Hlavní obsah
Lidé a společnost

Televizní pořad v režii Hamásu před lety vymýval dětským divákům mozek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V době od 13. dubna 2007 do 16. října 2009 se v televizích v oblasti Palestiny pod taktovkou Hamásu objevil dětský pořad Pionýři zítřka (Tomorrow's Pioneers/ The Pioneers of Tomorrow). Ten děti učil, jak zničit Židy, střílet Izraelce a nenávidět USA.

Článek

Jednalo se o pořad na způsob Sezamovy ulice, Barney and Friends nebo našeho Studia kamarád od televizního studia al-Aksa. Na první pohled vypadal jako zcela normální pořad, jeho obsah byl ale velmi děsivý. Pořadem hlavně ze začátku provázel myšák Farfur, jenž se velmi podobal známému Mickey Mousovi. Bohužel děti rozhodně neučil počítat a být přátelský.

Přestože se lobovalo za to, aby se pořad okamžitě zrušil, Hamás tento fakt naprosto ignoroval. Náplň každého dílu však byla naprosto absurdní.

Děti si zpívali o tom, jak musí vyhladit Izraelce a za žádnou cenu se nesmí nechat utlačovat a opustit Palestinu. Po internetu kolují útržky, kde si obří myšák telefonuje s dětmi, ty mu postupně sdělují, jak se má správný Palestinec chovat.

Jedna dívka se bojí, že se budou muset vzdát a Izrael je bude utlačovat, následně však začne vyjmenovávat kapitalistické vůdce, které musí porazit. Další chlapec zpívá o tom, jak nejlepší na obranu je AK-47. Následně jiný mladík hrdě zazpívá, aby se Palestina nevzdávala a bojovala proti svým nepřátelům. Jedná se o naprostou šílenost… Myšák se navíc při poslechu zpívajících dětí raduje a naznačuje střelbu ze zbraně.

Vše se nese dál v podobném duchu a dětem je každý den šedesát minut vymýván mozek propagandistickými řečmi. Jednoho dne přijde zlá zpráva, Farfura zabil zlý Izraelec (někde bylo psáno o zradě Farfura). Pořadem dál provází různé jiné postavičky, například včela, ale stále se pokračuje ve stejném duchu.

Neskutečné je, že z děti, jež se na tento pořad dívaly jako malé, jsou teď dospělí. Někteří odmítají opustit své území nebo zbrojí proti Izraelcům. Je snad možné, že by se jim tato propaganda cílená na děti alespoň z části vydařila? To není jisté.

Představa, že by jeden dětský pořad vychoval legie, dle Hamásu, vzorných Palestinců je trochu úsměvná. Navíc mají mnoho jiných metod, jak rekrutovat nové členy jejich armády.

Nepřipomíná vám však tohle přece jenom něco? Malé vojáky z řad Hitlerových Hitlerjugend? Nebo komunistickou propagandu, kdy vůdce je náš kamarád a kapitalistické země zlo, jež nás ohrožuje?

https://en.wikipedia.org/wiki/Tomorrow%27s_Pioneers

https://www.israel.cz/2007/06/indoktrinace-bez-hranic-izraelec-ubil-mysaka-farfura-k-smrti/

https://youtu.be/PoTrzJkfaBg?si=gC8isiKgwSfO6JRU

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz