Článek
Pro koho však pečeme? Je to jenom kvůli tradici? Kvůli dětem? Nebo jen pro případné návštěvy? A stává se Vám taky, že je ve vaší domácnosti období „Nežerte to“ a po Štědrém dnu nastává období „Vy to vůbec nežerete“?
Kdybychom všechno cukroví napečené v celé republice dali na velkou váhu, věřím, že ho budou celé tuny. A ani si nechci představit, kolik se toho po svátcích vyhodí.
Problém přebývajícího cukroví jistě není zvláštní případ a mnoho z nás se s ním už někdy potýkalo. Jinak by přece na internetu nebyly všemožné recepty a návody, jak se takového sladkého nadělení zbavit. Tak co, budete obdarovávat veškeré příbuzenstvo, dávat celý leden dětem do školy krabičku plnou cukroví nebo vše rozdrtíte, smícháte s pár surovinami a upečete buchtu? Fantazii se meze nekladou. Hlavně tím, proboha, nekrmte zvířata!
Pokud jste se ještě nevrhli do pečení, ujasněte si pár věcí:
Pro koho vlastně peču?
Pro celé příbuzenstvo nebo jen tak pár kousků, aby bylo něco na tácku? Upravte množství dle vaší situace a nenechte se rozhodit tím, jak vaše kamarádka napeče plné plechy cukroví, má dvacet sedm druhů, ale nemá to kdo jíst. Můžete taky myslet na to, že ne všichni chtějí nabrat zbytečná kila, tak je potěšte třeba zdravými sušenkami.
Co vlastně pečete?
Vosí úly nikdo nejí a každý rok zbývají? Tak je nepečte! Možná se u vás pečou již posledních pár let, protože ještě nebyly Vánoce, kdy by nebyly, ale to nechte plavat. Vyhodit celou tu parádu na Nový rok do koše vám za tu námahu nestojí.
Kdy začít péct?
Pečete již pomalu v říjnu? Radši brzděte. Některé cukroví se možná má rozležet, aby nebylo kupříkladu příliš tvrdé, ovšem staré a seschlé ho nebude chtít nikdo.
Tak ať Vám jde pečení od ruky, a hlavně se z toho všichni nezblázněme!