Hlavní obsah
Sport

90 minut Karla Krejčího: Adu je pro Plzeň trefou do černého, Sparta se k výhře protrápila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / osobní archiv Karla Krejčího (se svolením)

12. kolo Chance Ligy přineslo osm ligových soubojů, které pro náš web 90 minut okomentoval trenér a tradiční glosátor Karel Krejčí.

Článek

Hradec Králové – Olomouc 1:1

Domácí hýřili v prvním poločase větší aktivitou než Olomouc. Od třinácté minuty však paradoxně prohrávali. Míč přiletěl po nacvičeném rohu od Jiřího Slámy na zadní tyč, kde jej doklepl s přispěním domácího Petra Kodeše Matěj Mikulenka. Pochvalu si zaslouží především blokující hráči Sigmy, kteří výrazně přispěli k tomu, že Olomouci signál vyšel a že si tak Moravané z horké hradecké půdy nakonec odvážejí cenný bod. Votroci se snažili o vyrovnání a do vápna Hanáků vysílali nemalé množství míčů. Když se ale neujaly střely Ondřeje Mihálika ani Lukáše Čmelíka, skončila úvodní půle ve prospěch hostů.

Východočeši mohli srovnat krátce po změně stran. V padesáté třetí minutě nařídil sudí Radina po konzultaci s videem penaltu pro domácí za střet Yunusy Muritaly s Filipem Čihákem. Podle mého názoru se však jednalo o velmi spornou situaci. Brankář Tadeáš Stoppen vystihl stranu a Kodešovi pokutový kop chytil. Domácí kapitán se stal třetím hradeckým hráčem, který v letošní sezóně neproměnil pokutový kop. Před ním selhali také Mihálik a Adam Vlkanova. Hradečtí si v závěru utkání vybudovali převahu a jejich tlak mohl korunovat na konci osmaosmdesáté minuty Vlkanova, jenž po parádních nůžkách od Ladislava Krejčího staršího hlavičkoval z malého vápna těsně vedle. Domácí se ale nakonec remízy dočkali, když v hektickém závěru v nastaveném čase poslal nadýchaný centr do vápna opět Krejčí. Na něj si naskočil střídající Adam Griger. Ten sice mířil pouze do břevna, od něhož se však balón odrazil do vzduchu. Brankář Stoppen chtěl v těžké pozici míč chytit, ale vypadl mu z rukavic a svojí minelou daroval gól důraznému slovenskému útočníkovi, který si připsal druhou branku v české lize.

Domnívám se, že si Hradec minimálně bod zasloužil. Týmu jednoznačně pomohli střídající hráči, zejména Griger, Krejčí a Petr Juliš. Pokud by Hradec srovnal dříve, tak by jednoznačně měl velký potenciál utkání otočit. Ze strany Olomouce se naopak jednalo o jeden z nejhorších venkovních zápasů v sezóně, jelikož ji Hradec po dobu celého utkání do žádné výraznější šance nepustil. Sigmě tak k bodovému zisku stačila jediná povedená standardka. Co se statistik týče, neudržela Sigma v nejvyšší soutěži podesáté za sebou čisté konto. To se jí naposledy podařilo v úvodním kole při výhře 2:0 v Českých Budějovicích, což je jistě k zamyšlení. Hradec neprohrál s Olomoucí ani čtvrtý vzájemný ligový zápas v letošním kalendářním roce. Na konci minulého ročníku Moravany zdolal v obou duelech nadstavby o Evropu, takže platí, že se Hradci v zápasech s Olomoucí bodově vcelku daří.

Baník Ostrava – Viktoria Plzeň 1:3

Baník sice utkání zahájil energicky, ale rychlá úvodní branka padla na druhé straně. Plzeň udeřila z první vážnější situace. AlexandrSojka v páté minutě povedenou přihrávkou za domácí obranu poslal do úniku Prince Adua, jenž si tělem brilantně odstavil domácího stopera Chaluše od míče a chladnokrevně zakončil.Baník opticky víc držel míč, vedl mnoho útoků, ale do velkých šancí se nedostával. Plzeň neútočila tak často, hrála zezadu, vyčkávala na vhodný moment a poté udeřila.V první půli nastřelil Matěj Vydra břevno a gól Milana Havla nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu. Ve třiačtyřicáté minutě už hosté svůj náskok přece jen zvýšili. Havel zatočil centr ke vzdálenější tyči,kde se hlavou prosadil přes Michala Frydrychaopět Adu. Z malého vápna se trefil přesně. Pro ghanského útočníka to byl čtvrtý soutěžní a třetí ligový gól po nedávném příchodu z ukrajinského Kryvbasu. Tady je třeba pochválit skauting Plzně, protože výkony Adua zaznamenávají s každým zápasem zlepšení, takže se domnívám, že je tato akvizice trefou do černého. Adu se momentálně bezpochyby řadí k těm nejplatnějším a nejlepším ofenzivním hráčům Viktorky.

Plzeň byla ve finální fázi nebezpečnější i po změně stran. Vydra v padesáté čtvrté minutě pohotově vypálil z voleje, ale Jakub Markovič jeho pokus vyškrábl na roh. Ostrava po hodině hry přešla na rozestavení se třemi obránci, vývoj na trávníku to však nijak zásadně neovlivnilo. Domácí se dlouho marně snažili otevřít defenzivu Viktorie. Až v sedmaosmdesáté minutě po přihrávce Abdullahiho Tankasnížil Matěj Šín, ale vzápětí obrana znovu propadla a střídající Erik Jirka vrátil Plzni dvoubrankovýnáskok. V dlouhém nastavení sice domácí soupeře zatlačili, vypracovali si několik příležitostí, ale zápas už nezdramatizovali. Plzeňský gólman Martin Jedlička se vytáhl především proti hlavičce Daniela Holzera. Baník v pátémdomácím utkání ligové sezóny poprvé nevyhrál a nevyužil šanci se na Plzeň bodově dotáhnout. Padl po šesti ligových zápasech. Naopak Západočeši v nejvyšší soutěži podruhé za sebou zvítězilia potvrdili, že se jim proti Baníku daří. S Ostravou prohráli jediný z posledních dvaatřiceti ligových zápasů. Viktorka bodovala v Ostravě počtrnácté z posledních patnácti duelů v rámci nejvyšší soutěže, což jsou samozřejmě naprosto fantastická čísla. Viktoriáni tedy v tomto utkání předvedli svoji dominanci a využili defenzivních chyb Baníku, díky čemuž naprosto zaslouženě berou tři body.

Dukla Praha – Pardubice 2:1

Úvod zápasu odpovídal tabulkovému postavení obou celků, protože se v první čtvrthodině hry diváci na Julisce žádné významnější příležitosti nedočkali. Pak se o slovo přihlásili domácí a hlavičku stopera Dominika Haška musel z brankové čáry odklidit hostující stoper Jason Noslin. Výrazným mužem závěru prvního poločasu byl na straně hostí francouzský záložník Dominique Simon. Ve třicáté šesté minutě mu sice gólovou radost zmařil ofsajd, ale o dvě minuty později se mu napodruhé technickou střelou na zadní tyč povedlo překonat brankáře Matúše Hrušku a poslat svůj tým do vedení.

Dukla do druhého poločasu prostřídala a změn doznal i obraz hry. Pražané se zdáli být jako vyměnění a dokázali si vypracovat několik slibných příležitostí. Střely Filipa Lichého a Jakuba Řezníčka však zatím góly neskončily. Vyrovnání se domácí dočkali v šedesáté čtvrté minutě, kdy se po centru Jakuba Zeronika z levé strany prosadil hlavou v pokutovém území úplně volný Muris Mešanovič. Bosenský útočník tak zaznamenal třetí gól v ligové sezóně. Hostům se nedařilo dostat se do tempa a měli potíže udržet míč na kopačkách. Citelně jim už chyběl Simon, který byl kvůli zranění donucen v padesáté osmé minutě odstoupit. Bleskurychlý obrat Dukly dokonal v sedmašedesáté minutě Řezníček, jenž po přihrávce Mešanoviče překonal Jana Stejskala i podruhé. Řezníček si tím díky svému stému ligovému gólu otevřel bránu do prestižního Klubu ligových kanonýrů, do něhož vstoupil jako celkově sedmdesátý pátý člen. Rád bych mu touto cestou pogratuloval, neboť se zapsal zlatým písmem do historie českého fotbalu, což je obrovský úspěch, který v následujících letech jistě docení. Osobně jsem rád, že jsem měl možnost být u jeho začátků. Dodnes máme dobrý vztah a jsme v kontaktu, takže jsem si velmi dobře vědom, že na tuto branku čekal dost dlouho, a doufám, že mu tento úspěch pomůže zmírnit napětí a že svými dalšími góly přispěje k dobrým výsledkům Dukly. Přejme mu, aby se na ligové scéně udržel co nejdéle.

Dukla si pak vítězství v prvním vzájemném duelu v nejvyšší soutěži s Pardubicemi pohlídala. Pražanům se tak podařilo přerušit nepříjemnou sérii čtyř ligových zápasů bez výhry. V tabulce odskočila o čtyři body Teplicím, naopak Pardubice prohrály třetí ligový zápas v řadě, takže se i nadále krčí na patnáctém místě. Je třeba poznamenat, že na podzim zatím nepředvádějí bůhvíjak přesvědčivé výkony. Jsem sám zvědavý, jak se budou prezentovat v následujících zápasech, ale už teď je zřejmé, že budou-li se chtít odlepit ode dna tabulky, bude pro ně každý další zápas klíčový.

Sparta – Liberec 2:1

Sparta po dvou prohrách hrála o přízeň svých fanoušků. V utkání s Libercem se domácím povedl úvod a v osmé minutě šli do vedení. Matěj Ryneš odcentroval na zadní tyč a Tomáš Wiesner hlavou překonal Huga Jana Bačkovského. V lize se trefil poprvé od loňského září. Za dalších deset minut mohl zvýšit Ryneš, který po chybě Denise Halinského postupoval sám na branku. Gólman Bačkovský ale tentokrát své mužstvo podržel. Další šance si Letenští v první půli nevypracovali. Slovan domácí branku neohrozil vůbec. Ihned zkraje druhé půle málem opět Wiesner hlavou přidal druhý gól domácích. Bačkovský však vytáhl míč na roh. V padesáté druhé minutě se k ohrožení branky dostali poprvé hosté. Wiesnerovu zpětnou přihrávku vystihl Lubomír Tupta, z úhlu ale na brankáře Petera Vindahla nevyzrál. Po hodině hry na opačné straně aktivní Ryneš z otočky přestřelil. V šedesáté třetí minutě Severočeši srovnali po standardní situaci. Přetažený míč Dominika Preislera z levé strany vracel před branku Halinský a v pokutovém území se po nedůrazném zákroku Filipa Panáka nejlépe zorientoval Marios Purzitidis, který prudkou střelu propálil Vindahla.Řecký obránce zaznamenal v české nejvyšší soutěži první branku od května. Sparta ale nepřipustila třetí domácí ztrátu v lize za sebou a v devětasedmdesáté minutě po akci dvou střídajících hráčů rozhodla.Martin Suchomel průnikovou přihrávkou našel na přední tyči rozběhlého Lukáše Haraslína, jenž po necelých třech minutách na trávníku prostřelil Bačkovského. Pro slovenského reprezentanta to znamenalo čtvrtou trefu v ligové sezóně.

Sparta si už těsné vedení pohlídala a připsala si důležité tři body, ke kterým však vedla nelehká cesta. Pražané prohráli jediný z posledních deseti vzájemných ligových duelů s Libercem a ten tak v nejvyšší soutěži čtyřikrát po sobě porazili. Slovan naopak letos venku v české lize padl ve třetím z posledních čtyř venkovních zápasů.

Krátce bych se ještě rád vrátil k Liberci, jelikož se domnívám, že se od tohoto ambiciózního klubu před sezónou očekávalo podstatně více. Současné umístění i herní projev je zatím pro všechny obrovské zklamání. Následující utkání bych se nezdráhal nazvat „zápasy pravdy“, neboť odhalí, zda Liberečtí najdou sílu se vzpamatovat. Postupně se utkají doma se Slováckem, venku s Českými Budějovicemi, doma s Hradcem Králové a poté zavítají do Olomouce. Podle ideálního scénáře by v těchto zápasech měli uhrát co nejvíce bodů, aby v tabulce poskočili o několik míst nahoru. Sám jsem zvědav, jak si s tím poradí. Trenér Kováč vsadil na Spartě na ty zkušenější hráče, kteří se po delší době vrátili do sestavy, a jistě bude nasnadě sledovat, co vymyslí v následujících týdnech.

Bohemians 1905 – Mladá Boleslav 2:2

Dlouho nezáživné utkání skončilo dělbou bodů. Větší chuť byla od začátku vidět na domácích, kteří mohli jít brzy do vedení. Dominik Pleštil se místo přihrávky pod sebe rozhodl zakončit z velkého úhlu, ale jeho střelu vyrazil gólman Matouš Trmal. Stejnému hráči se po čtvrthodině hry naskytla největší příležitost domácích. Přetažený centr Adama Kadlece vrátil na malé vápno Václav Drchal, jenže Pleštilovu hlavičku vytáhl Trmal nad břevno. Blonďákům z Boleslavi stačilo v prvním poločase jediné přesné zakončení k tomu, aby se dostali do vedení. Vasil Kušej přesným přízemním centrem z levé strany našel v pokutovém území nabíhajícího Lukáše Maška, který ve skluzu usměrnil míč za domácího brankáře Tomáše Frühwalda. Právě Kušej se v prvním poločase prezentoval na trávníku ze všech hráčů nejlépe.Střídal pozice, napadal, vymýšlel. I on se několikrát utopil ve vlastních kličkách, ale klíčovou chvilku ve třicáté deváté minutě zvládl a výrazně pomohl Maškovi k jeho třetímu ligovému podzimnímu gólu.Kušej nahrál na branku již popáté, což ho aktuálně činí nejlepším asistentem ligy. Domácím ve hře celý první poločas zoufale scházela kreativita.

Po přestávce alespoňzabralo trojí střídání, v rámci kterého na trávník zamířili Jan Kovařík, Aleš Čermák a Vladimír Zeman. Právě třetí jmenovaný se v pětašedesáté minutě blýskl vyrovnávací brankou. Čermákova kolmice prošla přes Martina Králikana pravé křídlo, kam si naběhl Drchal, který využil vlažného návratu boleslavské defenzívy a před prázdnou branku naservíroval balon Zemanovi, jenž se prosadil podruhé v tomto ligovém ročníku i v kariéře zároveň.Závěr zápasu však dostal pořádně divoký nádech. Hosté sahali v Praze po vítězství, jelikož mladý host ze Sparty Patrik Vydra ve třiaosmdesáté minutě s přehledem proměnil diskutabilní penaltu za ruku Matěje Hybše, na kterou upozornil videorozhodčí. V nastavení se však na druhé straněstejně provinil také Dominik Koska. Trmal nejprve pokutový kop Júsufa Hilála vyrazil, ale bývalý hráč Mladé Boleslavi pak na druhý pokus poslal míč do sítě, díky čemuž si připsal pátý podzimní gól. Bohemka doma v lize s Mladou Boleslaví již osmkrát po sobě neprohrála. Tři z posledních čtyř zápasů v Ďolíčku vítěze nepoznaly. Mladá Boleslavčeká oproti tomu na výhru už dva dlouhé měsíce.

Slovácko – Teplice 0:2

Domácí vstoupili do utkání ve velkém stylu a vytvořili si výraznou územní převahu, z níž vyplývaly gólové šance. V jedenácté minutě napálil Michal Kohút břevno, ale míč se od něj odrazil jen před brankovou čáru. O minutu později pak Tomáš Břečka rozechvěl tyč hostující branky a do třetice šla těsně vedle i střela Sung-Pi Kima. Gólové parametry měla také první vážnější akce Severočechů.Ránu Daniela Trubače s námahou vyrazil Milan Heča a ve spolupráci s obránci dostal míč do zámezí. Ojedinělá útočná akce Teplic ale neubrala nic na slováckém tlaku, jenže výsledkem byla už třetí nastřelená tyč po rychlé akci a pokusu Kima.Domácí hráče musely zahozené šance mrzet, neboť v závěru poločasu dostali hořkou lekci toho, jak se střelecky prosadit. Z rychlého protiútoku dokázal skórovat Abdallah Gning, který tak poslal skláře do vedení.

Po přestávce se dlouho hrálo bez větší šance, jenže v devětapadesáté minutě fauloval hostující Josef Švanda ve vápně aktivního Kima a rozhodčí Zaoral nařídil po zásahu videa penaltu. Tu však poslal zkušený Marek Havlík vysoko nad. V osmdesáté druhé minutě pak hosté pojistili svou výhru,když se přesnou dorážkou prosadil střídající Filip Horský. Na to už Slovácko nedokázalo zareagovat, i když v páté minutě nastavení vsítilo branku, jenže ta po předchozím faulu Rigina Ciciliyneplatila.

Teplice vezou z Moravy všechny body. Na Slovácku vyhrály přesně po šesti letech. Bodovaly ve třetím kole po sobě, podruhé za sebou rovněž venku vyhrály. Ačkoliv má Slovácko s pouhými osmi vstřelenými brankami na své vizitce kaňku v podobě pasivního skóre, v tabulce se pohybuje těsně za elitní šestkou, což potvrzuje, že se v tomto zápase zrodil vskutku nečekaný výsledek. Z vlastní zkušenosti vím, že vyzrát na Slovácko rozhodně není žádný triviální úkol, ale Teplicím se to dnes povedlo a domů si přivážejí tři cenné body.

Karviná – České Budějovice 4:1

Karviná vstoupila do zápasu s posledním Dynamem výrazně aktivněji a už v sedmé minutě slavila úvodní gól, když Filip Vecheta napřáhl zpoza vápna a jeho tečovaná střela zapadla za záda Viléma Fendricha. I přes jasnou herní dominanci Slezanů se do gólové příležitosti dostali hosté. Ve dvacáté páté minutě Ubong Ekpai po brejku napálil míč do břevna.V devětadvacáté minutě se ale opět radovali domácí. Amar Memič zakroutil přímý kop z levé strany ke vzdálenější tyči tak šikovně, že se k míči nikdo z ostatních hráčů nedostal, a ani ho netečoval, takže skončil za zády Fendricha.

Zápas se definitivně rozhodl v první minutě druhé půle. Kristián Vallo si v šestnáctce perfektně pohrál s dvěma bránícími protihráči, přihrál Vechetovi, a ten tvrdou přízemní ranou na bližší tyč nedal gólmanovi hostů sebemenší šanci.Domácí neztráceli chuť, vzápětí mohl dvakrát skórovat Giannis Botos, ale hosté s notnou dávkou štěstí odolali. Po hodině hry vyšla domácím další rychlá akce. Na jejím konci byl Brazilec Kahuan Vinicius, který vystřídal zraněného Vechetu,jenž si z jednoho ze soubojů pravděpodobně odnesl zlomený nos. Karvinští pak lehce polevili a dovolili hostům tři slušné šance. Ovšem dva pokusy Quadriho Adedirana, a ani hlavička Ondřeje Čoudka gólmana Jakuba Lapeše kapitulovat nedonutily.To se povedlo až v jednaosmdesáté minutě Jakubu Matouškovi, který se po rohovém kopu prosadil přesnou hlavičkou, a radoval se tak z premiérového gólu v nejvyšší soutěži. Karvinský gólman tak doma inkasoval poprvé po působivých 493 minutách hry. Ani inkasovaná branka však na spokojenosti karvinských hráčů nic nezměnila.Karvinští nyní disponují patnácti body a okupují krásné osmé místo.

Žalostná situace Dynama je tématem, které se omílá každé kolo, a tentokrát je tomu bohužel nejinak. Tým stále tápe a marně hledá cestu, jak zlepšit svou hru a výsledky. Budějovice v lize nevyhrály už třiatřicátý venkovní zápas v řadě a s jedním bodem tonou na dně tabulky. V příštích kolech narazí na Hradec Králové a Liberec, a pokud se urychleně neproberou a nezačnou bodovat, bude jejich šance, že přímo nesestoupí do druhé ligy, už jen velmi teoretická.

Jablonec – Slavia 1:2

Sešívaní byli v prvním poločase činnějším týmem a již v osmnácté minutě otevřeli skóre. David Zima uvolnil na levém křídle Malicka Dioufa a jeho přízemní centr našel na malém vápně Simiona Micheze, který ve skluzu usměrnil míč do sítě. Belgicko-kamerunský křídelník, jenž byl pro mnohé překvapením sestavy, přetlačil před brankou Matěje Polidara, čímž si vysloužil premiérovou trefu od svého příchodu z belgického Beerschotu. Pražany vedení uklidnilo a do poločasu se jim naskytlo hned několik příležitostí na navýšení náskoku, ani jedna se však neujala.

Úvod druhé půle patřil sešívaným. Skvěle hrající Lukáš Provod nalezl přesným centrem v pokutovém území Tomáše Chorého. Vyhlášený hlavičkář však tentokrát zamířil těsně vedle. Poté zabrnkal na nervy příznivcům Slavie brankář Antonín Kinský, když malou domů od Jana Bořila stihl jen tak tak vykopnout těsně před brankovou čárou. Jablonec neskládal zbraně, hra se postupně vyrovnávala, jenže v jednašedesáté minutě udeřila opět Slavia. Provod po parádním individuálním průniku naservíroval míč Ondřeji Lingrovi, který přízemní ranou na vzdálenější tyč poslal balon do brány, a slavil tak svou první trefu po návratu do Slavie. Ačkoliv to v tuto chvíli vypadalo, že by si měl lídr tabulky bez problému dojít pro tři body, nakonec dostalo utkání nečekanou zápletku. V šedesáté šesté minutě si Vachtang Čanturišvili za vápnem navedl míč a famózním obstřelem na zadní tyč ze dvaceti metrů překonal bezmocného Kinského. Gruzínský křídelník mohl v osmdesáté minutě dokonce vyrovnat, jeho ránu ze střední vzdálenosti ale tentokrát gólman Slavie zpacifikoval.

Pražané v divokém závěru těsný náskok uhájili, ačkoliv měli namále zejména při hlavičce Martina Cedidly, kterou však fantasticky zkrotil Kinský. Sešívaní se tak role favorita nezalekli a opět vedou tabulku o šest bodů před Spartou. Slavia v lize s Jabloncem počtrnácté za sebou neprohrála, z toho podvanácté zvítězila. Celek z Edenu v posledních deseti kolech vždy bodoval naplno. Severočeši doma v nejvyšší soutěži prohráli teprve podruhé z posledních deseti zápasů a v lize utrpěli porážku po dvou výhrách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz