Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chucpe co upe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši lidovci perou do ovcí

Článek

Návrh lidovců na zvýšení odvodů sociálního a důchodového pojištění pro svobodné lidi je něčím tak nechutným, že si nedokážu představit, jak by politik, který s tímto návrhem přijde, mohl politicky přežít.

Za výchovu dítěte jsou odpovědní rodiče a ne celá společnost. Lidé s dětmi již mají různé úlevy na daních a placené ošetřovné. To znamená, že už nyní jsou zvýhodněni.

Všichni platíme za školy, školky a zdravotní zařízení. Naše společnost se stará o vzdělání a zdraví všech občanů a to je správné. Platíme všichni také na dětské domovy, detenční ústavy, léčebny a podobně, protože i tyto instituce jsou součástí naší společnosti a plní důležitou roli. Tedy svobodní a bezdětní lidé se podílí na nákladech a to tak, že mocně.

Zároveň s navýšením odvodů u svobodných lidí by se mělo snížit daňové zatížení lidí s dětmi. To je ovšem chucpe. Je to otázka spravedlnosti a rovnováhy. I svobodní mají specifické potřeby a náklady a je důležité, aby na ně byl brán ohled.

Je naprosto nechutné, že s tímto návrhem přichází strana, která je z veřejné diskuse podobně jako komunisté nebo ČSSD již dlouho vyřazena – stačí se podívat na preference. Politické strany by měly přicházet s návrhy, které jsou prospěšné pro celou společnost a ne pouze pro určitou skupinu občanů.

A co se týče peněz na důchody, ty vždycky budou, i když my nebudeme. Důchodová reforma by měla být přehledná a spravedlivá. Ne nějaká kaše, co vaří Marian a další politické mrtvoly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám