Hlavní obsah
Sport

90 minut Karla Krejčího: Šulcovi to lepí. Boleslav na to ještě nemá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / koláž 90 minut / osobní archiv Karla Krejčího

Úterní dohrávku 6. kola Chance Ligy pro náš web 90 minut okomentoval trenér a tradiční glosátor Karel Krejčí.

Článek

Plzeň – Olomouc 2:1

Plzeň porazila po reprezentační pauze na domácím hřišti Olomouc po dvou gólech Pavla Šulce. O dramatizaci zápasu se hlavičkou několik minut před koncem postaral olomoucký Jakub Pokorný.

Hosté dokázali plzeňskému tlaku dlouho odolávat především zásluhou brankáře Tadeáše Stoppena, který zneškodnil tutové šance Matěje Vydry i ghanského forwarda Adua. Stoppen si bez problému poradil také se střelou domácího kapitánu Lukáše Kalvacha, jenž se jej pokoušel překonat z hranice šestnáctky.

Tři minuty před koncem první půle však Šulc po brejkové situaci rozvlnil olomouckou síť ranou z těžkého úhlu na přední tyč. Jedenáct minut po změně stran navíc náskok Plzně navýšil o další gól, čímž potvrdil svou velkolepou fazónu a zároveň ještě více rozdmýchal všudypřítomné spekulace o svém odchodu do španělského Getafe.

Vše nasvědčovalo tomu, že Plzeň kráčí k pohodlnému vítězství, avšak v osmdesáté deváté minutě vsítil nelehkou hlavičkou kontaktní branku Jakub Pokorný, takže se Plzeň v závěru o výhru musela ještě strachovat. Viktoriáni ale remízu nepřipustili a po zásluze si připsali tři body.

Jakuba Pokorného, autora jediného olomouckého gólu v zápase, jsem jako trenér vedl i v reprezentační dvacítce. Tento stoper, který na Hanou přišel z ostravského Baníku, patří v rámci standardních situací mezi nejnebezpečnější a nejnepříjemnější hlavičkáře v lize, což ostatně v každém ročníku pravidelně prokazuje. Důkazem toho může být i jeho na obránce úctyhodná gólová bilance. Za svou prvoligovou kariéru totiž soupeřům uštědřil celkem 14 gólů. Pro obranu soupeře tak vždy představuje nevyzpytatelnou noční můru, které je třeba věnovat zvláštní pozornost. O tom, jak velkou pohromu může představovat, se konec konců tentokrát přesvědčila i Viktorka.

Mladá Boleslav – Slavia 0:2

Ve druhé dohrávce šestého kola nejvyšší soutěže zvítězila Slavia na půdě Mladé Boleslavi 2:0 a o skóre se tak posunula na první místo tabulky před svého rivala z Letné. Sešívaní zdolali Boleslav už posedmnácté z posledních osmnácti duelů a společně se Spartou a Plzní zůstává v tomto ročníku bez porážky. Domácí oproti tomu poprvé v ročníku nebodovali a okupují osmou příčku.

Duel dvou pohárových zástupců se pyšnil vysokým tempem, které ale zpočátku nedoprovázely žádné vážnější šance. To se změnilo ve dvacáté třetí minutě, kdy Tomáš Holeš vyslal zprava nebezpečný centr na Mojmíra Chytila, jenž se hlavou v záklonu postaral o svůj premiérový gól v sezóně. Tlak Pražanů začal s blížícím se koncem poločasu gradovat, což vyústilo ve dvě zajímavé šance Lukáše Provoda, které však změnu skóre nepřinesly. Ve čtyřicáté druhé minutě ale Provod po centru Davida Douděry z pravé strany trefil bránícího Tomáše Krále a Diouf už pak neměl problém uklidit míč do sítě. Mladý Senegalec, který možná poněkud nečekaně vévodí tabulce slavistických střelců, si tak připsal už čtvrtý gól v ročníku. Hosté poté kontrolovali hru a soupeře k ničemu výraznému nepustili, čímž prokázali, že se s jednou inkasovanou brankou mohou chlubit nejlepší defenzivou v soutěži.

V šedesáté osmé minutě se do zápasu podíval také reprezentant Ondřej Lingr, který se do Edenu vrátil po roce stráveném v nizozemském Feyenoordu. On sám mohl také přidat pojišťovací branku, ale jeho přízemní pokus zpoza šestnáctky tečoval jeden z obránců těsně vedle pravé tyče. V nastaveném čase jen o pár centimetrů nevyšla rána dalšímu slavistickému žolíkovi Conradu Wallemovi, jenž v týmu dostal druhou šanci poté, co si chtěl vynutit odchod.

Do konce zápasu už se na skóre nic nezměnilo. Pražané v lize neprohráli už počtrnácté v řadě a i třetí venkovní utkání v sezóně zvládli odehrát bez obdržené branky. Švédskému trenéru Boleslavi Andreasi Brännströmovi však domácí premiéra nevyšla podle jeho představ. Obě výhry ve svých prvních zápasech v nové roli totiž zaznamenal na hřištích soupeřů.

Mladé Boleslavi v přímé konfrontaci s týmem z TOP3 tento zápas ukázal, že elitě soutěže zatím konkurovat nemůže. Slavia jednoznačně potvrdila, že to s útokem na titul myslí vážně. V příštím kole ji čeká zatím nejnáročnější utkání v tomto ligovém ročníku, v němž změří síly s Plzní. Viktoriáni tak mohou odpovědět na otázku, zda v tomto ročníku opět uváznou na třetí příčce, nebo budou pro pražská „S“ představovat reálné ohrožení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz