Hlavní obsah
Sport

Historie se opakuje. Hašek opisuje od Bílka, Vrby či Šilhavého. Ale zaplaťpánbůh za to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut

Ono to jde! To si říkal asi každý fanoušek, který sledoval páteční duel české reprezentace proti Albánii. Nepříjemného soka Haškovi hoši srazili 2:0, ale asi ještě více potěšil způsob, který za vítězstvím stál.

Článek

Co se tedy stalo, že měl najednou Ivan Hašek důvod se usmívat?

Když jsem zhruba měsíc nazpět psal ohlédnutí po tragickém zápase v Gruzii, měl jsem nutkání se Ivana Haška částečně zastat. Jedním z mých argumentů bylo, že když ve Spartě či Slavii zastupují nejdůležitější posty cizinci, a v zahraničí sbírají krajánci minutáž po drobcích, reprezentace tím logicky trpí.

Hašek tak má štěstí, že Slavia chytla fazonu a v základu jsou nyní čeští hráči (i kvůli zraněním některých zahraničních borců). Hašek téhle sešívané kliky využil a výsledek jsme viděli v pátek. Tomáš Holeš od červnového EURA prakticky nechybuje, Jan Bořil píše comeback desetiletí, Lukáš Provod je zpět s formou před zraněním a Tomáš Chorý střeleckou potencí dokazuje, že herně je nyní v obrovské pohodě. A to do budoucna můžou ještě v klidu naskočit Antonín Kinský, David Zima, David Douděra či Mojmír Chytil.

Ivan Hašek v tomhle není nějaký inovátor. Víceméně od konce slavného týmu, který vedl Karel Brückner, si tak pomohl každý trenér, když měl tu možnost. Když nebyli k dispozici borci se zkušenostmi z Juventusu, Liverpoolu či Borrusie Dortmund, sázelo se na sehranost.

Sehranost z klubu = pohledný fotbal

Michalu Bílkovi v baráži a následném EURU 2012 zachránila křeslo plzeňská letka ve složení David Limberský, Vladimír Dardia, Petr Jiráček a Václav Pilař. Na turnaji v Polsku dali Češi čtyři branky a o všechny se postaraly posledně dva jmenovaní. Pavel Vrba v kvalifikaci o EURO 2016 zase využil sparťany Kadeřábka, Váchu, Krejčího, Dočkala či Lafatu.

No a konečně Jaroslav Šilhavý postavil svůj tým, který v kvalifikaci přehrával hvězdou Belgii a na EURU srazil Nizozemce, ze slávistů. K nim se přibalilo duo Vladimír Coufal a Tomáš Souček, kteří měli v sobě návyky „totálního fotbalu“ a výsledek byl na světě.

Je to takhle asi zjednodušené říci, ale skutečně za posledních 15 let reprezentace hrála pohledný fotbal, jen když se vyzkoušel model sehranosti z klubu. A dokud Česko nebude produkovat hráče takové úrovně, kteří se předvedli na dnes už bájném EURO 2004, tak reprezentaci jiná cesta k úspěchu zřejmě neposune.

Ivan Hašek hledal ideální sestavu téměř rok. Teď ji našel. I v jeho zájmu tak bude, ať je Slavia v sezoně úspěšná, nepotká ji moc zranění a po posilách se tolik nerozhlíží za hranicemi. Bude z toho totiž těžit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz