Hlavní obsah
Sport

90 minut Karla Krejčího: Úroda červených karet, šok na Letné a domácí ztráta Plzně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Matěj Krejza / koláž 90 minut / osobní archiv Karla Krejčího - se svolením

10. kolo Chance Ligy přineslo osm ligových soubojů, které pro náš web 90 minut okomentoval trenér a tradiční glosátor Karel Krejčí.

Článek

Sparta Praha – Olomouc 2:3

V páteční předehrávce desátého kola Chance Ligy se na Letné zrodilo obrovské překvapení, když Olomouc na hřišti Sparty senzačně zvítězila 3:2. Všechny tři body veze z Letné moravský celek po dlouhých dvanácti letech. Pro Pražany to znamenalo první soutěžní porážku pod vedením Larse Friise coby hlavního trenéra. V lize prohrála Sparta na domácí půdě poprvé od loňského května, tedy po šestnácti měsících a po sérii dvaceti jedna zápasů bez porážky.

Úvod nenasvědčoval tomu, že by měl zápas skončit jakkoliv neočekávaně. Začátek Spartě vyšel. Už ve čtvrté minutě skóroval Lukáš Haraslín, ale kvůli ofsajdovému postavení branka nebyla uznána. Za dalších osm minut se však domácí dočkali vedení po povedené akci, kterou započal svým rychlým nákopem brankář Peter Vindahl. Za obranou našel na pravé straně Veljka Birmančeviče, jenž odcentroval před branku na nabíhajícího a přesně hlavičkujícího Victora Olatunjiho, který poté vstřelil svůj šestý gól v sezóně, z toho třetí v lize. Domácí Sigmu následně v první půli k ničemu většímu nepustili a tlačili se k navýšení náskoku. Do přestávky však další změna skóre nenastala.

Po změně stran orazítkoval zpoza vápna Matěj Ryneš břevno, ale pak dala Sparta Olomouci prostor svým zhoršeným výkonem, který byl charakterizován ležérním přístupem ke hře a hojnými nepřesnostmi, k nimž se přidaly také málo vídané chyby defenzivních opor. V rozmezí šedesáté osmé a sedmdesáté osmé minuty Hanáci náležitě využili dvou zaváhání reprezentačního stopera Martina Vitíka a otočili skóre prvními trefami Nigerijce Yunusy Muritaly a Jana Fialy v nejvyšší soutěži. Za sedm minut přidal po kiksu Jaroslava Zeleného pojistku ještě Filip Zorvan, po čemž tribuny oněměly šokem z toho, co se na trávě děje. V závěru se ale ke snížení dostal střídající Ermal Krasniqi a z olomouckých řad byl po obdržení druhé žluté karty vyloučen Jáchym Šíp. V předlouhém desetiminutovém! nastavení se úřadující mistři snažili v zoufalém náporu prohru odvrátit, ale nebylo jim to už nic platné. Sigma, která se tak nyní může chlubit pátým místem v tabulce, ztrácí na třetí Plzeň pouhý bod. Z překvapivého výsledku je tedy patrné, že Olomouc kráčí správným směrem. Na Letnou moravský tým nepřijel jen betonovat. Prezentoval se aktivní hrou, efektivním napadáním a schopností dohnat soupeře k chybám, čímž potvrdil své předchozí výsledky.

Sparta v lize po devatenácti utkáních padla a v dalším týdnu ji v úterý čeká zápas Ligy mistrů se Stuttgartem, po němž bude o víkendu následovat derby se Slavií. Klíčové bude, jak Letenští na prohru zareagují. Každá porážka, jež se správně vyhodnotí a zpracuje, může naopak přinášet další vítězství. Pokud vše uchopí za správný konec a trenér společně s realizačním týmem vše důkladně zanalyzují a popíší důvody nezdaru, mohou na svých chybách naopak stavět a ponaučit se z nich. Příští týden ukáže, jestli se z tohoto zápasu Sparta dokáže oklepat a negativní aspekty přetavit v něco pozitivního.

Dukla – Liberec 1:4

Ambiciózní Liberec prožil na Julisce děsivý úvod, když se ve druhé minutě vůbec poprvé v Chance Lize trefil Jakub Zeronik. Hosté se ale dokázali vzpamatovat a díky excelentnímu úvodu druhé půle otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch. Roli hrdiny si střihl střídající útočník Lukáš Letenay, jenž nahradil Benjamina Nyarka. Slovenskému forvardovi stačilo pouhých osm minut na to, aby dvěma brankami poslal Liberec do vedení. Kolaps Dukly ještě více prohloubil v padesáté šesté minutě Michal Hlavatý, který se po krásné spolupráci s Lubomírem Tuptou blýskl přesnou přízemní střelou k tyči. Domácími tři slepené góly evidentně zacloumaly a směrem dopředu už v zápase nic kloudného nepředvedli. V nastavení jejich zkázu navíc dokonal střídající Denis Višinský. Severočeši tak zvítězili poprvé od osmnáctého srpna, kdy si doma poradili s Pardubicemi, zatímco Dukla v lize padla podruhé v řadě.

Musím uznat, že se Liberci mimořádně vydařila střídání, jelikož se střídající hráči po svém příchodu na trávník dokázali parádně chopit kormidla a velkou měrou přispět k vysokému vítězství. Je to jistě důkaz kvality liberecké lavičky, což je pro tým, jehož příště čeká derby s Jabloncem, jistě povzbudivý signál. Naopak bývalý armádní klub se ve finální fázi a ofenzivě celkově dál souží, přestože má v kádru zkušené hráče, jakými jsou například Muris Mešanovič nebo Jakub Řezníček. Obrovským zklamáním bylo sobecké chování prvně zmíněného hráče, který doťukl do brány míč, který by i bez jeho přičinění doputoval do sítě. Bosenský útočník nesebral jen gól kolegovi Vondráškovi, ale zhatil i naději nováčka na zdramatizování zápasu. Video totiž odhalilo jeho postavení v ofsajdu. Dukla vysílá ze všech týmů v lize nejméně střel na branku a trápí se i v defenzivě, což dokazuje i počet inkasovaných branek v tomto zápase. Pokud se v těchto aspektech výrazně nezlepší, nemohou čekat, že si budou pravidelně připisovat body. Trenér Rada tak má se svými svěřenci do příštího zápasu s Teplicemi co zlepšovat.

Pardubice – Teplice 0:1

V bitvě celků z nejnižších pater tabulky přišel klíčový moment ve dvacáté osmé minutě, kdy musel pardubický Dominique Simon po druhé žluté kartě opustit hřiště. Východočechům se ještě více přitížilo v závěru prvního poločasu, kdy červenou kartu vyfasoval i Tomáš Solil za faul na Lukáše Marečka. Tepličtí tak logicky po dvou červených Pardubic získali převahu v poli, ale proti devíti Východočechům se na nic světoborného nezmohli. V padesáté sedmé minutě byl po dvou žlutých kartách do šaten poslán i teplický Michal Bílek. Severočeši ale nepolevovali v tlaku a usilovali o vstřelení vedoucí branky, které se nakonec dočkali až v samém závěru, kdy po hře rukou v podání mladého Václava Jindry dostali k dispozici penaltu, již proměnil slovenský reprezentant do jednadvaceti let Roman Čerepkai. Postaral se tak o druhou teplickou výhru v ročníku. V nastavení obdržel dvě po sobě jdoucí žluté karty dokonce i trenér Jiří Saňák, který si nedokázal odpustit kritiku rozhodčího Černého.

Teplice tak na pátý pokus na půdě Pardubic zvítězily a odvážejí si domů tři cenné body i vzpruhu do dalších kol. Naopak Východočeši doma prohráli třetí z posledních čtyř utkání. Nutno podotknout, že u nich takováto tristní bilance v předchozích sezónách nebývala zvykem, a pokud se z této situace budou chtít vymanit, budou se muset zamyslet na svojí nedisciplinovaností, jelikož v tomto ročníku obdrželi výrazně více červených karet, než by bylo zdrávo.

Slovácko – Karviná 2:1

Slovácko na svého soupeře bleskově vlétlo. Již v deváté minutě poslal domácí do vedení hlavičkou po rohovém kopu kapitán Stanislav Hofmann. Ten se ale na trávníku dlouho nezdržel, neboť ho rozhodčí za dalších třináct minut po faulu na Filipa Vechetu poslal do šaten. Karviná o početní výhodu přišla v nastavení první půle, když červenou kartu uviděl i hostující kapitán Jaroslav Svozil. Při hře deseti proti deseti mělo navrch Slovácko. Pojistku přidal v sedmdesáté páté minutě střídající Marek Havlík, pro něhož se jednalo o první ligovou branku v ročníku. Karviná však ještě v závěru do zápasu přidala prvky dramatu, když se v osmdesáté sedmé minutě po centru Jiřího Fleišmana prosadil střídající Kahuan Vinicius, jenž tak zaznamenal první gól v české lize. Kvůli jeho trefě Slovácko poprvé v sezóně na domácí půdě inkasovalo, vítězství si ale udrželo.

Karviná v Uherském Hradišti v lize posedmé v řadě nebodovala. Slovácko se i díky této výhře drží v horní části tabulky, a to se ziskem třinácti bodů, ke kterým mu pomohlo pouhých šest vstřelených branek, což je vskutku rarita. Moravský tým má v tomto ročníku navíc průběžné negativní skóre šest ku devíti. Klubu trenéra Westa citelně chybějí góly Marka Havlíka, který dnes poprvé v sezóně nebyl v základní jedenáctce, takže svoji první trefu v ročníku slavil jako příchozí z lavičky. V předchozích letech v éře trenéra Svědíka se přitom mohl chlubit formou, která neměla daleko od reprezentační nominace, navíc bylo jeho jméno spojováno s předními tuzemskými kluby, a dokonce se údajně ozývali i zahraniční zájemci. Jestli se Havlík opět střelecky probudí, to ukáží následující týdny. Pokud se ale chce Slovácko znovu rvát o Evropu, musí v útočné činnosti ještě zabrat.

Jablonec – Hradec Králové 2:0

Počtvrté v aktuální sezóně dohrávali Hradečtí v deseti a jejich čekání na bod zvenku se opět prodlužuje. Votroci vstoupili do utkání aktivněji, ale po vyloučení přemotivovaného Václava Pilaře převzali iniciativu domácí. Jablonečtí se do přestávky dostali do několika šancí, a to zejména díky Bienvenuemu Kanakimanovi, avšak hosté ještě odolali. Severočeši využili přesilovku až ve druhé půli, kdy se v šedesáté čtvrté minutě trefil Michal Beran. Tento sváteční střelec pálil z velké dálky doprostřed brány a skákavá střela i díky mokrému povrchu hřiště a překvapivé trajektorii zaskočila brankáře Adama Zadražila. Domácí záložník vsítil svůj první gól po příchodu na Střelnici a připsal si teprve třetí branku ze sto devatenácti ligových utkání. Pojistku přidal v sedmdesáté osmé minutě střídající Matěj Polidar, jenž skóroval poprvé během ligového podzimu.

Jablonec tak porazil Hradec po dvou vzájemných zápasech. Na druhou stranu je třeba zmínit, že s Votroky Jablonečtí bodovali popatnácté z posledních šestnácti vzájemných duelů. Body tak zůstaly doma, a to především kvůli tomu, že se o ně Hradec připravil svou nedisciplinovaností. Zatím se jedná o tým dvou tváří. Zatímco domácí zápasy pro něj nepředstavují žádné velké problémy, ve venkovních duelech klopýtá, a proto se nachází ve středu ligové tabulky. Pokud by se Hradci však podařilo zlepšit hru venku, horní příčky by mu neměly uniknout.

Baník Ostrava – Dynamo České Budějovice 2:1

Fotbalový Baník nastoupil do utkání v roli jasného favorita, což potvrdil po půlhodině hry, kdy našel Daniel Holzer přesným centrem na vzdálenější tyči volného Davida Buchtu, který napálil míč přímo z voleje a nechytatelnou střelou poslal domácí do vedení. Klid do přestávky mohl svému týmu penaltou zajistit Ewerton, ale jeho technický pokus do středu brány ve stylu Antonína Panenky vykopl nohou brankář Vilém Fendrich.

Ve druhém poločase se favorit dlouho trápil, ale po několika zahozených šancích uklidnila domácí tým v sedmdesáté druhé minutě brazilská hvězda Ewerton svou vydařenou přízemní střelou. O tři minuty později začaly tribuny opět jásat, avšak gól střídajícího Filipa Kubaly nemohl být kvůli ofsajdu uznán. Budějovičtí ještě v závěru zápas zdramatizovali, když se proti bývalým spoluhráčům prosadil Quadri Adediran, ale jednalo se pouze o kosmetickou úpravu skóre.

Baník je tak poté, co vyhrál také čtvrté domácí ligové utkání, doma v letošní sezóně i nadál stoprocentní, byť je třeba podotknout, že se k výhře poněkud protrápil.

Naopak krize Dynama nemá konce. Jihočeši, kteří kráčí od porážky k porážce, venku v lize nevyhráli už třicet dva utkání v řadě, což je vskutku hrozivé číslo. Tým s nejhorší defenzivou i ofenzivou soutěže v příštím kole doma změří síly se Slováckem a troufám si tvrdit, že půjde z jejich pohledu o klíčové utkání, které určí jejich další vývoj v podzimní fázi soutěže. Situace trenéra Františka Straky a jeho realizačního týmu nabírá tragických rozměrů, a aby si Budějovice dokázaly udržet alespoň poslední drobečky sebevědomí, musejí co nejrychleji bodovat.

Viktoria Plzeň – Mladá Boleslav 1:1

Zápas dvou pohárových zástupců přinesl v úvodu opatrný fotbal, což se však změnilo ve dvacáté minutě, kdy si na parádní centr Lukáše Kalvacha naskočil Prince Adu a gólmanu Matouši Trmalovi nedal sebemenší šanci. Ghanský útočník si tak připsal první branku v české lize. Hosté však ještě do poločasu vyrovnali, a že to tedy stálo za to! Z dobrých dvaceti pěti metrů napálil Patrik Vydra břevno Jedličkovy brány a následná dorážka už Tomáši Ladrovi žádné problémy nečinila.

Na začátku druhého poločasu byl po tvrdém zákroku vyloučen Denis Donát, čímž poslal Středočechy do deseti. Plzeň si postupně vydobyla územní převahu, která však nepřerostla v žádnou výraznější šanci. V osmdesáté páté minutě byl do sprch předčasně odeslán i domácí Lukáš Červ, takže se počet červených karet, jež hráči v tomto kole obdrželi, vyhoupl na devět. To už bylo jen blizoučko k překonání rekordu z devátého kola sezóny 1995/96, kdy rozhodčí červených karet tasili hned deset. Vyrovnání sil na obou stranách ale do hry nic nového nevneslo, a tak utkání skončilo dělbou bodů.

Viktorku evidentně zmrazil gól do šatny a rozhodujícím faktorem rovněž bylo to, že nedokázala využít přesilovku, která se jí zkraje druhé půle naskytla. Plzeň sice s Boleslaví v lize pojedenácté v řadě neprohrála, ale v posledních třech vzájemných duelech s ní dvakrát jen remizovala a také v tomto zápase ztratila dva cenné body, na což není v domácím prostředí zvyklá. Přišla o body podruhé za sebou a v posledních čtyřech utkáních nebrala plný počet bodů hned třikrát. Nůžky mezi Plzní a pražskými „S“ se tak v rámci tabulky dál rozevírají.

Z vlastní zkušenosti vím, jak problematické je skloubit zápasy v Evropě s ligou a částečně i reprezentací. Když se k tomu všemu navíc přidá i časté cestování, tak času na trénink není nazbyt. Proto mají však podobné kluby široký kádr, v rámci kterého mohou například v ligových zápasech dostávat šanci další hráči, již tak mají možnost dokázat, že si této příležitosti váží a že týmu dokáží pomoci. Příští týden čekají Viktorku dva domácí zápasy. Ve čtvrtek Evropská ligy s Ratgradem a v neděli ligový zápas s Pardubicemi. I přes nabitý podzimní program bude zásadní, aby Plzeň opět naskočila na vítěznou vlnu a začala náskok pražských týmů postupně stahovat.

Bohemians – Slavia 0:4

Slavia vstoupila do vršovického derby ve velkém stylu a už v prvních šestnácti minutách rozhodla o výsledku utkání. Nejdříve se parádní ranou na zadní tyč prezentoval Malick Diouf a o dvě minuty později zvýraznil náskok sešívaných efektní patičkou Tomáš Chorý. Zmar klokanů dosáhl svého vrcholu ve třicáté čtvrté minutě, kdy si vstřelil vlastní gól hlavou Ondřej Petrák. Díky tomu mohli jít hosté do kabin s pohodlným vedením 3:0. Druhý poločas se dohrával podle not favorita. Skóre poté ještě uzavřel v padesáté páté minutě Christos Zafeiris. Slavia si tak před Spartou vytvořila tříbodový náskok, který se ještě pokusí navýšit v neděli v Edenu, který bude hostit třísté dvanácté derby.

Sešívaní v lize neprohráli pošestnácté v řadě a v Ďolíčku brali tři body počtvrté za sebou. Úřadující vicemistři tak zůstávají jediným týmem, který v aktuální ligové sezóně neprohrál. Slavia navíc udržela v domácí soutěži osmé čisté konto z devíti posledních zápasů, čímž překonala rekord Liberce z ročníku 2006/07. Jde vidět, že z hráčů čiší sebedůvěra a koncentrovanost. Tým těží z výborné organizace hry, nedovoluje soupeřům skórovat, důkazem čehož je i výše zmíněný rekord, a disponuje i obrovskou kvalitou směrem nahoru. Vychází z dobrého pohybu a vysoké intenzity hry, k níž přispívá aktuální výtečná forma ofenzivních hráčů, jakými jsou třeba Diouf, Chorý nebo Provod. Z kvalitou nabité lavičky se navíc zpět na hřiště tlačí i Chytil s Juráskem a Lingrem. Slavia má tedy z čeho vybírat a prožívá skutečně snové období. Naproti tomu klokani doma v posledních třech zápasech nezískali ani jediný bod.

Sešívaní se v rámci svého napěchovaného programu ve čtvrtek utkají v zápase Evropské ligy s Ajaxem. Do nedělního derby budou nastupovat jako lídr tabulky, a i když se říká, že derby nezná favorita, Slavia má přece jen o krapet lepší aktuální formu než její rival.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz