Hlavní obsah
Sport

90 minut Karla Krejčího: Kliment může patřit k nejlepším střelcům Chance Ligy. Trenér mu musí věřit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / Petr Boráň / se svolením

Komentář trenéra Karla Krejčího k 3. kolu Chance Ligy.

Článek

Vyrovnaný šlágr kola rozhodl parádní ránou Diouf

Šlágr kola se odehrál hned v pátek mezi Libercem a Slavii. Byl to velmi vyrovnaný zápas, který rozhodl parádní ránou Senegalec Diouf a vystřelil Slavii tři cenné body. Slavia to tam vůbec neměla lehké a byl to zápas o prvním gólu. Zejména v prvním poločase dělal Sešívaným problémy liberecký útočník Nyarko, který je zlobil hlavně rychlostí a pohyblivostí. Díky němu měl Slovan první tutovku, kterou výborně chytil brankář Tonda Kinský. Za pár minut přišel gól Slavie ze standardky a Diouf to za šestnáctkou parádně trefil a poslal hosty do vedení.

Po přestávce Slavia dobře zareagovala a postavila svůj blok trochu níže, řekl bych, že kontrovala druhý poločas a čekala na brejkové situace. Druhý gól ale nepřidala. Liberečtí v průběhu zápasu vystřídali, ale střídající ofenzivní hráči nenavázali na výkon Nyarka z první půle. Slavia si konec zkušeně pohlídala a získala tři body.

Liberec odehrál slušný zápas, mají mladý tým a velmi dobře posílili. Hrálo se před parádní kulisou. Pokud však Severočeši chtějí pomýšlet na evropské poháry, musí zvládat domácí zápasy vyhrávat. V minulém kole pouze remizovali doma s Olomoucí, teď domácí prohra se Slavií. Co se ještě týče Slovanu, musí se hodně zlepšit v domácím prostředí. Koukal jsem, že poslední domácí výhra Liberce je datována až k 6. dubnu. Minulá laciná remíza s Olomoucí je velká ztráta a v souboji se Slavií vyhrál šťastnější tým. Citelně týmu chybí typologicky útočník jako byl Kulenovič, který odešel do holandského Heraclesu. Typologicky jim tento útočník chybí, a to hlavně doma. Uvidíme v příštích zápasech, ale Liberec i tak tipuji na černého koně soutěže.

Chci se ještě zastavit u Slavie a jejich dvou jmen. Tím prvním je mladý brankář Tonda Kinský. Já ještě kdysi jako aktivní hráč se potkával s jeho tátou, když začínal svou kariéru. Hráli jsme spolu na Dukle a pak v Příbrami. Pak se vydal do Liberce a přes něj se dostal do zahraničí, kde měl skvělou kariéru. Dovolím si říct, že se jeho kluk „potatil“ a táta Tonda z něj má obrovskou radost. Jeho syna jsem zaregistroval v mladých výběrech ČR. Hodně mu potom pomohlo hostování ve Vyškově a v ligových Pardubicích. Ve Slavii mu nahrálo zranění Jindry Staňka a Tonda si buduje dobrou pozici ve Slavii, kde podepsal novou smlouvu a ve všech zápasech udržel čisté konto. Čeká ho zajímavá kariéra a v dohledné době by mohl nakouknout i do seniorské reprezentace.

Druhé jméno je David Zima, protože jsem Davida vedl v jednadvacítce ČR. Tam nám hodně pomohl v kvalifikaci a následně postoupit i na Mistrovství Evropy. Tam ale bohužel nehrál, protože si ho trenér Jarda Šilhavý vytáhl natrvalo do dospělé reprezentace a on nám citelně chyběl na šampionátu. Pak si kvalitními výkony ve Slavii vysloužil přestup do italského FC Turín, kde byl dva a půl roku. Slavia si ho zase koupila na začátku roku zpátky za sto milionů korun, které ho řadí v přestupech na dělené první místo klubové historie s Nicolaem Stanciem. Je mi ale záhadou, jaká je jeho pozice v týmu. I když je v Edenu velká konkurence, tak hodně paběrkuje. Jsem hodně zvědavý, jestli se dostane zpátky do formy, ve které býval dříve.

Sparta v malém pražském derby s Duklou působila unaveně, ale vyhrála

Sparta splnila roli favorita, když porazila v derby defenzivně laděnou Duklu 2:0. Je nadále a už jako jediná v Chance Lize bodově stoprocentní. Sparťané za posledních patnáct dní odehráli už pátý zápas. Na výkonu s Duklou se na nich náročný program podepsal. I když domácí kouč Lars Friis protočil takřka celou jedenáctku. Trenér se snaží zátěž týmu rozložit, a proto je vidět v každém zápase Sparty velká rotace hráčů.

V zápase s Duklou rozhodla Sparta ze standardních situací v závěru obou poločasů. První gól vstřelil po rohovém kopu a náběhu na zadní tyči stoper Martin Vitík, kterého jsem chválil už v minulém týdnu. Znovu ukázal, že je v šestnáctce soupeře velmi nebezpečný. Má gólový instinkt, který ukázal i v pátečním derby a vstřelil důležitý první gól, kterým Spartu uklidnil. Ve druhém poločase zahrál rukou ve vápně kapitán Dukly Peterka a definitivní uklidnění Spartě dal z penalty Birmančevič. Sparta vyhrála 2:0 a doma nenašla v nejvyšší soutěži přemožitele už dvacet zápasů v řadě. Je na Letné nesmírně silná, a to i díky věčně vyprodanému stadionu. Domácí fanoušci ji ženou a dělají skvělou kulisu a myslím si, že to je hlavním důvodem, že je Sparta v posledních letech tak úspěšná.

Sparta se dobře naladila na úvodní duel předkola Ligy mistrů proti rumunskému FCSB. Určitě mají velké cíle se do milionářské soutěže Champions League dostat. Je vidět, že rotace všech hráčů je velká a konkurence v týmu je obrovská a Sparta to výsledkově zvládá.

Bojovný zápas Slovácka s Bohemkou skončil spravedlivou remízou

Myslím si, že tento zápas skončil spravedlivou remízou, protože utkání mnoho krásy nepřineslo. Chybělo u obou týmů takové lepší finále v poslední třetině hřiště. Chybělo kvalitnější řešení a šance. Byl to hodně bojovný zápas, o čemž vypovídá i devět žlutých karet. Střely na branku byly 4:0. Gól jsme neviděli, takže remíza spravedlivá.

Spíše mě zaujala statistika Slovácka. To nemá ještě v lize výhru a na vstřelený gól čeká už 385 minut. I když nedalo letos Slovácko ještě branku, tak má dva ligové body, což není pro ně vůbec špatné. Ale táhnou si takovou nepříjemnou sérii sebou, že na domácím hřišti nevyhráli už devět utkání v řadě. Výhru slavili domácí naposledy v 9. prosince 2023, kdy porazili právě Bohemku 5:2. Což už je dlouhých osm měsíců a je to dlouhá doba. Sám jsem zvědavý, jak bude Slovácko v sezoně pokračovat. Uvidíme, jestli se střelecky probudí, nebo zda přivedou ještě nějakého hroťáka.

Domácí Jablonec byl favorizované Viktorce rovnocenným soupeřem

Myslím si, že zejména v prvním poločase se hrál velmi kvalitní fotbal, s velkým množstvím šancí na obou stranách. Úspěšnější ale byli oba gólmani, kteří své týmy podrželi. Na jedné straně Hanuš a na druhé plzeňský Tvrdoň, který nahradil nemocného Jedličku. V průběhu utkání si myslím, že měla větší šance Viktorka. Po gólu volala tutovka Vydry a ve druhém poločase i tutovka střídajícího Slončíka. Ve vyložených šancích ale neskórovali a utkání skončilo bezbrankovou remízou. Myslím si, že favorizované Viktorce Plzeň byl Jablonec naprosto vyrovnaným soupeřem. VAR sebral oběma týmům po jedné brance.

Musím říct, že trochu zklamáním jsou pro mě výkony plzeňského útočníka Vašulína, který zatím nenavázal na výkony z Hradce. Přišel jako náhrada za odchozího Chorého do Slavie. Co jsem měl možnost vidět, tak v zápasech se Vašulín trápí. Má ale stále důvěru trenéra Koubka, který ho dobře zná z působení v Hradci. Uvidíme, jestli jeho důvěru v dalších zápasech splatí nějakými góly, protože ty se od něj očekávají.

V plzeňském dresu si musím opět vybrat výkon jednotlivce a to je už dříve zmiňovaný Pavel Šulc. Opět podal v zápase v Jablonci výborný výkon a jsem z něj unešený. Pokud bude takovým způsobem pokračovat , vyhnou se mu zranění, brzy mu bude Plzeň malá a můžou na něj přijít opět nabídky ze zahraničí.

Z jabloneckého týmu jsem si vybral Michala Berana, kterého jsem měl v širším kádru jednadvacítky. Několikrát jsem ho nominoval na kvalifikační zápas. Michal je produkt Slovácka, pak si ho koupila Slavia a pak chodil po hostováních do Liberce, kde hrál evropské poháry. Pak byl v Pardubicích a poslední léta byl v Bohemce. V létě mu skončila v Edenu smlouva a on se vydal do Jablonce, kde mu trenér Kozel věří a on mu důvěru splácí slušnými výkony. K jeho přednostem, jako jsou fotbalové dovednosti, myšlení a inteligence, přidal navíc zlepšenou defenzivní hru a lepší soubojové chování. Pokud na sobě bude dále pracovat, a zlepší produktivitu má Jablonci určitě co nabídnout.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

FK Jablonec vs. FC Viktoria Plzeň

Trenér Janotka s omlazenou Olomoucí je pozitivem Chance Ligy

Omlazený celek Olomouce vstoupil do prvního domácího utkání sezony v lize proti Teplicím těsným vítězstvím 2:1. Sigma tak natáhla šňůru ligové neporazitelnosti. Naopak trápící se Teplice nedokázaly přetavit svou bojovnost v body a po individuálních chybách prohrály potřetí v řadě.

Domácí trenér Janotka od nové sezony sází hlavně na mladíky, což se mu zatím vyplácí. I když si myslím, že sobotní výhra nad Teplicemi byla více ubojovaná. O to více je to cennější pro psychiku a sebevědomí hráčů. U trenéra Tomáše Janotky je mi sympatické, že vlastně ta jeho kariéra má postupnou tendenci. Nějakou dobu působil v Sigmě U19, kde si zmapoval mládežnické kategorie. V loňské sezoně upoutal v druholigovém béčku Olomouce, kterou dovedl k druhému místu a zejména na jaře předváděl s týmem zajímavé výkony. Béčko bylo příjemným překvapením druhé ligy. V létě se posunul jako hlavní kouč k áčku Sigmy a začal s přestavbou týmu. Na začátku vyřadil z kádru tři nejzkušenější borce – Macíka, Beneše a Pospíšila. Postupně pak zařadil do týmu mladíky s vlastní akademie, kteří si váží té šance hrát v mateřském klubu první ligu. Ve všech třech utkáních podali mladíci sympatické výkony a sedm bodů Sigmy je dobrý počin na úvod.

Sobotní vítěznou branku proti Teplicím vstřelil Honza Kliment, který vstřelil už třetí gól v sezoně. Pokládám si otázku, jestli nebylo od Plzně unáhlené se ho zbavovat? Když je zdravý, tak je to rodilý střelec. Zaregistroval jsem ho v roce 2015, kdy jsem působil jako asistent Pavla Vrby u národního týmu. Honza tehdy zazářil na ME do 21 let v ČR, kdy byl nejlepším střelcem turnaje. Hned po šampionátu ho koupil německý Stuttgart, kde se neprosadil a po roce odešel do dánské Brondby Kodaň. Před čtyřmi lety se vrátil do Čech a zamířil do Slovácka, kterému vystřílel poprvé v historii klubu skupinu evropských pohárů. Pak zamířil do polské Wisly Krakov a po stráveném roce si ho vybrala jako náhradu za Beauguela Plzeň, které také pomohl do Ligy mistrů. Pak přišla nějaká zranění zranění, co jsem měl možnost číst, nesedl si lidsky s trenérem Koubkem. Pokud mu ovšem jiní trenéři dokážou věřit, právě on může rozhodovat zápasy svými góly. Může patřit k nejlepším střelcům Chance Ligy.

Jsem velmi zvědavý, jak budou v následujících čtyřech zápasech pokračovat, protože je čekají pohároví účastnící (Slávie, Boleslav, Plzeň a Baník). Po sedmi kolech si můžeme říct, jak na tom Olomouc bude. Ale zatím jsou jejich výkony a bodový zisk velkým pozitivem Chance Ligy.

Jihočeský klub prochází složitým obdobím. Ani nový trenér Straka nepomohl

Jihočeský klub prochází složitým obdobím. V poslední době tam došlo k zásadním změnám, jak ve vedení, tak i minulý týden ke změně hlavního trenéra. Jirku Lercha vystřídal ostřílený kouč František Straka, ale ani tento tah nepomohl Dynamu k lepšímu výsledku a prohráli doma s Pardubicemi 1:3.

Byl to zápas dvou rozdílných poločasů, protože naději na dobrý výsledek zhatil Budějovicím tragický úvod, kdy v první půlhodině inkasovalo Dynamo od Pardubic tři góly. Druhý poločas patřil Dynamu, kdy pomohla změna rozestavení a střídající hráči to oživili. Hlavně příchod Čermáka byl zásadní pro vývoj. Domácí si vytvořili velký tlak, který vedl pouze ke snižující brance. Výkon ve druhém poločase může být určitou nadějí do dalších těžkých zápasů.

Pro nového trenéra Frantu Straku to může být dobrý učební materiál, který si musí dostatečně zanalyzovat a uvidíme jak bude Dynamo vypadat v dalších zápasech. Musí určitě popřemýšlet, zda by nebylo vhodné ještě kádr doplnit o nějaké hráče, protože je letos čeká složitá sezona.

Nejlepším hráčem utkání byl pardubický Honza Kalabiška. Je neuvěřitelné, že v jeho 37 letech drží takovou stálou výkonnost. Je to hráč, který zalepí každou díru v sestavě a je to velký univerzál. Může hrát v útoku, na křídle, stoperu nebo krajním obránci. Pořád si ve svém věku drží skvělou produktivitu. V neděli v Budějovicích měl v zápase 1+1, což je z jeho pozice levého obránce výborné číslo a pro Pardubice je skvělou posilou.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

František Straka / SK Dynamo České Budějovice

Hradec zvládl přes sedmdesát minut v oslabení proti Boleslavi bravurně

Domácí Hradec prohrával s Mladou Boleslaví smolným vlastním gólem Čiháka už od druhé minuty. Brzy však vyrovnal svou první brankou od návratu Adam Vlkanova a byla to krásná akce. Přes sedmdesát minut utkání, kdy dostal červenou kartu hradecký Juliš dohrávali v deseti a zvládli to bravurně. Vycházeli z dobrého bloku a čekali na rychlý protiútok či standardní situaci. Ta přišla v 51. minutě, kdy se po centru Horáka prosadil hlavou stoper Filip Čihák, který vítěznou brankou odčinil vlastní gól z úvodu utkání.

Votroci bojovným výkonem odolávali mladoboleslavskému tlaku až do závěrečného hvizdu. I přes početní nevýhodu, která trvala po většinu utkání a hlavně díky kvalitní obranné fázi a pomoci brankáře Zadražila, si tak Hradec připsal tři cenné ligové body.

V Malšovické aréně i po dnešku zůstávají neporaženi. Já osobně se tomu ani nedivím. Zažil jsem to na vlastní kůži s Plzní. Kdy ve Štruncových sadech vyrostl nový stadion a fanoušci se tam prostě naučili chodit. S novým stadionem se stává utkání takovou společenskou událostí. Vidím to i na příkladu Hradce. Hráčům se tu hraje skvěle a z Hradce se body moc odvážet nebudou.

Z utkání vypíchnu jednoho hráče, který podává stabilní výkony. Je to brankář Adam Zadražil, kterého si pamatuji z jeho druholigového angažmá v Táborsku, kde se přes akademii stal týmovou jedničkou. V lednu 2023 odešel na hostování do Plzně, sbírat zkušenosti. Zde šanci nedostal a vrátil se zpátky do Táborska. V létě 2023 pak přestoupil do Hradce Králové, kde byl nejdříve půl roku dvojkou za Bajzou. Po odchodu Pavola Bajzy do Viktorie Žižkov v jarní části 2024 se z něho stala brankářská jednička. Jeho výkony jsou stabilní a jdou nahoru. Hradec v zápasech hodně drží. I jeho zásluhou se východočeši v loňské i letošní sezoně drží v horní polovině tabulky. Adamovi to moc přeju, protože je to gólman, který to má v hlavě dobře nastavené a ví co chce. Poctivě na sobě pracuje v tréninku a to přenáší i do zápasů. Angažmá v Hradci mu svědčí a je příjemným překvapením začátku sezóny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz