Hlavní obsah
Rodina a děti

Životní styl moderních babiček- méně vnoučat, více sebe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anastasia Shuraeva / Pexels

Moderní babička (ilustrační obrázek)

Dnešní babičky už neobětují život dětem a vnoučatům. Naopak využívají svůj čas na maximum a dohánějí, co dříve nestíhaly kvůli péči o rodinu. Chodí cvičit, cestují, užívají si možností, dnešní doby. Péči o vnoučata, nechávají na jejich rodičích.

Článek

Každá generace přináší nové výzvy, a stejně tak se mění i role a chování rodinných příslušníků. Zatímco si často stěžujeme, že „děti už nejsou, co bývaly,“ zapomínáme, že i babičky a dědečkové prošli značnými změnami. Mnoho z nich se od tradiční role „hlídací babičky“ odchýlilo směrem k modernímu a aktivnímu životnímu stylu, který až šokuje svými rozdíly oproti představám minulých generací.

Babičky 21. století: Od pečení koláčů k cestování

Dříve byly babičky symbolem teplého domova, kde vždy vonělo čerstvé pečivo a děti si mohly kdykoliv přijít pro pohlazení nebo radu. Dnes je však babičky tráví čas úplně jinak. Věnují se svým koníčkům, cestují po světě a mnohé z nich si udržují aktivní pracovní kariéru i v důchodovém věku. Přibývá i případů, kdy babičky raději, než pletou svetříky, cvičí jógu nebo se účastní kulturních akcí a festivalů.

Babičky volnomyšlenkářky?

Kde dříve babičky neustále dohlížely na výchovu vnoučat, dnes jsou často spíše volnomyšlenkářkami. Moderní babičky se snaží respektovat soukromí a autonomii svých dětí a vnoučat. Na druhé straně, někteří lidé si stěžují, že jejich babičky se až příliš vzdálily od tradičních rodinných hodnot a jsou více zaměřené na sebe.

Role babiček v digitálním věku

Babičky, které ještě před pár lety odmítaly mobilní telefony, dnes zvládají sociální sítě, používají chytré telefony a komunikují s vnoučaty přes videohovory. Tato digitalizace však někdy způsobuje generační střety a neporozumění, zejména když jde o témata jako soukromí na internetu nebo digitální závislosti.

Změny, které postihly roli babiček, nejsou jen otázkou osobních preferencí, ale také odrazem širších společenských trendů. S rostoucím důrazem na osobní rozvoj, cestování a aktivní životní styl se i starší generace přizpůsobují a hledají nové cesty, jak si užít svůj důchodový věk.

Na závěr lze říct, že stejně jako se mění děti, mění se i babičky. Ačkoli někteří mohou nostalgicky vzpomínat na „staré dobré časy,“ moderní babičky mají právo na svůj vlastní životní styl a osobní svobodu. To, jak se role babiček vyvíjí, je přirozenou součástí evoluce rodinných vztahů a odrazem změn ve společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz