Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak dostat zpátky pozornost svého dítěte a nezbláznit se z influencerů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veruka

Máte pocit, že vám vaše dítě mizí do světa sociálních sítí a influencerů? Nejste sami – ale nezoufejte. Existují způsoby, jak znovu najít cestu k sobě a posílit rodinné pouto i v dnešní digitální době.

Článek

Sedím v obývacím pokoji a pozoruji své dítě, které se už několik hodin nehnulo od obrazovky. Občas se zasměje, občas něco zamumlá, ale většinu času je úplně pohlceno světem, který pro mě zůstává záhadou. Vidím, jak je fascinováno videi, příběhy a radami lidí, které nikdy nepoznalo osobně. Influencerů, kteří mu každý den dávají rady, jak žít, co si myslet, jak se oblékat. A já, jako rodič, mám pocit, že se mi moje dítě vzdaluje. Co se stalo s tím dítětem, které mi důvěřovalo, které se mnou sdílelo každý svůj zážitek?

Nejsem sama, kdo se s tímto pocitem potýká. Stále více rodičů se cítí bezmocně, když vidí, jak silný vliv mají na jejich děti mladí influenceři na sociálních sítích. Ale co můžeme udělat, abychom znovu získali blízkost našich dětí a obnovili naše vztahy?

1. Připomeňme si, že máme super síly!

Ano, influenceři mají cool triky a drsný styl, ale kdo tady vytahuje odpadky, zvládá ranní návaly před školou a umí zázračně najít všechny ztracené ponožky? My! A to už je solidní základ. Navíc, kdo jiný je schopný vyřešit ten věčný problém: „Mami, kde mám mobil?“ Nezapomínejme na své rodičovské superschopnosti – jsou sice méně okázalé, ale zato fakt užitečné!

2. Hrajme to na týmového ducha

Možná si naše děti myslí, že mají na internetu vlastní život, ale my víme, že rodičovský tým je neporazitelný. Co takhle to brát jako týmový projekt? „Hele, ukážeš mi toho svého oblíbeného influencera? Možná se něco přiučím!“ Kdo ví, třeba se z toho vyklube společná zábava – a to už je krok k tomu, jak se dostat zpátky do jejich světa.

3. Nebojme se trochu toho cringe momentu

Děti milují, když jsme trochu „trapní“ – sice při tom protočí oči, ale uvnitř je to hřeje. Překonejte se a zkuste je překvapit nějakým „influencerským“ výrokem, který jste odposlechli. Jasně, ze začátku možná narazíte na vlnu smíchu, ale věřte, že tím ukazujete, že se snažíte a že máte smysl pro humor. A humor? To je vždycky cesta k srdci!

4. Ukážeme jim, že jsme „OG influenceři“

Dříve než existovali influenceři, byli tady rodiče. A to je sakra pravda. Kdo jiný naučil své děti chodit, mluvit a kdo jim poradil, že strkat pastelky do nosu, není úplně dobrý nápad? Připomeňme jim, že jsme tady vždy byli a vždy budeme. A že některé naše „trendy“ jsou nadčasové – třeba jako rady typu „Než se vydáš na cestu, zkontroluj, jestli máš klíče“.

5. Vytvářejme společné rituály

Influenceři mají svou každodenní dávku obsahu? Fajn, my si zase vytvoříme naše vlastní rodinné rituály. Co takhle pravidelný páteční filmový večer, kdy si každý může vybrat film (ano, i my rodiče, takže se to nezvrhne jen na maraton YouTuberů). Nebo společná snídaně v neděli s diskusí o tom, co nového přinesl uplynulý týden. Společné rituály jsou super lepidlem pro rodinu.

6. Nevzdávejme to – hrajme dlouhou hru

Přiznávám, ne vždy to bude jednoduché. Budou chvíle, kdy budeme chtít vše hodit za hlavu a sledovat radši nějaké staré dobré filmy s vlastními hrdiny. Ale vytrvalost je klíč. Každý malý krok k tomu, abychom se stali opět vzorem pro naše děti, se počítá. A věřte, že na konci dne si děti budou pamatovat nejen ty úžasné triky influencerů, ale i ty drobné, každodenní věci, které jsme pro ně udělali my.

Závěr

Takže, nenechme se odradit. Mít influencery v životě dětí může být výzva, ale rozhodně to není konec světa. Když budeme hrát chytře, s humorem a otevřeností, můžeme si udržet blízkost s našimi dětmi a možná je i trochu inspirovat tím, že se pokusíme vstoupit do jejich světa – ať už to znamená snahu pochopit ten nový TikTok trend, nebo se prostě jen pokusit být co nejvíce sami sebou. A to je přece ta nejlepší influence, kterou můžeme nabídnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám