno větší žurnalistické jméno než druhé…

Pomalá řízená destrukce

No a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Započala pomalá, ale řízená destrukce ČT. Oddalovalo se navyšování koncesionářských poplatků, k čemuž sloužily všemožné výmluvy a průtahy. Nakonec došlo i na změnu na postu generálního ředitele ČT - solidní Petr Dvořák už svůj post neobhájil, ač chtěl. Místo něj byl zvolen nevýrazný a do té doby neznámý Jan Souček. Již krátce po jeho zvolení bylo jasné, s jakým cílem a kým byl do čela ČT zvolen. Souček okamžitě začal agitovat za „větší vyváženost“ zpravodajství a diskusních pořadů, což v praxi znamenalo, že se do různých pořadů začali zvát extremističtí politici jako Tomio Okamura a svých pět minut slávy v televizi zažil dokonce i radikál Jindřich Rajchl, reinkarnace Miroslava Sládka.

Foto: PfefferT, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Tady se sice Jan Souček (vlevo) směje, ale to spíše pomalému zániku ČT

Všechno, co se nyní kolem České televize děje, je dlouho chystaným a promyšleným plánem těch, kteří chtějí likvidovat její nezávislost. Protože jim nevyhovuje. K likvidaci je potřeba nejprve odstranit nejvýraznější tváře televize. Marek Wollner už je pryč, dostihl ho skandál s údajným obtěžováním na pracovišti. Šlo zřejmě o eskalaci dlouhodobého sporu mezi Wollnerem a Fridrichovou. Je škoda, že tito dva skvělí novináři nedokázali své neshody udržet v profesní rovině, protože Babiš a spol. využívají tohoto konfliktu k tomu, aby zlikvidovali oba hlavní protagonisty. Fridrichová je ničena právě teď.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Marek Wollner bránil demokracii jako lev. Po konfliktu s Norou Fridrichovou ale musel odejít

Zbývá už jen Moravec

Jako poslední z novinářských hvězd ČT zbývá dlouholetý moderátor Otázek Václav Moravec. Tento erudovaný profesionál a zároveň vyučující na Univerzitě Karlově čelí útokům dezolátů již notnou řádku let. Obyčejně se jednalo o ataky spočívající v pomluvách o údajně astronomické mzdě, kterou má Moravec v ČT pobírat. Sám jsem toho názoru, že Moravec by si v soukromé sféře se svým renomé vydělal o dost víc, ale ne každému je toto možné vysvětlit. Záměrně podfinancovaná ČT si totiž vysoké platy pro své hvězdy nemůže dovolit, není kde brát. A přitom by to byla velmi potřebná vzpruha v boji se všudypřítomným dezinfem.

Ale i na Moravce už to opoziční klika může zkoušet jinak, lépe. Přes nového generálního ředitele Součka. Pomalými, ale nenápadnými krůčky, nakonec vystrnadí z ČT i Moravce. Ale nesmí to být příliš okaté, takže zatím se jen do OVM zvou „malinko jiní“ hosté. Samozřejmě v zájmu plurality názorů a objektivity, kterou tam pan Souček chce přinést. A nyní přijde i nový pořad, který bude OVM konkurovat. Třeba by ho mohl moderovat nějaký z tahounů dezoscény, jako třeba Luboš Xaver Veselý nebo Petr Holec. To by teprve byla veřejnoprávní služba.

Foto: Klegicz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Bude se na nás místo Moravce o víkendu z ČT smát třeba Xaver?

Pak ale přijde stupňování tlaku na Moravce. Přidají se řeči o tom, že formát OVM je již vyčpělý, moderátor okoukaný, hosté stejní, témata nezajímavá… a pomalými, postupnými krůčky se Moravcovi práce znechutí natolik, aby odešel sám. Kdo ví, možná, kdyby se hodně cukal, nakonec někde uniknou i ty začerněné mzdové výkazy. Ale to by mu snad v očích veřejnosti i pomohlo. Alespoň by bylo vidět, že žádné miliony nebere.

Práce, kterou Václav Moravec v ČT vykonává, se dělá srdcem, evidentně mu záleží na stavu demokracie. Druhý takový novinář už v ČT nezbyl. Wollnera zlikvidovali dříve, Fridrichovou teď. A protože Petr Dvořák byl tím, kdo nad nimi držel ochrannou ruku, je nyní ČT bez jeho velení ve smrtelném ohrožení. Kdo tomu zákonitě musí nejvíc tleskat? Samozřejmě ten, jehož lumpárny ČT odkrývala nejčastěji. Ten, který zřejmě vyhlásil zadání, které je nyní plněno.

Nabízí se tedy otázka: Co s tím udělá současná vláda? Zasáhne premiér Fiala a zachrání ČT, nebo bude jen nečinně přihlížet její destrukci? Chci jen upozornit, že někteří politici dobře vědí, která bije…

Ano (ANO), klika kolem Klause a temnobloku. Možná zase dojde na spacáky. Jednou už ČT zachránily…

Anketa

Podpořili byste v boji o nezávislost ČT druhou spacákovou revoluci?
Ano
66,4 %
Ne
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 780 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-porad-168-hodin-na-ct-konci-40481661

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz