Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Jsme země psům zaslíbená, víte o nich vše?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.pexels.com/photo/closeup-photo-of-brown-and-black-dog-face-406014/

V naší zemi kolem 40 % lidí chová doma psa. Ať už máte čistokrevnou rasu, voříška či křížence, mají toho hodně společného, dokáží totiž neuvěřitelné věci.

Článek

1. Existuje víc než 400 psích plemen

Dalmatin, jezevčík, labrador, dobrman, boxer… Během dlouhých zimních večerů si můžete zahrát hru, schválně kolik plemen vyjmenujete do minuty?

2. Nevidí červenou a zelenou barvu

Psi mají dichromatické vidění, což znamená, že vidí jako barvoslepý člověk, který nerozlišuje červenou a zelenou.

3. Milují čokoládu

Údajně milují čokoládu a chutná jim, přestože je obecně známo, že je pro ně nebezpečná.

4. Jedinečný čenich

Žádné dva psí čumáky nejsou stejné. Stejně jako lidské otisky prstů, i každý čenich má jedinečný otisk, dle kterého byste mohli svého mazla identifikovat.

5. Jeden psí rok není ani pět, ani sedm lidských let

Dle vědy záleží na velikosti psa, plemeni a také na tom, kolika let se obvykle dožívá. Pětiletý dobrman může mít v lidských 25 let a dvouletá čivava 14. Život není fér.

6. Zvedání nožky při močení

Možná se to může zdát pouze praktické, aby to bylo pro psa snazší, ve skutečnosti se ale snaží vytvořit dojem, že značku zanechal mnohem větší pes, takže by se ostatní měli mít na pozoru.

7. Superčich

Pes cítí až milionkrát slabší pach než člověk, buďte proto ohleduplní a nepřehánějte to moc s voňavkami a všemožnými osvěžovači vzduchu.

8. Psovi může slunce ublížit

Váš čtyřnohý parťák se může v létě na přímém slunci spálit, obzvlášť má-li krátkou světlou srst. Na trhu se dá koupit opalovací přípravky pro psy a kočky, pokud je však možné, zkuste spíš jejich pobyt na slunci omezit a ochlazovat je.

9. Jeden pes neštěká

Basendži je plemeno psa, které neštěká, pochází ze střední Afriky a vydává zvuky podobné smíchu a jódlování.

10. Mají své sny

Těmhle chlupáčům se v noci hlavou honí všechno možné, platí to především u menších plemen. Kňučení a kvílení ze spánku napovídá, že se mu zrovna něco může zdát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz