Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co je třeba udělat, abychom se po příštích volbách nevydali na východ?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Výsledky krajských voleb ukázaly, že před nadcházejícími sněmovními volbami už stojíme na schodech vlaku směřujícího do Ruska. Co udělat, abychom se tomu vyhnuli?

Článek

Krajské volby skončily trumfem proruských stran nenávidících liberální demokracii a prozápadní směřování. Existuje ještě nějaká možnost, jak zabránit tomu, aby naše směřování po příštích sněmovních volbách nenabralo kurz ke Slovensku, Maďarsku a nevyhnutelně i do Ruska?

Pokud máme ochránit liberální demokracii proti nepřátelům, kteří ji chtějí zničit, je třeba přestat jednat v rukavičkách a za naše hodnoty se nekompromisně postavit. Nejen postoji, ale především činy. Co je tedy třeba do sněmovních voleb udělat?

1. Zostření boje s dezinformacemi

V roce 2022 se podařilo dočasně vymýtit z internetového prostoru některá dezinformační média. Řada z nich sice začala mezitím fungovat na jiných doménách, ale to není zase tak velký problém, lze je snadno blokovat. Větší problém je v tom, že toto vyčištění internetového prostoru od antiliberálního nádoru proběhlo zcela nedostatečně. Řady dezinformačních médií (a my všichni víme, která to jsou) se to vůbec nedotklo. Je tedy třeba udělat to pořádně. Není možné, aby zde existovaly internetové stránky nahlodávající důvěru našich méně vzdělaných spoluobčanů v naše směřování a začlenění v západních strukturách.

2. Důrazná vnitřní sebekontrola v seriózních médiích.

Články nahlodávající důvěru v liberální demokracii se neobjevují jen v dezinformačních médiích, ale bohužel i v těch zdánlivě seriózních. Stále častěji můžeme číst i na největších serverech kritiku směřovanou ke krokům vlády premiéra Fialy, mnohde dostávají prostor redaktoři, jejichž oddaností našim myšlenkám si nemůžeme být jisti. Jestliže dezinformační média chceme z veřejného prostoru vymýtit, pak v věch seriózních je třeba udělat pořádek. A pokud na to současní šéfredaktoři nestačí, je třeba, aby je nahradili jiní.

3. Trestně stíhat nedemokratické politiky

Podařilo se sice dostat za mříže několik agresivních extremistů, ale ti, kteří skutečně čekají na příležitost, jak nás vytrhnout z vyspělého demokratického světa, si chodí vesele po svobodě. Andrej Babiš dodnes nebyl odsouzen za Čapí hnízdo. Fungují nám zde dvě strany naplňující skutkovou podstatu trestného činu propagace hnutí směřujících k potlačování lidských práv a svobod. Jedna inklinující k nacismu, druhá je zcela neskrývaně komunistická. Kdyby se předseda a předsedkyně těchto hnutí museli zpovídat před soudem a skončili za mřížemi, ona by touha po naplňování těchto ideologií hodně rychle přešla jejich spolustraníky i voliče. Máme tady Motoristy bojující proti greendealu, což je v konečném důsledku vlastně terorismus. A máme tady Roberta Šlachtu, který se tetelí blahem při představě, že by demokratické politiky zavíral za mříže. Ti všichni mají v současné době téměř neomezený prostor šířit své zvrácené myšlenky.

4. Korespondenční volba i pro občany žijící v České republice

První krok, tedy schválení možnosti korespondenční volby pro občany žijící v zahraničí, udělán byl. Jestliže ale chceme zajistit skutečně demokratické sčítání voleb, je třeba dát tuto možnost i lidem žijícím u nás. Nikdo neví, co se děje v okrskových volebních komisích (zejména na venkově) a zda je tam zajištěno stejně profesionální přepočítávání jako při sčítání korespondenčních hlasů.

5. Získat kontrolu nad slabšími články naší společnosti

Že starší generace často podléhá dezinformacím a volí nedemokratické strany, je známým faktem. Bohužel, je to stále častějším jevem i u prvovoličů a mladých voličů obecně. Už se nemůžeme spolehnout na to, že vnímají evropanství jako svou budoucnost. Důkazem je jejich obdiv ke zpátečnickému macho frajerství Filipa Turka. Proto bylo upuštěno od záměru zavézt volební právo už od 16 let. Každý z nás ale může ovlivnit, jaké zprávy starší a mladá generace konzumuje a odkud bude čerpat informace.

Netvrdím, že těchto pět bodů stačí na to, abychom demokracii ochránili, berte to spíše jako takovou rychlou úvahu bezprostředně po krajských volbách, jejichž výsledek by měl být pro všechny demokraticky smýšlející spoluobčany razantní výstrahou.

Odkazy:

Podobnou úvahou se zabývali i kolegové z Forum24:

Výsledek voleb je výstrahou pro premiéra Petra Fialu:

Výsledky voleb:

Ohrozí výsledky voleb koalici Spolu?

Krajské volby znamenají návrat komunistů:

Komentář Kryštofa Pavelky k volbám:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz