Hlavní obsah

Co by kdyby: Co by se stalo, kdyby měly všechny kluby z TOP 3 Chance Ligy stejný rozpočet?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Štěpina / 90 minut

Kamarád mi nedávno nastínil, co by se stalo, kdyby Plzeň (dotyčný fandí tomuto klubu) měla stejný rozpočet jako Sparta.

Článek

Samozřejmě by prý byla výsledkově lepší a Spartu by přeskočila. Tvrdil mi, že by Spartu a asi i Slavii smázli, protože lépe nakládají s finančními prostředky a žijí převážně z prodeje svých hráčů. Kdyby prý měli takřka neomezené finanční možnosti, které Sparta díky Danieli Křetínskému má, tak by prý ligu často ovládli. Zřejmě to bylo myšleno i na Slavii (Tykač), ale bavili jsme se o Spartě, protože té fandím zase já.

No, samozřejmě je to spekulace, ale když se podívám na finanční ztráty Sparty v posledních letech (2019/20 – ztráta 471,6 milionu korun, 2020/21 – ztráta 315,3 milionu korun, nebo v roce 2022/23 – 254,6 milionu korun, tak si říkám, že hospodařit takto Plzeň, už by zřejmě jako klub neexistovala. Ještě, že toho Křéťu máme. Vzpomínáte na projekt Stramaccioni? Nákupy zahraničních hráčů s milionovými příjmy a skutek utek. Tento přešlap stál Spartu 723 milionů korun a trvalo dlouho, než se hráčů, kteří byli pod drahými smlouvami, Sparta zbavila. Takový přehmat by si žádný klub, snad jen kromě Slavie, nemohl dovolit. To by byl jeho konec.

Samozřejmě uznávám, že zázemí a finanční možnosti Sparty a Slavie jsou jinde, než má zbytek ligového pelotonu, a výhoda to je. To je nezpochybnitelné. Zda by ovšem Plzeň s podobným rozpočtem lize vládla, to je otázka. Záleží na mnoha věcech, které ale stejně nemusejí být automaticky zárukou úspěchu. Vhodné nákupy hráčů, trenér, zázemí, forma a další věci. Těch proměnných je ve fotbale spousta, aby byl klub úspěšný. Vzpomeňme na zápasy Plzně, Slavie nebo Sparty s mnohem věhlasnějšími kluby, které mají rozpočet ještě několikanásobně vyšší než oni sami. I tak proti našim mužstvům neuspěly, a tudíž zmiňované peníze ještě neznamenají, že budu na hřišti lepší než můj chudší soupeř. Vzpomeňme na zápasy se Salcburg(k)em a Stuttgartem. První jmenovaný vydělává na přestupech enormní částky. Od roku 2013/14 činí čistý zisk Red Bullu, a teď se podržte, 364 milionů eur (přes 9 miliard korun). No a vidíte, Sparta jim nadělila tři kousky a jeli domů. Slavia vyřadila před pár lety Sevillu, Plzeň svého času proháněla i Barcelonu. Všechny zmiňované zápasy byly co do finančních možností střety Davida s Goliášem.

Sparta má Křetínského, Slavia Tykače a Plzeň Šádka. Musím sportovně uznat, že poslední zmiňovaný to dělá v Plzni už spoustu let velmi dobře. V dobách nedávno minulých se zadluženým klubem postoupil do Ligy mistrů (2022), čímž ho tak trochu zachránil. Adolf Šádek tehdy připustil, že kdyby se nepostoupilo a nepřitekly korunky z postupu, vůbec by nevěděl, jak dál. „Svou“ Plzeň převzal o rok dříve. Nic jiného mu tehdy nezbývalo. Bylo to v době covidu a klub na tom tehdy nebyl finančně nejlépe, tak se ho chopil sám. Sponzoři se tenkrát nehrnuli předními dveřmi. V mých očích ukázal, že je to srdcař a na Plzni mu záleží. Po postupu do Ligy mistrů připravoval klub na prodej. Když byl finančně stabilizovaný, sehnal nové investory a nadále zůstal ve vedení. Představa, že má stejné finanční možnosti jako obě pražská „S“ a že v uvozovkách zalepí každou finanční díru tím, že sáhne do zadní kapsy? No nevím, zda by se kluby z metropole nedívaly na plzeňská záda častěji. Znovu zdůrazňuji, je to „co by kdyby“.

Slavii koupil v roce 2023 Pavel Tykač. Další miliardář, který se prý nedávno objevil ve slávistickém kotli. To ukazuje, že klub je pro něj také srdcovka. On to několikrát zmínil, že si vztah k tomuto klubu předávají v rodině z generace na generaci. Chtěl tím ukázat, že je nejen majitel, ale také hlavně fanoušek sešívaných. Za mě palec nahoru, i když patřím do opačného tábora.

Co se týče zmiňované Plzně, dle spekulací se její roční rozpočet pohybuje do 300 milionů korun. Naznačil to v loňském roce pan Šádek v jednom z rozhovorů, který dával v rámci převzetí klubu do rukou nových rakousko-švýcarských majitelů. Řekl, že se pro Viktorku ohledně peněz nic nemění. Neporovnatelné s oběma pražskými „S“. U Sparty se roční rozpočet pohybuje okolo 30 milionů eur (cca 750 milionů korun)! Slavia je na tom podobně. Mít rozpočet téměř třikrát vyšší, možná by skutečně Plzeň častěji zvedala pohár pro vítěze ligy nad hlavu. Sparta i Slavia nedávno pořídily hráče za cca 100 milionů (Rrahmani, Zima). To si samozřejmě Plzeň dovolit nemůže. I z tohoto důvodu musím objektivně přiznat, že to v Plzni dělají dobře. Udržet se na špičce ligy celou dekádu s rozpočtem, jaký má, to už něco znamená.

Sluší se dodat, že všichni zmiňovaní pánové musejí chovat ke svým klubům velkou náklonnost. Málokterý klub svému majiteli ihned vydělává (většinou nikdy) a dotovat ho dnes není levná záležitost. Pokud chcete být úspěšní, musíte investovat stamilionové částky, což není samozřejmost.

V poslední době přesto vstupují do klubů další úspěšní podnikatelé a chtějí je vlastnit. Vzpomeňme na Ondřeje Kaniu, který si vyhlédl Slovan Liberec. Myslím si, že je to i tím, že stoupá sledovanost, lidé začali na fotbal znovu chodit a úroveň ligy se zvyšuje. To samozřejmě láká nové sponzory, kteří chtějí do klubů vstoupit. Tím se zvyšuje zájem o značku, což je pro další potencionální investory (majitele) zajímavé.

Tak uvidíme, zda se ke Křetínskému, Tykačovi, Peltovi nebo Kaniovi přidá někdo další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz