Hlavní obsah
Sport

Analýza EL: Slavia doma musí, venku může. Ultimátní cíl by měl být top 8

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrik Palacký / 90 minut

Sešívaným byli losem určeni soupeři, kteří jsou ideální kombinací atraktivity s dobrou šancí na postup. Ani jeden soupeř není k neporažení, ovšem výjezdy do Španělska a Německa budou velkým oříškem.

Článek

Do Edenu se podívají týmy srovnatelné s těmi, na které Slavia narazila v předkolech. Naopak ve venkovních zápasech bude červenobílá výprava přejíždět z jedné horké půdy na druhou. Rozhodně se nedá říct, že je postup povinností, ale tým evropského formátu, kterým Slavia bezpochyby je by měl směřovat za postupem rovnou do osmifinále, tedy z prvních osmi pozic tabulky.

Jak by mohli vypadat jednotlivé zápasy a kolik bodů by si mohli Slávisté odnést se pokusím přiblížit v následujících odstavcích.

Domácí zápasy:

· Ajax Amsterdam: Evropský velkoklub, který se probouzí z útlumu. Ještě nedávno sbíral jeden titul za druhým, stabilně hrál Ligu mistrů, pak ale přišel zlom. Tým se včetně trenéra rozpadl a odešel jinam. Na to nové vedení dlouho nedokázalo reagovat. V této sezóně to však vypadá na pozvolný návrat. Velmi těžká zkouška, v klubu působí několik hvězd např. Steven Bergwijn, Jordan Henderson nebo Brian Brobbey. Nabitá ofenzivní síla plná reprezentantů, avšak okénka v defenzivě. Když Sešívaní zlepší využívaní velkých příležitostí a budou-li na hřišti pracovat podobně jako v odvetě s Lille, tak se klidně může stát, že nizozemský gigant bude hodně mrzutý.

Předpokládaný bodový zisk: 1-3 body.

· Fenerbahce Istanbul: S tímto soupeřem má Slavia příjemné zkušenosti. Turecký celek trénuje slavný José Mourinho, který se do Edenu také podíval, a to s AS Řím. A právě on si do týmu začal přivádět hráče jako Allan Saint-Maximin, En Nesyri, Sofyan Amrabat. Jako každý Mourinhův tým by si rádi zakládali na pevné defenzivě, ale ta se zdá zatím více prostupná, než by chtěli. V prvních sedmi zápasech sezóny inkasoval turecký tým devět branek. To bude cesta. Podobně jako Ajax, do ofenzivy ohromně silný tým, který může dát gól v jakýkoliv moment, ale do obrany mají slabiny.

Předpokládaný bodový zisk: 1-3 body.

· Malmö FF: Do Prahy si cestu zopakuje švédské Malmö. Tentokrát, ale pojedou na druhý břeh Vltavy. Soudě z dvojzápasu se Spartou tohle musí být zápas za plný počet bodů. Když Slavia najde cestu do nižšího bloku neměl by pak být problém si pohlídat ne zvláště nebezpečný útok.

Předpokládaný bodový zisk: 3 body.

· Anderlecht: V nové sezóně zatím neporažený, málo inkasující celek. Narazí na sebe velmi podobné tými se zajištěnou obranou a neproduktivním útokem. Druhá konfrontace s belgickým fotbalem v krátkém čase se zatím jeví jako těžší než s Unionem SG. V silách Slavie by rozhodně mělo být takový tým doma porazit.

Předpokládaný bodový zisk: 3 body.

Venkovní zápasy:

· Eintracht Frankfurt: Předloňský vítěz Evropské ligy. To mluví samo za sebe. Poslední ročník Bundesligy zakončil Frankfurt s téměř vyrovnaným skórem 51:50 na 6. místě. „Orli“, ale doma až na pár výjimek nejsou zvyklí prohrávat. Eintracht není zrovna lehko predikovatelný tým, když to přeženu, často záleží, jak se vyspí. Největší překážkou tak nejspíš bude kulisa na stadionu Deautche Bahn Park, který čítá kapacitu pro 60 tisíc diváků.

Předpokládaný bodový zisk: 0-1 bod.

· PAOK: Řecký mistr bude hnán absolutně fanatickou atmosférou stadionu v Soluni. Při vzpomínce na poslední zápas Slavie v Řecku, jsem nervózní už teď. Takové zápasy Sešívaným v posledních letech moc nechutnají. Těžko odhadovat reálnou sílu PAOKu, když vypadli se švédským Malmö, ale nebude to rozhodně jednoduché.

Předpokládaný bodový zisk: 0-1 bod.

· Ludogorec: Z kvalifikace o Ligu mistrů vypadl s Karabachem s celkovým skóre 4:8, byť venku Razgrad vyhrál 2:1, doma schytal bizarní debakl 2:7 až po prodloužení. Sebevědomý tým velikosti Slavie by si měl jet pro plný zisk.

Předpokládaný bodový zisk: 3 body.

· Athletic Bilbao: Paradoxně soupeř ze 4. koše je dost možná nejtěžším soupeřem, který se červenobílým postaví. Na stadionu San Mamés se bude pořádat také finále tohoto ročníku a už je jisté, že minimálně jednou na něj vyběhnou oba čeští zástupci. Trochu nadsázky, ale uzemňuje kádr, který týden co týden zvládá top zápasy v LaLize, v čele s bratry Williamsovými nebo reprezentační jedničkou Unaiem Simónem.

Předpokládaný bodový zisk: 0-1 bod.

Reálný odhad bodového zisku:

· Optimistický scénář: Slavia získá 15-18 bodů. Nic nereálného, ale potřebuje se sejít více věcí včetně přiklonění štěstěny na svoji stranu.

· Realistický scénář:  Sešívaní uhrají 10-14 bodů. Za běžných předpokladů pohodlný postup do 16finále.

· Pesimistický scénář: Nikdo si nechce ani představit, jak by to mohlo vypadat, ale jako neúspěch by se bralo rozhodně nepostoupení ze základní skupiny. A například méně než devět bodů.

Slavia v Evropě a v české lize je v poslední době jako den a noc. V pohárech hraje odvážně, bez respektu k soupeři, sebevědomě, chce udávat tempo zápasu. Mluví za to úspěchy z minulých let.  To, co jsme viděli v odvetě proti Lille byla zase stará dobrá Slavia s totálním fotbalem, který dostává soupeře do stavu, kdy neví, kde jim hlava stojí. Pokud se stejným nasazením budou svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského bojovat i v základní skupině, nemusíme mít o ně strach.

Sezónní cíl se nemění: Titul!

Sešívaní přikládají velkou prioritu domácí soutěži. Poslední titul ze sezóny 2020/21 jim ani jiné cíle, než opět nad hlavu zvednout pohár mistra ligy nedává. Navíc bonus v podobě přímého postupu do Ligy mistrů je velkým lákadlem. Široký kádr kterým sešívaní disponují, ale umožňuje pokusit se o další jízdu Evropu, kdy tým z Edenu udivoval svým pojetím hry a výsledky. Navíc mnoho lidí v klubu hraje o svou kůži a tak Evropská liga představuje dobrou možnost se ukázat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz