Hlavní obsah
Sport

Adu ukončil domácí neporazitelnost Baníku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Ovsík / 90 minut

Šlágr kola. Baník, v domácím prostředí stoprocentní, přivítal na Městském stadionu ve Vítkovicích Viktorii Plzeň. Souboj třetího celku se čtvrtým.

Článek

Dotáhne se Baník na svého soupeře v tabulce? Navíc se proti sobě postavili dva hráči s vynikající formou. Kdo z nich potáhne svůj tým za vítězstvím? Šulc nebo Ewerton? V případě výhry mohla Viktoria předstihnout i Spartu, která měla večerní domácí zápas s Libercem ještě před sebou. Odpověď na všechny otázky měl dát tento třaskavý duel.

Když dal hlavní rozhodčí Ondřej Berka pokyn k rozehrání, obě mužstva se ihned vydala na zteč. Obrany však odvrátily útočné pokusy na obou stranách. Ve třetí minutě poprvé vážněji zahrozili domácí. Tomáš Rigo vypálil z hranice velkého vápna, ale střela mířila těsně mimo. Baník držel nadále míč na útočné polovině a najednou přišel šok na druhé straně! V páté minutě se dostal lobem přes obranu k míči Prince Kwabena Adu a vyběhnuvšího domácího gólmana lehkým obloučkem přehodil. Viktoria se dostala do vedení. Hráči Ostravy se hned snažili odpovědět, ale tým z Plzně včas zabránil vyrovnání. V deváté minutě si přímák vzal k exekuci domácí Erik Prekop, ale mířil mimo. Domácí se nadále tlačili k bráně Plzně, ale se závary si vždy hostující obrana poradila. Ve 22. minutě hlavičkoval Kubala těsně mimo. V 26. minutě na druhé straně zahrozili hosté a dostali míč do brány. Po dlouhém zkoumání pomocí VAR hlavní rozhodčí zapískal ofsajd. Skóre tak zůstalo stejné.

Po třetině zápasu byli sice domácí častěji na balonu, ale nebezpečnější situace si vytvářeli spíše hosté z Plzně. V 32. minutě dostal průnikovou přihrávku od Šulce Cadu, ale na domácí obranu nevyzrál. Na druhé straně Dweh odvrátil nebezpečný centr na roh. Z něj se nic neurodilo. Po několikaminutovém obléhání branky Baníku se dostal do šance Matěj Vydra, ale jeho střela jen olízla břevno. Ve čtyřicáté minutě pálil Kalvach z hranice vápna. Po zblokované střele kopali hosté roh. Ten skončil nepovedeným rozehráním nakrátko a domácí po rychlém brejku Ewertona mohli trestat. Střela Prekopa však mířila jen do náruče gólmana Jedličky. Nedáš, dostaneš. O chvíli později poslal Milan Havel nadýchaný centr na zadní tyč a Prince Adu neměl problém zvýšit na dva nula pro Plzeň. Klasický šatňák byl pro domácí studenou sprchou a jen potvrdil, že Viktoria je pro Baník neoblíbeným soupeřem.

Po prvním poločase Plzeň potvrdila, že na Baník jednoduše umí. Se všemi domácími výpady si obrana hostí poradila, a navíc po pěkných akcích odcházela do kabin s dvoubrankovým vedením. Oba sledovaní hráči, tedy Ewerton a Šulc, nijak svými výkony nevyčnívali, naopak Prince Kwabena Adu si udělal z prvního poločasu vlastní one-man show a dvěma zásahy potvrdil, že Koubek měl šťastnou ruku.

Druhý poločas začal velmi nepřesnou střelou Riga. Baník v úvodu držel balon na svých kopačkách, ale Plzeň aktivním pressingem držela domácí daleko od své branky. V 54. minutě vynikajícím zákrokem zneškodnil střelu Vydry gólman Markovič a držel naději Baníku něco se zápasem udělat. O minutku později podnikla Viktorka rychlý brejk. Po přihrávce Šulce a patičce Vydry se k zakončení nedostal Cadu. V 57. minutě sestřelil Dweh Prekopa za hranicí vápna a Ostrava zahrávala nebezpečný přímý volný kop. Míč si postavil Rigo, ale postavená zeď jeho střelu odvrátila. V 61. minutě došlo k trojitému střídání. Odešli Rigo, Juroška a Kubala, nastoupili Tanko, Pojezný a Šín. Bylo vidět, že se Pavel Hapal nechtěl smířit s dvoubrankovou ztrátou. V 70. minutě zahrozila opět Plzeň, ale po kombinaci ve středu vápna slabě zakončil Šulc. O dvě minuty později nebezpečně hlavičkoval Matěj Šín, ale Jedlička byl v pozoru. Čas domácím rychle utíkal. Plzeň pozorně bránila, a pokud zaútočila, byla určitě nebezpečnější než Baník. Patnáct minut před koncem nastoupil Holzer, který vystřídal Kpoza. V tu chvíli zahrával Baník roh, ale centr Jedlička vyboxoval do bezpečí. O chvilku později vystřídala i Plzeň. Panoš nahradil Sojku. V 82. minutě opustil hřiště hráč zápasu Adu. S ním odešel i Matěj Vydra. Přišli Vašulín a Jirka. Hned poté hlavička Prekopa po rohovém kopu minula branku. 87. minuta a Baník zadělal na drama. Matěj Šín zblízka zakončil centr a domácí ještě vycítili šanci. Jenže Plzeň vzápětí ukončila veškeré debaty o tom, kdo si odnese tři body. Centr Cadua našel Erik Jirka a zblízka propálil bezmocného Markoviče. VAR ještě přezkoumával, zda centrující Cadu nestál v postavení mimo hru. Na potvrzení se čekalo znovu několik minut. VAR branku posvětil, čímž Plzeň zasadila definitivní KO. Ewerton se v nastavení pokusil výsledek zkorigovat, ale jeho střelu si Jedlička bez problémů pohlídal. V 99. minutě se ještě Jedlička zaskvěl proti hlavičce Holzera. Víc už domácí nestihli, a tak si Plzeň odvezla zasloužené tři body.

Domácí sice svého soupeře přestříleli, ale v koncovce nebyli efektivní. Naopak Plzeň byla velmi nebezpečná při každém svém výpadu. Baník se snažil do posledních minut se zápasem něco udělat, ale projevila se zkušenost západočeského celku, který si poradil i se závěrečným náporem a zaslouženě odvezl všechny body do Plzně.

Hráčem utkání vyhlašuji Prince Kwabenu Adua, který dvěma zásahy v prvním poločase nasměroval svůj tým k vítězství. Výbornými výkony se blýskli i Milan Havel a Sampson Dweh. První jmenovaný po většinu zápasu neúnavně zásoboval nebezpečnými centry své útočníky, Dweh zase několika skvělými obrannými zákroky znemožnil hráčům Ostravy zakončení.

Branky: 87. Šín (Tanko) – 5. Adu (Sojka), 43. Adu (M. Havel), 89. Jirka (Cadu)

Karty:   88. Chaluš (OVA) – 17. M. Havel (PLZ)

Držení míče: 58 % : 42 %.
Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 10:3. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 10:15.

FC Baník Ostrava: Markovič – J. Juroška (60. Pojezný), Chaluš, Frydrych, Kpozo (76. Holzer) – Boula (85. Grygar), Rigo (60. Šín) – Buchta, Kubala (60. Tanko), Ewerton (C) – Prekop.
Náhradníci: Holec – Uchenna Aririerisim, Fukala, Lischka, Rusnák, Munksgaard.
Trenér: Pavel Hapal

FC Viktoria Plzeň: Jedlička – Dweh, Marković, Jemelka – M. Havel, Sojka (78. Panoš), Kalvach (C), Cadu – Šulc (90+4. Hejda), M. Vydra (82. Vašulín), Adu (82. Jirka).
Náhradníci: Tvrdoň, Baier – Paluska, Kopic, Mosquera.
Trenér: Miroslav Koubek

Rozhodčí: Berka – Kříž, Vlček

Diváci: 10888

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz