Hlavní obsah
Umění a zábava

Teorie Velkého Sheldona Coopera aneb letem třeskem do života Jima Parsonse

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Psychické poruchy, vyhýbání se sociálním interakcím, IQ v nebeských výšinách, zapálený fyzik, strach z ptactva a výšky, přenosu chorob. To a mnoho dalšího je popis Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku. A jeho představitel Jim Parsons?

Článek

O životě Sheldona Coopera

Když se řekne jméno Sheldon Cooper, většině naskočí seriál Teorie velkého třesku, která byla mezi diváky velice oblíbená. Sitcom, který sleduje života mladých americký vědců, jejich úspěších a problémech. A samozřejmě ústředního hlavního hrdinu, který nemá moc rád lidi kolem sebe, postačí mu jeho přátelé Penny, Leonard a Amy.

Narodil se 26. února 1980 Georgovi a Mary Cooper. Ačkoliv je vysoce inteligentní, po sociální stránce už je to horší. Řekne upřímně, co si myslí, ironie a sarkasmus jsou pro něj cizí slova, nechápe jejich význam. Nic nemůže být jen tak, vše musí mít pravidla, řídit se zásadami.

Foto: Ufo had, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Sheldon Cooper pozdrav

Vždy, když vysvětluje jakoukoliv situaci, popisuje ji přesně dle odborné terminologie. Člověk by mohl mít dojem, že sleduje Samanthu Carter z Hvězdné brány, vědecká terminologie je jim vlastní.

Má strach z přenosu chorob, bojí se ptactva a výšky mu nedělají dobře. Vědcem je od dětství, od 3 let si vše pamatuje, v 9 letech dodělal základní školu, do které nastoupil v 5 letech. 11 let věku pro něj znamenalo ukončení střední školy a nástup na vysokou školu. V 16 letech obdržel titul Ph.D., v osmnácti dodělal disertační práci a vydal se na dráhu profesionálního vědce.

Neuvědomuje si některá fakta, necítí potřebu se brzdit v projevu a dává najevo svůj vysoký intelekt. Má úžasnou paměť, od dětství si vše pamatuje. Jeho povaha, charakter a reakce jsou jedním z hlavních lákadel na Teorii, která baví mnoho diváků, byť původně nebyl hlavní postavou. Stal se ale jednoznačně tou nejzábavnější postavou celého sitcomu.

Foto: NASA/Bill Ingalls, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jim_Parsons_2016.jpg

Jim Parsons

Co s ním má společného Jim Parsons?

Jim Parsons se narodil 24. března 1973 v Houstonu Miltonovi Josephovi Parsonsovi a Judy Ann. Má sestru Julii Ann.

V 6 letech si zahrál roli ptáka Kola-Kola, čímž si ho herectví nadobro získalo, byl rozhodnutý stát se hercem. Hodně ho ovlivnily situační komedie. Po studiu na střední škole získal bakalářský titul v divadelním oboru na Houstonské univerzitě. Do tří let se objevil v 17 představeních. Zapsal se na kurz klasického divadla, kde si všimli jeho nadání, ale nebyli si jistí, zda vše zvládne. A on to zvládl.

Hrál v několika projektech, které se ale nesetkávaly s moc velkým úspěchem. Zásadní pro něj byla Teorie, kde cítil, že postava Sheldona Coopera je psaná přímo pro něj. Už fakt, jakým se měl Sheldon projevovat a odříkávat dialogy, byla pro něj výzva. Výzva, kterou přijal a dobře udělal.

Sledoval/a jste Teorii velkého třesku? Jak na vás hlavní hrdina působil?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Teorie velkého třesku

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz