Hlavní obsah
Sport

90 minut Karla Krejčího: Nezastavitelný Kliment, spanilá jízda Slavie a přehlídka červených karet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koláž 90 minut / foto Jager - osobní archiv Karla Krejčího (se svolením)

9. kolo Chance Ligy přineslo osm ligových soubojů, které pro náš web 90 minut okomentoval trenér a tradiční glosátor Karel Krejčí.

Článek

Hradec Králové – Slovácko 3:0

Fotbalisté Hradce si před domácími fanoušky spravili chuť, když po dvou porážkách v řadě jednoznačně porazili Slovácko 3:0. Domácí vstoupili do utkání aktivněji. Z první střely mezi tyče se po trestném kopu Adama Vlkanovy prosadil Filip Čihák, který tak dokázal, že není vyhlášeným hlavičkářem jen tak. Slovácko se po změně stran ujalo iniciativy a Michael Krmenčík nebyl daleko od vyrovnání, jenže vzápětí zvýšil náskok Hradce debutant Adam Griger, jenž si mistrně pohrál s oběma stopery a vstřelil svou premiérovou branku v české nejvyšší soutěži. Výhru domácích nakonec v osmdesáté deváté minutě zpečetil střídající Lukáš Čmelík, který tak zaznamenal svůj první ligový zásah v ročníku. Hradec doma zvítězil v šesti z posledních sedmi duelů, zatímco Slovácko vyšlo po dvou venkovních duelech, ze kterých přivezlo body, nyní naprázdno.

Adam Griger, střelec druhé branky, se do zápasu podíval už v prvním poločase, když vystřídal Ondřeje Mihálika, jenž si přivodil zranění v souboji s Milanem Hečou. Tento dvacetiletý urostlý útočník, který si zahrál i za slovenskou jednadvacítku, je typologicky velmi podobný Danielu Vašulínovi, který nedávno přestoupil do Plzně. Griger vyniká dobrým pohybem spojeným se slušnou orientací ve vápně a také čichem na góly, což ostatně potvrdil i v tomto zápase. I přes svůj věk má navíc za sebou hned několik zajímavých zahraničních angažmá. Rodák z Prešova, kterého Hradec přivedl na hostování jako last minute akvizici těsně před koncem přestupového období, na rodném Slovensku kopal i za Poprad a Michalovce, ale poté se přesunul do rakouského Linzer ASK. Odtud byl vyslán na hostování do italského Cagliari, avšak poslední sezónu strávil v béčku španělské Granady. Jeho životopis je tedy zatím více než obdivuhodný a jistě nebude nudné sledovat, co všechno do něj v dresu Hradce ještě připíše.

Karviná – Jablonec 1:0

Karviná v domácím prostředí zdolala Jablonec 1:0 a na pátý pokus tak poprvé v této sezóně vyhrála na vlastním hřišti, čímž se bodově dotáhla na svého dnešního soupeře. Zápas již v prvním poločase rozhodl Filip Vecheta, který se ocitnul ve správný čas na správném místě. Když se míč po centru Giannise Botose a zakončení Amara Memiče odrazil právě k tomuto útočníkovi reprezentační jednadvacítky, neměl už žádný problém ho zblízka dopravit do sítě.

Dalším hrdinou zápasu byl bez debat domácí brankář Jakub Lapeš, který tým výrazným způsobem podržel a potřetí v řadě doma udržel čisté konto. Zaregistroval jsem ho už zhruba před dvěma lety, když ještě chytal ve třetí lize v Hlučíně. Tenkrát přispěl k senzačnímu vyřazení Viktorie Plzeň z MOL Cupu. Dnes pravidelně nastupuje v první lize a podává výborné výkony, které podtrhuje klidem a dobrou rozehrávkou. Navíc je vidět, že působí sebejistě a že tým mu věří, a svými zákroky se navíc velkou mírou podílí na tom, že Karviná sbírá body do tabulky. Stává se tak vzorem pro jiné hráče nižších soutěží, kterým ukazuje, že pokud budou mít výkonnost, budou ochotní na sobě pracovat, budou k přípravě přistupovat poctivě a pokud jim i bude sloužit zdraví, tak je možné, že se jim jednou naskytne šance zahrát si v profi klubu. Tento pětadvacetiletý brankář je tedy podle mého příjemným překvapením podzimu a bude zajímavé pozorovat, jak se bude jeho cesta vyvíjet dál.

Teplice – Baník Ostrava 2:3

Fotbalová Ostrava zvítězila v Teplicích 3:2 a po téměř půl roce tak slaví výhru na půdě soupeře, díky níž se posunula na čtvrté místo tabulky. Baník se rozjížděl pomalu, domácí se dostali k několika tutovkám a po dorážce Abdallaha Gninga se ve třicáté čtvrté minutě dokonce ujali vedení. Baník však poté duel otočil třemi góly, v čemž mu pomohly dvě hrubé chyby brankáře Luďka Němečka. Ve třicáté sedmé minutě ho z trestného kopu po střele na přední tyč nachytal David Buchta a na začátku druhé půle zase neudržel v rukavicích balon po centru z rohu poté, co míčem narazil do hostujícího obránce. Karel Pojezný už pak neměl problém dorazit míč do sítě. Na zneškodnění parády Ewertona v šedesáté páté minutě neměl nárok. Teplice pak už jen v nastavení snížily díky střídajícímu Jegoru Cykalovi, jenže to už nic nezměnilo na tom, že Ostrava Na Stínadlech počtvrté v řadě zvítězila a Severočeši posedmé v ligové sezóně prohráli a dále okupují předposlední místo tabulky. Ačkoliv se trenér Frťala vzhledem ke kritické situaci klubu snaží rotovat kádr a implementovat v něm řadu změn, k bodovému zisku to zatím nevede. I pro uklidnění atmosféry v kabině by pro Teplice bylo více než příhodné, aby co nejdřív vyhrály.

Slavia Praha – Viktoria Plzeň 3:0

Ve šlágru devátého kola porazil vicemistr ligy Plzeň jednoznačně 3:0. Sešívání od prvního hvizdu prokazovali velké odhodlání a o svém vítězství rozhodli už v první půli třemi góly. Nejprve se z dorážky trefil kapitán Jan Bořil, poté následovala proměněná penalta bývalého viktoriána Tomáše Chorého a nakonec výhru zpečetil rovněž bývalý hráč Plzně Lukáš Provod, jenž se stejně jako Bořil v lize trefil poprvé od dubna.

Trenér Koubek po přestávce stáhl chybujícího brankáře Mariána Tvrdoně a místo něj mezi tyče nasadil Martina Jedličku, který se do brány kvůli zdravotním problémům postavil naposledy ve druhém kole. Ani změna gólmana však Viktorce nebyla nic platná. I když Slavia už více branek nepřidala, měla po zbytek zápasu hru jednoznačně pod kontrolou. Červenobílí tak udrželi ligovou neporazitelnost a už po patnácté v řadě neprohráli. Poslední porážku okusili v dubnu právě v Plzni. Ta potvrdila, že je pro ni Eden zakletým místem, jelikož zde vyhrála jediný z posledních šestnácti ligových duelů. Slavia navíc v úvodních osmi ligových utkáních inkasovala pouze jednou, čímž vyrovnala rekord Liberce z roku 2006. Aktuální lídr tabulky předvedl v tomto zápase skutečně famózní výkon evropských parametrů, který byl vyšperkovaný vysokou intenzitou hry po celých devadesát minut. Je zřejmé, že Slavii pohání obrovský hlad po titulu a že má skvěle našlápnuto k tomu, aby Spartě v tomto ročníku zatrhla další bujaré oslavy na Letenské pláni.

Kaňkou na utkání je však vážné zranění stopera Igoha Ogbua, který má před sebou operaci a následně i dlouhou pauzu. O půli střídal ze zdravotních důvodů také Oscar, jenž nyní hraje ve fantastické formě a je základním stavebním kamenem Slavie ve středu hřiště. Pokud by Oscar musel zamířit na marodku na delší dobu, představovalo by to pro sešívané citelnou ztrátu.

Mladá Boleslav – Pardubice 2:2

Boleslav nepotvrdila roli favorita a domácí remíza s Pardubicemi pro ni tedy znamená nečekanou bodovou ztrátu. Pardubicím se úvod zápasu vydařil na jedničku, když je už v osmé minutě do vedení poslal Tomáš Zlatohlávek. Ten si zaběhl za obranu, u brankové čáry snadno obehrál Denise Donáta a poté z úhlu prostřelil brankáře Matouše Trmala. Nutno dodat, že Donátovo bránění působilo dosti nedbale. Východočechům však vedení do poločasu nevydrželo. Deset minut před jeho koncem srovnal halfvolejem z hranice šestnáctky Tomáš Ladra a obrat dokonal tři minuty po začátku druhého poločasu Vasil Kušej. Pardubice se ale odmítaly vzdát a po vydařeném střídání trenéra Saňáka vyrovnal po rohovém kopu pouhou minutu po svém nástupu na hřiště Ladislav Krobot, který v minulosti ve středočeském klubu sám působil.

Oba celky se s dělbou bodů nehodlaly smířit a tlačily se do ofenzivy. V sedmdesáté třetí minutě se podruhé v utkání trefil Kušej, jenže jeho gól nebyl kvůli ofsajdovému postavení uznán.

Pozitivem z pohledu Bolky jistě je, že se opět prosadila dvojice Ladra a Kušej, která tak dokazuje svoji formu. Domnívám se ale, že jakožto tým s evropskými ambicemi měla Boleslav konec dohrát lépe a zabránit tomu, aby ji Pardubice okradly o body, které mohou nakonec citelně chybět. Snad se jednalo pouze o ojedinělý výpadek a v Konferenční lize svěřenci Andrease Brännströma dokáží, že do ní patří.

Olomouc – Dukla Praha 2:1

Lepší vstup do utkání si Olomouc ani vysnít nemohla. Již v první minutě ji poslal do vedení střelou zpoza šestnáctky nejlepší ligový střelec Jan Kliment. Radost jim však vzápětí překazil Adam Dohnálek, který byl po přezkoumání VAR za svůj zákrok na unikajícího Murise Mešanoviče předčasně poslán do šaten. Pražané však takřka po celý první poločas nedokázali početní výhodu jakkoliv zúročit. Těsně před pauzou navíc červenou kartu uviděl i Filip Lichý, takže se poměr sil na hřišti opět vyrovnal. V padesáté deváté minutě se opět prosadil fantom podzimu Jan Kliment, jenž tak zaznamenal již devátou branku v sezóně a v tabulce střelců odskočil Pavlu Šulcovi o čtyři góly. V sedmdesáté čtvrté minutě sice střídající Jakub Řezníček svou devětadevadesátou trefou v prvoligové kariéře ještě korigoval výsledek, avšak zbytek utkání si Olomouc pohlídala. Domácí se tak opět vrátili na vítěznou vlnu, zatímco celek z Julisky si ze čtyř venkovních utkání v ročníku přivezl domů zatím jediný bod.

Chválit Jana Klimenta je už téměř klišé, jelikož se ódy na něj opakují téměř po každém zápase. Hra, jakou se Olomouc prezentuje, mu perfektně sedí, a pokud mu vydrží zdraví, tak jistojistě ještě nějaké ty branky přidá. Na konci ročníku by se tak Kliment mohl dostat na vskutku zajímavé číslo.

Na dálku bych chtěl také pogratulovat trenérovi Petru Radovi, který právě odkoučoval svůj čtyři stý padesátý ligový zápas, před čímž nezbývá než hluboce smeknout.

Budějovice – Sparta Praha 0:2

Žádný zázrak se nekonal. Dynamo opět padlo a Sparta si proti oslabenému soupeři vystačila s úsporným fotbalem. Rudí do utkání vlétli s drtivým tlakem, který v jedenácté minutě po standardní situaci vyústil v gól Martina Vitíka, jenž si tak díky své hlavičce připsal už třetí trefu v ročníku. Domácím se ve dvacáté třetí minutě sice podařilo vyrovnat, ale branka byla pro těsný offside odvolána. Ještě více se Budějovicím přitížilo ve čtyřicáté minutě, kdy byl po faulu loktem na Jaroslava Zeleného vyloučen Ubong Ekpai. Ačkoliv byl zákrok nechtěný, Ekpai dobře věděl, že nemá šanci hrát míč, a přesto se do souboje pustil. Sparta však nenechala nic náhodě a po přestávce nastoupila v nezměněném složení. Odměna přišla po brejku v padesáté čtvrté minutě, kdy se po přihrávce Birmančeviče trefil Ermal Krasniqi. Úřadující mistři poté Dynamo nepustili do výrazných šancí a sami naopak podnikli několik nadějně vyhlížejících útoků. V koncovce jim chyběla přesnost, naopak sebevědomí hraničícího s bohorovností z jejich strany často poněkud přebývalo. V samém závěru zvýšil střídající Kryštof Daněk, ale vzhledem k ofsajdu gól platit nemohl.

Skóre se před vyprodaným Střeleckým ostrovem už nezměnilo. Sparta v Budějovicích v lize neprohrála už podeváté za sebou, čtyři soutěžní zápasy neinkasovala a v nejvyšší soutěži bodovala už v devatenáctém utkání v řadě.

Situace Dynama je oproti tomu přímo tragická. V prvních osmi zápasech si Budějovice připsaly sedm proher a jednu remízu. S celkovým skóre 1:21 mají jak nejděravější defenzivu, tak i nejjalovější ofenzivu v soutěži. Kádr proto vcelku logicky prochází obměnou, díky čemuž někteří zaznamenávají první ligové starty.

Zvědav jsem byl především na Jana Brabce a Davida Krcha a jsem rád, že v tomto utkání dostali šanci. Oba kluky jsem na jaře vedl v Příbrami, kde byli na hostování právě z Dynama. V dalším kole na Budějovice číhá Baník, s nímž by poslední celek tabulky nutně potřeboval bodovat, aby si vyléčil pochroumané sebevědomí a vyhnal z kabiny poraženeckého ducha.

Liberec – Bohemians Praha 2:2

Klokani zažili v tomto zápase bleskový start a poprvé skórovali již ve třetí minutě po brejkové situaci, kdy se Jan Matoušek na křídle uvolnil přes Marka Ichu, který pak míč naservíroval Janu Kovaříkovi, jenž jej efektní patičkou poslal do sítě. Tento zkušený záložník tak skóroval poprvé od května. O pár minut později se však v šestnáctce po faulu Dominika Pleštila k zemi skácel Aziz Kayondo a z následné penalty vyrovnal domácí kapitán Ľubomír Tupta. Slovan stihl otočit skóre ještě před přestávkou, kdy se po Kayondově centru z levé strany prosadil nikým neobsazený Icha, pro něhož se jednalo o premiérovou trefu v sezóně.

Domácím patřil i úvod druhého poločasu, ale Michal Hlavatý ani Denis Višinský třetí gól nepřidali. Vyrovnání se klokani dočkali dvacet minut před koncem, kdy Matěj Hybš přesným centrem do vápna našel Vladimíra Zemana. Střídající hráč si tak díky své hlavičce vysloužil první ligový gól v kariéře. Skóre se v závěru sice ještě dvakrát měnilo, ale branky hostujícího Roberta Hrubého ani domácího Lukáše Letenaye nebyly po konzultaci s VAR uznány, takže si nakonec soupeři museli dělit body. Klokani potvrdili, že se jim v lize proti Liberci daří, jelikož s ním už počtvrté za sebou neprohráli. Naopak Liberec po další bodové ztrátě klesl na jedenácté místo, což je pro celek, jenž vzhledem ke svému hráčskému potenciálu a herní kvalitě pokukuje po skupině o titul, poněkud nepříjemné průběžné umístění. V následujících týdnech se ukáže, jak se s touto situací Slovan vypořádá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz