Hlavní obsah
Sport

Analýza EKL: Mladá Boleslav může pouze překvapit. Bude sbírat zkušenosti proti kvalitnějším týmům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tadeáš Kubín / 90 minut

Mladá Boleslav je jediným českým účastníkem v letošní Konferenční lize. Středočeský klub se po dlouhých 17 letech představí v základní fázi evropských pohárů.

Článek

Co je pro boleslavské fotbalisty nejdůležitější? Domácí zápasy v EKL odehrají na svém hřišti v Lokotrans Aréně. Klub totiž dostal od UEFA v minulém týdnu výjimku.

Původně bylo vedení Mladé Boleslavi domluvené s Hradcem Králové, že domácí souboje v Konferenční lize odehrají v Malšovické aréně. Nový majitel Středočechů David Trunda se ale domácího stánku nehodlal vzdát, a nakonec celou UEFA přesvědčil. Ta po pár dnech vyjednávání udělila jeho klubu výjimku. Na maličký boleslavský stadion tak dorazí švýcarské Lugano, zvučný španělský klub Betis Sevilla a polská Jagiellonia Białystok.

Analýza jednotlivých utkání a zhodnocení šancí Mladé Boleslavi v ligové fázi Konferenční ligy.

Domácí zápasy:

  • FC Lugano: Kouč švýcarského vicemistra Mattia Croci-Torti má ve svém kádru plno mladých hráčů. Základní sestava obrany Lugana má věkový průměr něco přes 22 let. Tým ze Švýcarska bude ve městě škodovek mírným favoritem. Boleslavští mohou být při své domácí premiéře v EKL nervózní, a tak výhra by byla velkým překvapením. Pravděpodobný bodový zisk: 0-1 bod.
  • Betis Sevilla: Nejvěhlasnější klub ze všech boleslavských soupeřů v EKL. Španělský kolos se na evropské scéně loni představil proti pražské Spartě. Letenští si odnesli jednu porážku a jednu výhru. Pro Boleslav může být loňský dvojzápas mírným vodítkem, jak na hbitý Betis. Proti gigantovi bude platit aktivní hra Středočechů. Zejména dvojice Vasil Kušej a Tomáš Ladra by mohla na Sevillu platit. Body ale neočekáváme. Pravděpodobný bodový zisk: 0 bodů.
  • Jagiellonia Białystok: Překvapivý vítěz polské Ekstraklasy. Od dubna 2023 je vede mladý dvaatřicetiletý trenér Adrian Siemieniec, který dovedl Jagiellonii k historicky prvnímu titulu. V mužstvu působí český krajní bek či záložník Michal Sáček. Polský tým spoléhá v ofenzivě zejména na zkušeného Španěla Imaze a Angolana Pululu. Každý bodový zisk domácích bude úspěchem do celkového koeficientu. Pravděpodobný bodový zisk: 0-1 bod.

Venkovní zápasy:

  • FC Noah: Arménský klub je v českých luzích a hájích absolutně neznámým mužstvem. Mladou Boleslav čeká daleká cesta. Noah v posledním předkole šťastně vyřadil slovenský Ružomberok, když postupový gól vsítil na konci utkání při svém oslabení. Středočechům bude sedět spíše hra na venkovních hřištích a je možné, že více bodů uhraje právě na hřištích soupeřů. Pokud tým švédského kouče Andrease Brännströma předvede dobrý výkon, může pomýšlet i na vítězství. Pravděpodobný bodový zisk: 1-3 body.
  • Vitória Guimarães: Nejtěžší zápas venku. Cesta na Pyrenejský poloostrov může patřit k další velké zkušenosti pro fotbalisty Boleslavi. Guimarães je na svém hřišti velmi silná, a to i díky domácímu publiku a bouřlivé atmosféře na 30 tisícovém stadionu. Vstřelit portugalskému celku gól bude velmi složité, protože si Vitória zakládá na poctivé defenzivě. Bod by byl velkým mladoboleslavským zázrakem. Pravděpodobný bodový zisk: 0 bodů.
  • Molde FK: Norský tým založený v roce 1911 má velmi bohatou historii. Molde vyhrálo čtyři tituly a stejný počet norských pohárů. Ke známým bývalým hráčům patří například legenda Ole Gunnar Solskjær. Prostupná obrana Boleslavi to bude mít v Norsku těžké, protože Molde je velmi silné v přechodu do útoku a má v týmu výborné individuality. Pravděpodobný bodový zisk: 0–1 bod.

Reálný odhad bodového zisku:

  • Optimistický scénář: Mladá Boleslav by mohla dosáhnout 5–6 bodů (např. výhra nad Noahem a nějaká remíza).
  • Realistický scénář: Očekávaný zisk Mladé Boleslavi by mohl být 3–4 body (domácí remízy či výhra v Arménii).
  • Pesimistický scénář: V případě velkého neúspěchu by Boleslav mohla zůstat na 1–2 bodech (pokud by získala maximálně dvě remízy).

Tento odhad vychází z předpokladu, že Mladá Boleslav je týmem, kterému se v Evropě daří spíše na venkovních hřištích. V Lokotrans Aréně to bude mít složité, ale ne nereálné. Potrápit svou houževnatostí mohou Středočeši i daleko slavnější celky, ale na postup z ligové fáze Konferenční ligy to stačit zřejmě nebude.

Foto: Tadeáš Kubín / 90 minut

FK Mladá Boleslav

Jak dokáže Boleslav skloubit ligu s Evropou?

Před odvetou v play-off předkola Konferenční ligy skončil na lavičce Mladé Boleslavi trochu překvapivě kouč David Holoubek. Nahradil jej švédský stratég Adreas Brännström a zdá se, že to byla správná volba nového majitele Davida Trundy, jenž nebyl s prací Holoubka spokojený. Švéd dodělal dobře rozehrané závěrečné předkolo a postoupil přes maďarské Paksi FC.

Co se týče Chance Ligy, tak mužstvo daleko více pod trenérem Brännströmem dbá na defenzivu, což se za Holoubka až tak nedařilo. Tým je dobře namixovaný mladými i zkušenými fotbalisty. Jmenujme například Lukáše Maška či Daniela Langahmera. Zkušení borci v týmu jsou Markové – Suchý a Matějovský. Ofenzivu klubu táhne střední generace a hlavně duo – Vasil Kušej a Tomáš Ladra.

Uvidíme, jak se boleslavští dokáží vypořádat s anglickými týdny, které už roky nezažili. Míč je kulatý a fotbal nemá logiku. Už jenom to, že budeme mít obsazení čtyřmi českými kluby v Evropě (Sparta, Slavia, Plzeň a Boleslav) je fantastický počin celé tuzemské kopané.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz