Hlavní obsah
Rodina a děti

Letní tábory: Komfortní únik pro rodiče? Kolik vás letos stály?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veruka

Letní tábor

Jaký smysl mají prázdniny, když se z nich stává jen další formální „péče“ místo skutečného rozvoje a budování vztahů s rodinou? Jsou to opravdu ty nejlepší prázdniny, které mohou mít?

Článek

Mnozí rodiče dnes dávají přednost práci před společně stráveným časem s dětmi, a letní tábory tak často mohou sloužit spíše jako pohodlné odkladiště/ hlídání, než aby letní prázdniny byly příležitostí k rozvoji dětí a budování rodinných vztahů. Některé děti během prázdnin absolvují táborů dokonce několik.

Jaké jsou důvody této praxe?

1. Priorita práce nad rodinou

Letní tábory umožňují rodičům věnovat se pracovním povinnostem, aniž by je děti „rušily“. Místo toho, aby s dětmi trávili společné chvíle, vidí v táborech způsob, jak se jich na nějaký čas zbavit.

2. Nedostatek času a energie

Rodiče často tvrdí, že nemají dostatek času ani energie na to, aby svým dětem během prázdnin poskytli plnohodnotný program. Tábory jim tak slouží jako snadné řešení, které vyžaduje minimální úsilí z jejich strany.

3. Snaha o udržení rutiny

Někteří rodiče nejsou schopni vypnout pracovní režim ani během léta. Tábory tak vnímají jako způsob, jak udržet děti v nějakém režimu, aniž by museli upravovat svůj vlastní pracovní harmonogram.

4. Úleva od rodičovských povinností

Být s dětmi celý den může být pro mnoho rodičů vyčerpávající. Tábory jim poskytují možnost „oddechu“, kdy se mohou věnovat sami sobě, aniž by museli řešit každodenní starosti spojené s péčí o děti.

5. Společenský tlak

V některých případech může být rozhodnutí poslat dítě na tábor výsledkem společenského tlaku. Rodiče nechtějí být „ti špatní“, kteří neposkytli svým dětem „skvělé prázdniny“, a tak je raději vyšlou na tábor, kde se o ně někdo postará.

Úpadek kvalitních táborů

Tento trend je ještě znepokojivější v kontextu klesající kvality samotných táborů. Ideou tábora je místo, kde děti mohou rozvíjet samostatnost, navazovat hluboké vztahy s vrstevníky i dospělými a získávat cenné dovednosti. Bohužel dnes ubývá táborů, které tyto hodnoty skutečně naplňují. Místo toho se z táborů stále častěji stává pouhá „hlídací služba“, zaměřená spíše na povrchní zábavu než na skutečný rozvoj dětí.

Místo zážitků, které děti formují na celý život, jim často zůstává jen pár prchavých vzpomínek na prázdninové „odložení“.

Finanční náklady

Poslat dítě na tábor není levná záležitost. Náklady se letos pohybovaly ve značně širokém rozmezí, což jen dokládá, že rodiče jsou ochotni utratit nemalé částky.

• Klasické tábory s ubytováním: Tyto týdenní pobyty stály rodiče mezi 4 000 a 7 000 Kč. Cena se liší podle toho, jaký typ „odkladiště“ rodiče zvolí – zda základní tábor, nebo něco „speciálního“.

• Příměstské tábory: Levnější varianta, která však stále vychází na 2 000 až 4 000 Kč týdně. Tábory, kde si rodiče děti ráno odloží a večer vyzvednou, jsou ideální pro ty, kteří se nechtějí úplně vzdát kontroly, ale zároveň potřebují čas na práci.

• Specializované tábory: Rodiče, kteří chtějí mít dojem, že jejich děti dělají něco smysluplného, utratili klidně i 10 000 Kč za týden. Přesto se často jedná jen o další formu „péče“, která má dítě zabavit, zatímco rodiče pracují.

Není výjimkou, že rodiny s více dětmi utratily za prázdninové odkládání částky dosahující několika desítek tisíc korun, což jen podtrhuje trend, kdy práce a kariéra stojí nad časem stráveným s vlastními dětmi. Dále se stále častěji setkáváme s tím, že děti tráví prázdniny na více než jednom táboře. Rodiče se snaží zaplnit každý týden letních prázdnin různými programy, aby si zajistili maximální možnou „volnost“ a aby děti byly stále zabavené.

Je letní tábor skutečně tím nejlepším řešením pro naše děti během prázdnin, nebo se z něj stává pouhá „hlídací služba“, která rodičům umožňuje soustředit se na práci? A co je důležitější – že tábor odvede pozornost dětí, nebo že nám školní prázdniny poskytnou cenný čas, který bychom mohli trávit s našimi dětmi a rozvíjet s nimi skutečné vztahy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám