Hlavní obsah
Sport

Česko – Ukrajina 3:2. Výhra navzdory dalšímu nepřesvědčivému výkonu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Málek / 90 minut

Do utkání nastupoval český tým v hluboké krizi po historické ostudě na půdě Gruzie. Češi však i přesto dokázali porazit Ukrajince 3:2 a připsali si veledůležité vítězství. Hlavně výkon ve druhé půli však přinesl spoustu otazníků.

Článek

Po porážce v Gruzii udělal trenér Ivan Hašek podle předpokladů hned několik změn v sestavě. Na trávníku se od úvodních minut nově objevili Martin Vitík, Jaroslav Zelený, Václav Černý, Tomáš Chorý, Pavel Šulc a premiéru v základní sestavě reprezentace si odbyl Lukáš Červ. Překvapením naopak bylo, že příležitost dostal proti Ukrajině opakovaně chybující Ladislav Krejčí. Trenér se toho ale rozhodl překopat mnohem víc, když zvolil rozestavení se dvěma stopery.

To že v českém týmu nebyla před zápasem úplně optimální atmosféra ukázaly také předzápasové výroky Vladimíra Coufala na adresu mladším spoluhráčům. Na nich by snad ani nic nebylo, kdyby tato slova nevypustil z úst jeden z účastníků „akce Belmondo“.

Ukrajina měla na stadionu domácí prostředí

Na tribunách měli znatelnou převahu fandové hostujícího celku a nebylo se čemu divit. Hra českého týmu je v posledních měsících špatná a mediální obraz je ještě horší. Sborové skandování „Ukrajina“ tak občas přerušilo výrazně více strohé „Kdo neskáče není Čech.“ Neznalý poměrů si tak mohl připadat spíše jako v Kyjevě.

Vyrovnanou první půli výsledkově ovládl český tým

Kdo čekal nudný zápas, ten se mýlil. Úvod utkání ještě přinesl vzájemné oťukávání, ale už na konci první desetiminutovky přišly šance. Nejprve se Zelený nabídl Černému, ale svou velkou šanci neproměnil, navíc stál pravděpodobně v ofsajdu. Ještě větší příležitost měl na druhé straně hřiště Vladyslav Vanat, jenž ale obrovskou hrubku Krejčího nevyužil. Od té chvíle měli převahu čeští fotbalisté. Lukáš Provod ještě nabídku aktivního Zeleného nevyužil, ale ve 21. minutě to přišlo. Černý se krásně procpal po pravé straně a jeho nabídku před opuštěnou branku už nemohl nevyužít Šulc – 1:0.

Od té chvíle se ale začali dopředu tlačit Ukrajinci. Z počátku toho byl spíše platonický tlak. ale přišly i šance. Ilja Zabarnyj ještě svou hlavičkou trefil břevno, ale ve 37. minutě už většina stadionu vypukla v jásot, když se po centru Mykoly Šarapenka prosadil Vanat a sroval tak na 1:1. Tato branka však Čechy probrala z letargie, střely Černého i Tomáše Součka mířily vedle branky. V nastavení první půle se ovšem míč na hranici vápna odrazil k Šulcovi a ten poslal Čechy podruhé do vedení.

Ve druhé půli na hřišti kralovali Ukrajinci

Druhý poločas přinesl stálý tlak hostujícího celku, ale Čechům se dařilo většinu šancí blokovat. Když už se pak po centru z přímého kopu dostal osamocen před branku Vanat, trestuhodně minul levou tyč branky Kovářovy branky a skóre zůstávalo nezměněné. Měnily se však statistiky žlutých karet, které si jen během úvodních dvaceti minut druhé půle připsali Češi čtyři.

Velký tlak měli i nadále Ukrajinci, ale svůj krásný průnik neproměnil ani Mychajlo Mudryk, když těsně minul levou tyč české branky. A tak přišel trest. Po nevinné situaci, kdy Krejčí hlavičkoval ve vápně, totiž Mykola Matvijenko zahrál rukou a rozhodčí po zhlédnutí videa ukázal na penaltový puntík. Při exekuci se již tradičně nemýlil Tomáš Souček a upravil v 80. minutě skóre na 3:1 pro domácí. Najednou bylo i skandování „Ukrajina“ znatelně méně hlasité.

V závěru mohli Češi děkovat Kovářovi

Ale hotovo ani zdaleka nebylo. Šest minut před koncem přišel centr Viktora Tsygankova, který na zadní tyči zkušeně uklidil za záda Matěje Kováře Georgiy Sudakov. Ukrajinští fanoušci se probrali a hned za minutu mohlo být pro svěřence trenéra Haška ještě hůř. Střídající Oleksandr Pichaljonok si však ve velké šanci špatně zpracoval míč a pak trefil jen náruč Kováře. Ani to ještě nebylo všechno. Ve čtvrté minutě nastavení se ve výborné pozici objevil Jaremčuk, ale toho fantastickým zákrokem vychytal Kovář. Nic dalšího se už v utkání nestalo a Haškův tým si tak navzdory nepřesvědčivému výkonu připsal do tabulky Ligy národů první tři body.

Anketa

Oznámkujte výkon reprezentace v utkání s Ukrajinou. (Známkování jako ve škole)
1
0 %
2
2,3 %
3
41,9 %
4
41,9 %
5
13,9 %
Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Hráč utkání – Pavel Šulc

Plzeňský středopolař nastoupil na podhrotové pozici za zády Tomáše Chorého a ukázal, že mu tento post výborně svědčí. Hlavně v první půli byl hodně aktivní a svou aktivitu přetavil i ve dvě veledůležité branky.

Branky: 21. Šulc (Černý), 45+2. Šulc, 80. Souček (pen.) – 37. Vanat (Šaparenko), 84. Sudakov (Cygankov)

Karty:  47. Krejčí (CZE), 48. Vitík (CZE), 54. Černý (CZE), 64. Souček (CZE), 68. Zelený (CZE) – 81. Jaremčuk (UKR)

Česko: Kovář – Vitík, Krejčí, Zelený – Coufal, Souček (C), Červ (89. Král), Provod (65. Lingr) – Černý (65. Hložek), Šulc (81. Kušej) – Chorý (81. Schick).
Náhradníci: Zadražil, Markovič – Zima, Hranáč, Čvančara, Kalvach.
Trenér: Ivan Hašek

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stěpaněnko (78. Malinovskyj) – Jarmolenko (C) (68. Cygankov), Šaparenko (68. Sudakov), Zinčenko (84. Pichaljonok), Mudryk – Vanat (78. Jaremčuk).
Náhradníci: Buščan, Lunin – Bondar, Konoplja, Talověrov, Kabajev, Bražko.
Trenér: Sergej Rebrov

Rozhodčí: Beaton – McFarlane, McGeachie (vš. Skotsko)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz