Hlavní obsah
Satira

Fikce: Kdyby povodeň řešil premiér Andrej Babiš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Beránek/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš je český krizový manažer, influencer na sociálních sítích a politik

Tento příběh je smyšlený a jakákoliv podobnost se skutečnými postavami či událostmi je čistě náhodná. :)

Článek

Je září 2024. Vládu Andreje Babiše, která vznikla po těsném a velmi šťastném vítězství ve volbách v roce 2021, čeká velká zatěžkávací zkouška. Andrej Babiš je ale zkušený krizový manažer a věří, že velkou vodu zvládne. Vždyť už zvládl covid…

V úterý 10.9. se objevují první varovné signály. Ve středu je jasno - přijde povodeň. Premiér Babiš proto svolává ještě ten den Ústřední krizový štáb. Na něm jsou přítomni nejdůležitější ministři - Alena Schillerová za finance, Richard Brabec za životní prostředí a Karel Havlíček za ostatní ministerstva.

Úterý 10. 9., 22:30. Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu. Úvodní znělku zazpíval Richard Krajčo. Andrej Babiš oznamuje, že vyhlašuje v zemi výjimečný stav. Také dohodnul koupi milionu tun písku z Číny. Písek bude do Česka dopraven letecky, aby to bylo rychlejší. Dorazí ve čtvrtek a Andrej Babiš ho osobně vyzvedne na Letišti Václava Havla. Písek bude uskladněn v rychlobruslařské hale Martiny Sáblíkové. K mikrofonu poté přistoupí Richard Brabec. Oznámí, že v ohrožených oblastech začíná evakuace všech sysle.

Jako poslední si k mikrofonu stoupne ministr vnitra Lubomír Metnar. Šokovaným novinářům sdělí, že vláda má důvodné podezření, že povodně mají konkrétního viníka. Jméno ale sdělit nechce, věc se teprve vyšetřuje. V tu chvíli zasáhne Babiš a vyzve Metnara, aby nebyl slušnej. Za povodně prý může Petr Fiala a částečně Miroslav Kalousek.

Středa 11. 9., 13:00. Babiš ve videu na TikToku oznamuje, že proti blížící se vodě mobilizoval nejen hasiče, ale i policisty, záchranáře a myslivce, aby se ochránila kritická místa. Prý pracovali usilovně celou noc a on práce osobně řídil a dohlížel na správné provedení. A skutečně. Za Babišem je v záběru vidět perfektní neprosáknutelná bariéra z těch nejdražších materiálů. Celý areál Pražského hradu je nyní kompletně ochráněn.

Středa 11.9., 15:30. Centrem Prahy projíždí obří konvoj. Ulicemi se line příjemná vůně. Babiš evakuuje továrny PENAM z Říčan u Prahy do brownfieldu na Žižkov.

Středa 11. 9., 16:30. Od Prahy odjíždí další konvoj. Evakuuje zvířata ze ZOO v Troji. Hlavně čápy. Prý na tajné místo. Premiér Babiš se chlubí, že náklady na dočasné ubytování nebohých zvířátek pokryje jakási dotace.

Čtvrtek, 12. 9., 11:00. Do Prahy doráží letecky první várka písku. Babiš ujišťuje, že to bylo velmi levné a Čína dala 10 % slevu.

Čtvrtek, 12. 9., 15:30. Během návozu písku do rychlobruslařské haly Martiny Sablíkové vychází najevo, že stát nemá dost pytlů, do kterých by písek dal. Havlíček rychle objednává další pytle. Ukazuje se, že Poláci a Rakušané už zásoby v okolních zemích vykoupili - hlavně v Česku. Babiš zachraňuje situaci, když vytahuje ze skladů 40 miliard nepoužitých roušek proti covidu. Než dorazí pytle z Číny, písek se bude dávat do roušek.

Pátek 13. 9., 15:00. Finišují ochranné práce v Praze. Staví se protipovodňová stěna, osobně na to dohlíží Babiš s Havlíčkem, fotografuje Schillerová. Praha je hermeticky uzavřená, hlásí Babiš.

Pátek 13. 9., 23:50. Ukazuje se, že Richard Brabec nestihne evakuovat všechny sysle. Babiš Brabce okamžitě odvolává a na jeho místo nasazuje Havlíčka. Ten přetáčí budík ze 3:00 ráno na 1:00.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Richard Brabec nezvládl péči o sysle

Sobota 14. 9., 1:01. Zmatený Havlíček se chystal jít spát, když v tom ho z mikrospánku probudil budík. Havlíček ví, že ho čeká perný týden, ale šéfa chce potěšit. Je odhodlán během noci vymyslet řešení.

Sobota 14. 9., 6:38. Havlíčka napadne geniální myšlenka. Vytáčí číslo ministra průmyslu a obchodu. Dovolá se sám sobě, což ho opět vytrhne z mikrospánku. Jakožto ministr průmyslu a obchodu se uchyluje k dočasnému znárodnění domácích továren energetických nápojů.

Sobota 14. 9., 8:00. Babiš už je tři hodiny na nohou a rozváží dobrovolníkům i příslušníkům IZS po celé republice koblihy a salámy. Doprovází ho smutný Richard Brabec.

Sobota 14 .9., 10:40. Energický Havlíček vlastními silami napytloval celou bariéru kolem Brna. Do města z Prahy doběhl, protože vlaky nejezdí a po silnici by to bylo za lijáku riskantní. Cestou zpátky Havlíček nevědomky vyhrává veteránské mistrovství republiky v orientačním běhu.

Sobota 14. 9., 12:30. Voda se blíží a z odhadů meteorologů a dalších expertů je jasné, že desítky obcí budou zasaženy. Babiš okamžitě vytváří operační skupinu, která bude veškeré škody dokumentovat obrazem i zvukem. Vedením skupiny pověřil Alenu Schillerovou.

Sobota 14. 9., 13:00. Babiš myslí i na rozpočet. Občanům ve videu na Facebooku oznamuje, že aby uchránil státní peníze před povodní, raději je poslal do offshorových firem.

Sobota 14. 9., 14:30. Některé obce bohužel zápas s velkou vodou prohrávají. Brno děkuje za záchranu Karlu Havlíčkovi, který postavil doslova nepropustnou zeď. Jako gesto vděku chce brněnský primátor postavit Havlíčkovi s Babišem sochu. Pak si uvědomí, že už ji na Svoboďáku mají.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Co bychom dělali bez Karla Havlíčka

Sobota 14. 9., 16:00. Do ústředního štábu dorazily miliony fotografií od týmu Aleny Schillerové. Předpověď je špatná. Vody bude příliš mnoho a na některých místech zátarasy nemohou stačit. Babiš horečně přemýšlí, kdo by to všechno mohl zastavit. Hledá jedno jméno. Experta, který vše zastaví a zašpuntuje. V tu chvíli proběhne kolem Babiše Havlíček a šéfovi poradí. Je rozhodnuto, chystá se návrat Dana Ťoka. Po Ťokovi se chce, aby to, co předvedl s D1, zopakoval po celé republice.

Sobota 14. 9., 18:00. Hrozí, že se vylije Bečva. Po chvíli to ale vzdává a otráveně se vrací zpátky do koryta.

Sobota 14. 9., 22:00. Voda bohužel zaplavuje rychlobruslařskou halu Martiny Sáblíkové a s ní i veškerý písek, který je tam uskladněn. Havlíček s vypětím všech sil zachraňuje nedaleký tenisový areál Siniakové s Macháčem, ale pak znavený padá k zemi. Teď už je to jenom na Ťokovi.

Neděle 15. 9., 12:00. Ťok hlásí první úspěchy. Velká voda se podle zpráv z mnoha koutů republiky zastavuje u velkých silničních tahů a dál nepokračuje.

Neděle 15. 9., 16:00. Ťok ucpal kompletně celou republiku. Stačil mu na to jediný den.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Dan Ťok. Muž, který zastaví cokoliv

Neděle 15. 9., 20:00. Voda zničehonic zaplavuje Průhonice. Nikdo to nečekal. Na místě měly být protipovodňové zábrany, ale nebyly. „Ti lidé, kteří měli přijít, nepřišli,“ okomentoval to Babiš. Děti ale stihl odvézt do bezpečí na Krym.

Neděle 15. 9., 21:00. Babiš vyhlašuje Průhonice místem chytré karantény.

Pondělí 16. 9., 15:00. Je po všem, voda ustupuje. Některá místa v Česku jsou bohužel zasažena, ale země už je z nejhoršího venku. Premiér Babiš pořádá tiskovou konferenci. Oznamuje, že on povodně v Česku nikdy nechtěl. To celé Fiala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz