Hlavní obsah

A teď je sežerem! Franzův slavný tatarák dnes slaví 20 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AC Sparta Praha

Nebylo to nejslavnější derby historie. Ale kulisy už památné jsou. Sparta versus Slavia. František Straka kontra Josef Csaplár. Už jen při vyslovení těchto jmen fanoušek zpozorní.

Článek

Dnes je to 20 let, co Letenští vyhráli 2:0 a vlastně nebylo divu. O motivaci měli postaráno. Před zápasem jim byl servírován dnes už legendární tatarák.

František Straka, nebo-li spíš Franz Straka, jak se sám nechává titulovat, zažíval velký trenérský start. Začínal v nižších německých soutěžích a poté převzal trápící se Teplice. S těmi vyhrál domácí pohár a v následujícím roce v tehdejším poháru UEFA skolil Feyenoord Rotterdam či bundesligový 1. FC Kaiserslautern. Nebylo divu, že si ho jako dalšího trenéra vybrala milovaná Sparta. Ta právě skončila v lize druhá za Baníkem Ostrava. A měnil se majitel. Dorazila společnost J&T, za kterou vystupoval 29letý Daniel Křetínský. „Franz úkol splnil, nebyl jediný důvod, aby šel pryč. Sparta byla v žumpě a on jí vytáhl nahoru,“ řekl přes sezonou sám Straka v plamenném projevu. A následně žoviálně pokračoval: Titul bude zpátky, máme přece Franze, lehce se chvástal před sezonou.

A ambice začal od prvních kol naplňovat. Dostal Spartu do Ligy mistrů a rudí od prvních kol suverénně vládli lize. To Slavia se trápila. Do kopce na Strahov chodilo okolo tří tisícovek diváků, výplaty se zpožďovaly a opory postupně odcházely. „Schumacher s fábií taky vyhrávat nebude,“ pokrčil rameny zajímavým přirovnáním Csaplár.

Slavia tak šla do derby až z 8. místa, Sparta vedla suverénně tabulku. A Franz Straka věděl, jak na své první setkání se Slavií namotivovat svěřence. V týdnu jim naservíroval tatarský biftek. „Udělali jsme si z něj pěkně slávistickou hvězdu, já vzal ten talíř, dali jsme si na něj všichni ruce a já řekl: A teď je sežerem! A co se stalo? Snědli jsme ten tatarák, ale vyhráli jsme i to derby! To je holt ta psychologie…,“ pravil obchodník s entuziasmem slova, která se mu měla v budoucnu vrátit.

Úspěšné derby a následný padák

Sparta derby skutečně zvládla, když dvěma góly stopera Jiřího Homoly vyhrála 2:0. Straka to s fanoušky skvěle uměl. Díky své sparťanské minulosti a vtipným neotřelým hláškám se stal Bohem. Historka s tatarákem tento kult jen umocnila.

Ligu Sparta vedla bezpečně po podzimu o devět bodů před duem Teplice a Liberec. V Lize mistrů ovšem nastal kolaps, když rudí vydolovali pouhý jeden bod. „Champions League pro mě byla velká osobní prohra, doufám, že dostanu šanci na reparát,“ svěřil se Straka. Jenže nedostal, dostal naopak málem infarkt, když ho na lavičce nahradil Jaroslav Hřebík. Straka od té doby rozjel velké střídání angažmá a do jeho portfolia spadá dokonce i Slavia, kde se objevil v letech 2011 a 2012.

Od angažmá ve Spartě, když Straka kamkoliv nastoupil, tak se novináři nezapomněli zeptat, zda-li po nějakém úspěšném mači nebude servírován tatarák. Občas mu nebylo po chuti na toto odpovídat, chtěl se raděni bavit o fotbalových věcech, ale nebylo se co divit. Je zřejmě nejslavnějším propagátorem tatarského bifteku v České republice. A od jeho servírování, respektive derby, které poté následovalo, dnes uplynulo 20 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz