Hlavní obsah
Sport

Evropský čtvrtek: Španělské a řecké peklo. Boleslav musí bodovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

České fanoušky již podruhé čeká evropský čtvrtek, na který doposud nebyli zvyklí. Tři tuzemské týmy hrající v jeden pohárový den, přičemž ten čtvrtý má již svůj hrací den odehraný.

Článek

Ani jeden z trojice týmů to však dnes nebude mít jednoduché. Paradoxně, největším favoritem na zisk bodů je Mladá Boleslav.

Tuzemský ligový fotbal zažívá v posledních letech obrození, které graduje právě tuto sezónu. V upraveném formátu skupin evropských pohárů ještě nikdy nebyly v jedné sezóně čtyři týmy, které by se ve stejný rok praly o evropské vavříny. S kým se dnes večer potká vyvolená trojice? Ani jeden z týmů to určitě nebude mít jednoduché.

Athletic Bilbao – Slavia, 21:00 Nova Sport 5

Svěřence Jindřicha Trpišovského dnes večer čeká nejzajímavější, ale také nejtěžší duel nového formátu ligové fáze Evropské ligy, konkrétně utkání se španělskými tradicionáři z Bilbaa. Klub vedený Ernestem Valverdem se momentálně nachází na pátém místě LaLigy, s desetibodovou ztrátou na vedoucí Barcelonu. V posledním ligovém utkání sice Bilbao porazilo vysoko Espanyol 4:1, avšak tým z Baskického regionu žádnou skvostnou formou neoplývá. V dosavadním ligovém ročníku si ani jednou nedokázali připsat bod proti o trochu papírově silnějšímu soupeři. Podlehli postupně Atleticu, Barceloně i Gironě. V dosavadním průběhu Evropské ligy zaznamenali domácí vítězství nad Alkmaarem a také velmi cennou remízu na hřišti AS Řím.

Z dvanácti zápasu dokázali Španělé udržet pouhá tři čistá konta, čehož by mohla Slavie těžit, neboť za letošní podzim se jim povedlo nasázet třiatřicet branek ze sedmnácti soutěžních utkání. Pro družinu Jindřicha Trpišovského bude klíčové, nenechat španělského soupeře tvořit. Pokud opět nastoupí s velmi vysunutou obranou a aktivním presinkem, nemuseli by se ze stadionu se zlou potázat.

Největší hroznou pro Sešívané budou jistojistě bratři Williamsové, kteří se s velkou pravděpodobností budou pohybovat po obou křídelních prostorech. Realizační tým Slavie se tak bude muset vypořádat s otázkou, koho na tyto rychlíky s ghanskými kořeny nasadit. Jan Bořil sice hraje ve své životní formě, rychlost Iňakiho Williamse mu však může způsobovat veliké problémy.

Foto: Matěj Krejza / 90 minut

PAOK – Viktoria Plzeň, 18:45 Sport 2

Západočechy čeká utkání v Soluni, kde se postaví proti místnímu PAOKu, úřadujícímu mistrovi řeckého fotbalu. Tým vedený Razvanem Lucescem se nachází na druhém místě řecké Superligy, o vzájemný zápas za svým městským rivalem Aris. Pokud chtějí svěřenci Miroslava Koubka pomýšlet na postup do vyřazovací fáze, musí na hřišti PAOKu bezpodmínečně bodovat, ne-li dokonce urvat všechny tři body. Plzni do karet navíc hraje fakt, že Řekové se nenachází v úplně ideální formě. Z posledních pěti soutěžních utkání dokázali pouze jednou zvítězit nad posledním Levadiakosem a připsat si jeden bod proti AEK. PAOK navíc stále čeká na svůj první evropský bod, neboť z utkání proti Galatasarayi ani FCSB žádný nevybojovali, načež ve druhém jmenovaném zápase hráli skoro celý druhý poločas v početní výhodě.

Ani tak však Plzeň v bouřlivém řeckém prostředí nečeká rozhodně nic jednoduchého. Taktický styl Miroslava Koubka i celková hra Viktorie je však postavená na pevných defenzivních základech, které mohou technicky vybavené hráče ze Soluně brzy otrávit. Navíc řecký tým nedisponuje takovou taktickou vyspělostí, jako právě Plzeň. Pokud se Koubek bude pro dnešní večer spoléhat na rychlé ofenzivní hráče, příležitostí k rychlým protiútokům se budou otevírat za vyrovnaného stavu po celý zápas.

Obranu Viktorky bude nejvíce zlobit brazilský veterán Taison, který se podílel na pěti ze šesti branek v letošním pohárovém tažení PAOKu. Zajímavé také bude, pokud se postaví mezi tři tyče poprvé v této sezóně Jiří Pavlenka, který proti Plzni v lize nastupoval nesčetněkrát. Zatím šanci od Lucesca nedostal.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Mladá Boleslav – Lugano, 21:00 Sport 2

Když ne teď. tak nikdy! Tohle souvětí se možná protíná myslí nejen hráčům, ale také i fanouškům Mladé Boleslavi. Čeká je totiž papírově nejhratelnější soupeř z celé ligové fáze EKL. Lugano je sice loňským vicemistrem švýcarské Superligy, avšak v té letošní se nachází až na čtvrtém místě. V letošní kontinentální sezóně si navíc připsali pouhé dvě vítězství, kdy v předkole porazili Partizan a v posledním evropském vystoupení s přehledem porazili Helsinky. O víkendu navíc překvapivě vyhořeli s Yverdonem, co na svědomí švýcarskému celku rozhodně nepřidá.

Co se formy týče, Středočeši jsou na tom však o mnoho hůře. Na domácím stadionu brali všechny tři body v srpnu a na vítězství před vlastním publikem čekají již čtyři zápasy, načež na samotné vítězství již čekají necelé dva měsíce. Boleslavský trenér Andreas Brännström se zcela jistě modlí ke všem severským bohům za navrácení formy pro klíčové duo Ladra – Kušej, které v posledních zápasech střelecky tápe. Domácí si navíc budou muset večer dát pozor na hlavní útočnou zbraň Lugana, Renata Steffena, který doléčil zranění a již se naplno objevuje základní sestavě švýcarského celku.

Foto: Tadeáš Kubín / 90 minut

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz