Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znáte disko klub Studio 54?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 8 Lie

Už jste slyšeli o jednom z new yorských bývalých klubů, který sice existoval pouhé tři roky v letech sedmdesátých, za to v Americe zanechal v popkultuře výraznou stopu? Šílené večírky celebrit, vstup pouze na povolení, slast, alkohol a drogy.

Článek

V sedmdesátých letech v New Yorku jistí Steve Rubell a Ian Schrager založili disko klub. Vstup byl jen na povolení a často pouze pro celebrity, které jej hojně navštěvovali např. Sylvestor Stallone, Andy Warhol, Arnold Schwarzenegger, Michale Jackson, Freddie Mercury, Brooke Shields, Mick Jagger a mnoho dalších.

Bylo to místo plné alkoholu, drog, šílenství a také podivností, ať už majitelé najali liliputy, aby pobavili hosty, dali do sálu pár tun třpytek či luxusní dárečky. Mnoho lidí se snažilo sem dostat, čas od času i pomocí násilí, hlídači u vchodu to tedy neměli jednoduché, občas to totiž pěkně schytali plechovkou či láhví. Jeden z nejslavnějších případů se stal. když se dvě ženy pokoušely dostat dovnitř tak, že s sebou přivedli koně, kůň se na party dostal. ženám byl vstup zakázán. Lidé se snažili dovnitř proniknout i díky přestrojení či zvláštních kostýmů, málokdy se to však povedlo.

Divokým orgiím a večírkům, klidně za miliony, byl ale po třech letech konec. Hoši se veřejně chlubily, že neodvádí daně, do klubu proto jednoho dne vtrhla policie, našla haldu peněz a několik kilo drog. Pár klubů se později inspirovalo tímto podnikem minimálně jménem, jinak však upadl v zapomnění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz