Hlavní obsah
Víra a náboženství

Překroucená fakta z bible

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 8 Lie

U nás v České republice jsou sice většinou lidí ateisté, přesto se k nám některé legendy a pasáže z této knihy dostanou, ať už skrze internet, filmy, seriály či věřícího příbuzného nebo kamaráda.

Článek

Světově tak známá kniha, že se možná divíte, že nikdo nikdy nenapsal druhý díl, to je bible. Přeložena snad do všech světových jazyků. Jak se ale příběhy z ní dostaly mezi nás, občas byly překrouceny, napřílad překladem, nebo špatně pochopeny. Pojďme se na některé podívat.

Snězené jablko

O tom jak byli Adam s Evou vyhnáni z ráje, poté co snědli jablko, jste určitě slyšeli. Víte však, že to vlastně nebylo jablko, ale blíže nespecifikovaný druh ovoce? Nikde nikdy nebylo psáno o jablku, ale výtvarníci, divadelníci, filmaři či lidé při vyprávění, si jej nejspíš připodobnili k jednomu z nejznámějších druhů ovoce.

Prvotní hřích

Marie počala Ježíše bez prvotního hříchu, byla čistá neposkvrněná. Spousta lidí si neposkvrněnost vyložila tak, že je Marie panna a nikdy neměla pohlavní styk a Bůh ji asi ozářil jakýmsi svým božím paprskem a ona v mžiku otěhotněla. To je chybné vysvětlení, Marie prostě žila jako pobožná žena, byla Bohu věrná a nerouhala se, tedy nešlo o panenství.

Zamlčená Lilith

Adama stvořil Bůh, ten pak odebral jedno z jeho žeber a stvořil Evu, V původní verzi bible, ovšem nalezneme ,,Bůh stvořil muže a ženu.". Tou ženou byla Lilith, kdysi dávno se ale některým předctavitelům církve nelíbilo, aby si snad byli muži a ženy rovni. Žena byla hříšnice, nečistá, měla se muži podvolovat. Tak ji nejspíš prostě zamlčeli. Verze s Evou se jim více hodila, a tak se také rozšířila po světě. Z Lilith se údajně stala matkou mnoha démonů, protože se nechtěla nikomu podvolit, každý den sto jejích dětí, jenž jsou démoni, zemře.

Tento článek nemá nikoho naštvat nebo pobouřit. Mým účelem rozhodně nebylo házet na bibli špínu nebo nějak šlapat po křesťanství. Jsem tolerantní člověk, každý ať si věří, v co je mu libo. ÁMEN.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz