Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když jsem se okoukal, manželka mě vyhodila, říká Ringo Čech. Petr Janda mu zradu neodpustil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-3.0/self-published work

Vždycky byl tak trochu samorost, který si z ničeho nic nedělá

Františka Ringo Čecha to vždycky táhlo k hudbě. Musel si však počkat až do konce 50. let, kdy se seznámil s lidmi, kteří mu změnili život. A on sám si ho pak změnil ještě mnohokrát. Ne vždy k dobrému.

Článek

Zlomovým momentem v životě Františka Ringo Čecha se stalo seznámení s Ivanem Mládkem, Ivanem Pešánem, a hlavně s americkým basistou Herbertem Wardem. Muzikant, který hrával dokonce s legendárním Armstrongem, utekl z demokracie do komunistického Československa. Hodně se od něj naučil a v roce 1963 pomáhal založit dodnes slavnou skupinu Olympic. Zároveň nastoupil do Semaforu, kde psal texty. Zdálo se, že je všechno na dobré cestě.

Jenže pak mu dorazil povolávací rozkaz a Ringo Čech měl narukovat. Službě vlasti se však vyhnul. „Narazil jsem na dobré psychiatry, kteří pochopili, že na vojně není mé místo,“ vzpomínal. Místo toho se věnoval studiu na konzervatoři, konkrétně hru na klavír, flétnu a bicí.

Obviněn z přípravy státního převratu

Idylka ale znovu neměla dlouho trvání. Rok 1965 pro něj byl v mnoha ohledech zlomový. Sice se jako bubeník prosadil a získal si respekt i renomé. Také ale poprvé (ne naposledy) v životě skončil ve vězení. V hospodě s kamarády mluvili jako tatarští politici a usnesli se, že vyhlásí Československu válku. Recese se však nelíbila jednomu udavači a Čech skončil hned následující den za mřížemi.

Obvinění znělo hrůzostrašně - příprava ozbrojeného státního převratu. „Následovalo obvinění z hanobení republiky a socialistického zřízení a několikaměsíční vyšetřovací vazba v ruzyňském vězení.“ Nakonec z toho byly tři roky natvrdo. Odseděl si však jen čtyři měsíce, tehdejší prezident Antonín Novotný mu udělil amnestii. Mnoho lidí tak nemohlo pochopit, jak to, že už za pár měsíců seděl v letadle do USA, když doprovázel svou manželku Magdu, sólistku Černého divadla. Neměl totiž pas, ten mu soudruzi sebrali.

Každopádně jeho cesta za oceán měla velký vliv na Olympic. O jeho odletu neměl nikdo ani tušení a skupina najednou neměla bubeníka. Frontman kapely Petr Janda mu zradu neodpustil, jejich přátelství se tak rozpadlo. „Tenkrát mě to zlomilo,“ přiznal Janda. Čechovi se však zalíbilo za velkou louží a uvažoval, že tam s partnerkou zůstane. Jenže se mu začalo stýskat po domově, tak se vrátili. Později uznal, že to byla chyba, i proto, že v Československu zjistil, že bude otcem. Kdyby tedy s manželkou zůstali v USA, jejich potomek by byl americkým občanem.

Manželka ho opustila

Další možnost zůstat „za kopečky“ se mu naskytla v době sovětské okupace. V srpnu 1968 byl totiž zrovna ve švýcarském Bernu. Jenže doma zůstala manželka s jejich synem Michalem. Ringo Čech se tedy opět rozhodl pro návrat do vlasti. Zpětně to znovu hodnotil jako ne zrovna vydařený krok. Sám tvrdil, že nikdy nevěřil, že Sověti jednou odejdou, a byly to pro něj roky hrozné bezmoci. Komunisty už ani nedráždil tak, jako dřív. Dokonce ani nepodepsal antichartu.

Zdálo se, že alespoň jeho manželství funguje. Ovšem nebyla to pravda. V roce 2015 přiznal, že od něj manželka odešla. Dvacet osm let mě zneužívala, zepředu zezadu, a po osmadvaceti letech, když už jsem se sexuálně vyčerpal a okoukal – táhni z baráku,“ glosoval to hudebník. Ovšem partneři se nerozvedli, podle Čecha se rozvádějí jen amatéři. Domácí samotu také vyřešil po svém - najal si hospodyni. „Dělá domácí práce jako by byla moje manželka, mimo sexu ovšem. A nemůže mi nadávat, protože je placená,“ dodal Ringo Čech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz