Hlavní obsah
Sport

Anglická loupež se nekoná, Sparta na Manchester City nevyzrála

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut

Sparťané se v rámci třetího kola ligové fáze Ligy mistrů utkali s nejtěžším soupeřem, kterého jim los přidělil, tedy s anglickým Manchestrem City.

Článek

Jeden z favoritů na vítězství celého turnaje přivítal českého mistra na svém domácím Etihiad Stadium a nedal mu jedinou šanci. Sparta i přes pár světlých momentů v prvním poločase nakonec prohrála vysoko 0:5.

Úvodní minuty jako z hororu

Angličané již od první minuty dominovali a ukázali Spartě, v jakém tempu se zápas bude vyvíjet. K jedné z prvních průnikových přihrávek do vápna hostů se dostal mladý střelec Phil Foden, a ten neomylně uklidil míč k levé tyči Vindhalovy branky. Mohlo se zdát, že si Sparta připomene nezdařilý start utkání jako v loňské vyřazovací fázi Evropské ligy proti Liverpoolu. 1:0.

Domácí stále vyvíjeli neskutečný tlak, když při ztrátě balónu napadali ve velké intenzitě a až ve třech hráčích. Tím naplno vyšachovali i zkušené driblery, jako je Haraslín nebo Birmančevič.

V 26. minutě se do jedné z největších šancí v zápase z pohledu Letenských dostal Birmančevič, jenž však pálil vedle brankové konstrukce domácího brankáře Ortegy, a Haraslín se při následné akci pokusil o nůžky, které byly nepřesné.

Ztracené pomyšlení na přívětivý výsledek

V druhém poločase musel ze zdravotních důvodů odstoupit Lukáš Haraslín, čímž se vytratil i jeden z mála nebezpečných prvků Sparty, kterého mohla v druhém poločase využít.

Hned po 2 minutách se z rohového kopu prosadil Nathan Aké, jeho brance však předcházela ruka, a proto rozhodčí správně rozhodl, že gólová střela platit nebude. Domácí za pomoci nebezpečných úniků stále pronikali skulinami v obraně hostů. V 58. minutě se po jednom z takových průniků objevil u centru Savinho a jeho pobídku elegantním kopnutím patou dopravil současný nejlepší střelec anglické Premier League Erling Haaland do brány do té doby výborně chytajícího Petra Vindahla. 2:0.

Po gólu Haalanda se s úspěšnými trefami Citizens roztrhl pytel a po odvráceném rohu Gündoğana navrátil centrovanou ránu do vápna Matheus Nunes. Ta se jen posadila na hlavu stopera Johna Stonese a doputovala až do pravé šibenice branky Sparty. 3:0.

Propadlý blok Pražanů kapituloval počtvrté, když unikli tři hráči Manchesteru až za obranu a rychlými přihrávkami z prvního doteku se do samostatného úniku dostal Haaland, který neomylně trestal již podruhé. 4:0.

Vedoucí tým si s velkým klidem hlídal průběh utkání a své tempo snížil, když několikrát držel míč v obraně a vysiloval už natolik unavenou útočnou řadu soupeře. Finálním hřebíčkem do rakve byla nařízená penalta, kterou zavinil obránce Angelo Preciado skluzem ve vápně. Sama faulovaná hvězda utkání Matheus Nunes se postavila k penaltovému puntíku a trefila se do pravé horní části branky. Tím Nunes stanovil konečné skóre na 5:0 pro Manchester City.

Sparta se musí z utkání rychle oklepat a věřit v bodování proti soupeři, kterým bude prozatímní překvapení letošní sezóny Ligy mistrů Brest, jehož Letenští přivítají již 6. listopadu na Letné. Za to domácí si pohodově došli pro další zářez do pažby a pomýšlejí na vítězství v celé ligové fázi Ligy mistrů.

Hráč utkání dle 90 minut: Matheus Nunes (MAC)

Branky: 3. Foden (Akanji), 58. Haaland (Savinho), 64. Stones (Nunes), 68. Haaland (Nunes), 88. Nunes (pen.)

Karty: 7. Stones (MAC) – 87. Preciado (SPA)

Držení míče: 77 % : 23 %.
Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 3:3. Rohy: 7:1. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 5:4.

Manchester City: Ortega – Lewis, Stones (74. Dias), Akanji, Aké (74. Gvardiol) – B. Silva (C) (69. McAtee), Gündoğan (69. Kovačić), Nunes – Savinho, Haaland (81. O’Reilly), Foden.
Náhradníci: Ederson, Carson.
Trenér: Pep Guardiola

AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák (C), Sörensen – Preciado, Kairinen (88. Solbakken), Laçi, Ryneš (88. Wiesner) – Birmančević (73. Daněk), Olatunji (60. Rrahmani), Haraslín (46. Krasniqi).
Náhradníci: Vorel, Surovčík – Suchomel, Ross, Pavelka, Sadílek, Pešek.
Trenér: Lars Friis

Rozhodčí: Mariani – Bindoni, Tegoni (ITA)

Diváci: 55 097

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz