Hlavní obsah
Sport

Bojkot fanoušků prvoligových klubů. Jak se vyvíjí situace na Hané a v Budějovicích?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

V průběhu posledního týdne vyhlásily dva fanouškovské tábory týmů Chance Ligy bojkot zápasů.

Článek

Prvními byli kotelníci Sigmy Olomouc, kteří protestovali proti vedení a hlavně majiteli Ladislavu Minářovi. Nespokojení jsou také v Budějovicích, kde po jedenácté porážce v sezóně projevili nesouhlas vůči majiteli Emilu Kristkovi.

Hon na Kristka

Není se čemu divit. Budějovickým v tabulce Chance Ligy svítí nelichotivá bilance. Z dvanácti zápasů jen jednou remizovali, všechny ostatní zápasy prohráli a jejich skóre je až neuvěřitelné, 3:31. Vrcholem byl domácí zápas s Hradcem Králové, kde znovu ztratili výsledkem 0:2. V průběhu druhého poločasu se z domácího kotle ozvali protesty na adresu manažera Emila Kristka, které zněly „Kristek ven“. Podle vyjádření domácích ultras byli poté rozehnáni ochrankou, se kterou se dostali do konfliktu.

„Rozhodli jsme se bojkotovat zbytek zápasů minimálně do konce roku 2024. **** na hlavu si nenecháme,“ vyjádřili se budějovičtí skalní příznivci na Facebooku. Emoce se po zápase pokoušel zklidnit, alespoň trenér domácích František Straka, který si s pár zbylými fans šel promluvit. Nijak to však zlepšení atmosféry nepřispělo a Franz si nyní kromě nevalné formy svých svěřenců bude muset zvykat na prázdné tribuny.

Foto: Martin Jech / 90 minut

SK Dynamo České Budějovice

Vyostření konfliktů na Hané

Dlouhodobý střet názorů vybublal do pomyslných výšin také v Olomouci. Majitel věhlasné Sigmy, Ladislav Minář, byl pranýřován fanoušky již několikrát v průběhu roku. Jeho sebestředné vedení a neochota myslet na rozvoj v klubu vyvolala nevoli, kdy v březnu vylepili fanoušci plakáty po Andrově stadionu s podobiznou Mináře a s popiskem: „Prasata z vedení, vzdejte se velení.“

Teď už válka mezi vedením a fanoušky nabyla vrcholu, kdy v posledních zápasech pořadatelé na domácích zápasech násilně nastupovali proti oponentuře vedení. Olomoučtí tedy vyhlásili bojkot, který započal posledním ligovým domácím zápasem, kdy Sigma hostila Jablonec. I přes červenou kartu zvládla Olomouc uhrát výsledek 0:0. Při děkovačce po zápase, ale několik zbylých příznivců stále protestovalo pokřikem „Minář ven“.

Ke gestu se na tiskové konferenci vyjádřil také domácí kouč Tomáš Janotka: „Na to nemůžu reagovat jinak, než že já s tím nic neudělám. Pokud se takto rozhodli, je to jejich svobodná vůle. Pokud se chtějí fanoušci projevovat jinak než fanděním, ani nám nebudou chybět. Říkám to naprosto otevřeně.“ Tímto vyjádřením se postavil za svůj tým, který předvádí skvělé výkony, ale pro některé fanoušky to mohlo znamenat začlenění k smýšlení vedení klubu a tom může být pro olomouckého trenéra nebezpečné.

Uvidíme, jak se bude dále konflikt v obou městech vyvíjet. Dá se předpokládat, že o nic krátkého se jednat nebude a oba stadiony s menšími fanouškovskými základnami mohou ještě více utrpět na atmosféře a celkové mentalitě svých svěřenců. Vedení týmů by se mělo zamyslet a pokusit se s fanoušky usmířit. Podobně jako to před dvěma lety po několika zápasech zvládla pražská Sparta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz