Hlavní obsah
Sport

Finský Pirlo ze Sparty. Před 20 lety by hrál v Realu Madrid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / David Štěpina

Trenéři více a více apelují na dynamiku a rychlost. Stále ale najdeme hráče, kteří svůj fotbalový um světu prodávají i bez těchto atributů. Jedním z nich je srdce sparťanské zálohy Kaan Kairinen.

Článek

Fanoušci Sparty mají i po téměř půl roce před očima geniální přihrávku na Angela Preciada, která vedla k vedoucímu gólu v zápase proti Galatasaray Istanbul.

Autor? Kdo jiný než Kaan Kairinen.

Hlava nahoře, přesné kolmice, jisté odebírání míčů, dirigent hry, takto se zapsal finský, pětadvacetiletý záložník nejen příznivcům pražské Sparty.

Obavy z nedostatečné rychlosti

Když na Letnou v zimě 2023 přicházel, okamžitě se vyrojily pochybnosti nad jeho pohybovými schopnostmi. Ihned bylo jasné, že jeho přehled ve hře a nadstandardní kvalita přihrávek i přebírání míčů pozvedne kvality středové linie.

Jedním z možných problémů měla být i formace, na kterou Sparta nově přecházela. Pokud by Kairinen operoval ve tříčlenné záloze, byl by jištěn dvěma dalšími hráči. Jenže se předpokládalo, že tehdejší trenér Brian Priske bude chtít i nadále využívat formaci se dvěma záložníky, kde by mohlo docházet k propadům a ztrátě dominance v záložní řadě.

Ničeho takového ale nejsme po roce a půl Kairinena na Letné svědky. Fanoušci netrpělivě vyhlíželi návrat zraněného Fina do sestavy. Rozdíl mezi ním a stárnoucím Davidem Pavelkou je nezanedbatelný a nepochybně i vlivem jeho absence to v nové sezóně letenským ve středu zálohy drhlo.

Stačilo pouhých dvacet minut v utkání proti Teplicím a ihned bylo jasné, jak důležitý Kairinen pro Spartu je. Na hřišti je poznat i z nejvzdálenější sedačky na stadionu. Jeho elegantní pohyb se dá přirovnat k ladným pohybům ex-barcelonského Sergia Busquetse.

Nikdo z hráčů v kádru Sparty nedokáže naservírovat tak přesnou přihrávku a působit tak dominantně ve středu hřiště. Nikoliv ve smyslu fyzické dominance, sparťanské číslo šest opanuje střed pole díky skvělému čtení hry, předvídání a schopnosti dirigovat hru.

Klíčová je vyváženost v záložní řadě

Velice důležité je, že se na Spartě nebáli přivést hráče, který nepůsobí jako typický buldok, ale hru letenských dokáže obohatit vzácným sklil setem. Zásadní je podpora druhého středního záložníka, vedle Kairinena budeme i v této sezóně vídat hlavně Qazima Laciho anebo Lukáše Sadílka. To znamená hráče, kteří svým aktivním pohybem po hřišti neutralizují Finovu rychlostní slabinu.

Bývalý hráč Lillestrømu anebo Midtjyllandu naopak svým kolegům v záloze pomůže s udržením poziční hry.

V prvním ligovém zápase letošní sezóny proti Pardubicím, kde v záloze nastoupil David Pavelka s Lukášem Sadílkem, jsme často viděli rozhozený střed zálohy, kdy Sadílek létal po levém křídle a Pavelka taktéž vypadával ze své role. Přesně tohle by se mělo s návratem Kairinena změnit.

Proč není Kairinen už dávno v TOP 5 lize?

Problémem skutečně může být absence rychlosti. Byť je česká liga fyzicky velice náročná, jde především o běhání a Kairinen zatím obstává, dalo by se říci, že mu nic nebrání posunout se zase o něco výše. Třeba i do jedné z TOP 5 lig.

Bohužel již několikrát se potvrdilo, že vyčnívat v Česku ještě nic neznamená.

Do sestavy Arsenalu se dostane Jorginho a v záloze Realu Madrid dominuje deset let Toni Kroos, tedy hráči, kteří mají stejně jako Kairinen postavenou svoji hru spíše na myšlence, ale srovnávat německého mistra světa s Kaanem Kairinenem je poněkud zcestné.

Důležitý je pohled na ostatní světové velkokluby, kdy se pomalejší hráči ve středu zálohy do hry skutečně dostávají obtížněji.

Ani zmíněný Jorginho nemá stabilní pozici v základní sestavě a v sestavě se objevuje jen v určitých typech zápasů. A Toniho Kroose už na fotbalových trávnících budeme vídat už jen při exhibičních utkáních.

Itálie? Byla by ideální

Premier league je známá její tvrdostí, v předešlých sezónách se navíc klade důraz na ještě větší agresivitu, tempo hry a neběhané kilometry.

Je těžké si Kairinena představit v jednom z týmů nejvyšší anglické soutěže, pokud bychom ale chtěli finského záložníka potenciálně poslat do nějaké z nejlepších světových soutěží, nabízí se Itálie. Do Serie A stále ještě naplno nepronikl trend z Anglie a liga dává prostor technickým hráčům.

Vždyť z Itálie pochází pojem „regista“, zatažený tvůrce hry. Hráč, který operuje před obranou, snaží se dostávat co nejvíce k míči a propojují obranu s útokem. Xavi, Jorginho, Xabi Alonso a v neposlední řadě Andrea Pirlo, to jsou hráči, kteří dokonale ovládli tuhle úlohu. Byť finský reprezentant zcela určitě nenapodobí kariéry těchto velikánů, příznivci jeho hry by jistě moc rádi sledovali fotbalové umění sparťana na Apeninském poloostrově.

A co ten Madrid?

Jde samozřejmě o nadsázku. I před dvaceti lety Real Madrid disponoval nabušeným kádrem se jmény jako Zinedine Zidane anebo Guti, a místo v sestavě by se pro rodáka z Turku hledalo obtížně.

V pomalejším fotbale, který se před dvěma dekádami hrál, by ale Kairinen dosáhl na angažmá ve světovém evropském klubu o poznání snáz a je přinejmenším zajímavé uvažovat nad tím, jaký klub by na jeho myšlence a přehledu ve hře postavil svoji hru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kaan Kairinen

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz