Hlavní obsah
Sport

Jednadvacítka utrpěla od Dánů drtivou lekci, postup na EURO se výrazně vzdaluje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

V úterý v podvečer se český výběr do 21 let snažil vybojovat cenné body proti Dánům, kteří aktuálně vedou tabulku o postup na evropský šampionát. Kouč Suchopárek před utkáním věřil, že jeho svěřenci mají na to Dány porazit.

Článek

V tom se ohromně mýlil, Češi v Dánsku ostudně prohráli rozdílem třídy po výsledku 0:5.

Češi museli napravit nepřesvědčivé výkony z dosavadních kvalifikačních utkání. Z těch pěti předešlých vybojovali pouhých osm bodů, naposledy si po ostudném výkonu proti Litvě připsali šťastné vítězství díky gólu Sejka z 87. minuty. Poslední měření sil s dánským výběrem skončilo bezbrankovou remízou, když musela Lvíčata hrát přes 50 minut bez Matěje Juráska, který se nechal hloupě vyloučit.

Dánové udeřili z první šance, Češi hledali odpověď

Na první šance utkání se dlouho čekalo, hned z té první se prosadil Boving, když se rozhodl odražený balón vypálit na Kinského a jeho pozemní střela zamířila přesně do pravé části branky. Po deštivé první půli Dánové hájili vedení 1:0.

Utkání probíhalo ve velmi poklidném tempu. Až ve 28. minutě byli diváci svědky první dánské střely na branku. Tou se prezentoval William Boving, když vyslal parádní střelu k pravé tyči, na kterou Kinský nedosáhl. Hned o tři minuty později byl blízko dalšímu dánskému gólu Gaaei, když z přímého kopu z levé strany nastřelil horní tyč.

Češi mohli rychle odpovědět, v 36. minutě se ve velmi dobré pozici uvnitř vápna domácích ocitl Sejk, jeho střelu jistě zneškodnil Filip Jorgensen, mj. brankář londýnské Chelsea.

Velmi zajímavý dánský protiútok musel těsně před koncem prvního dějství zastavit Kričfaluši. Za zatažení Bovinga viděl zaslouženou žlutou kartu.

Hrozivý vstup Česka do druhé půle vyústil v ostudnou porážku

Trenér Suchopárek se rozhodl o přestávce provést jednu změnu, Adame Karabce nahradil Slončík. Jednadvacítka čelila hrůznému startu druhého poločasu, nejprve skóroval Biereth, poté proměnil penaltu po faulu Kinského Sorensen. Češi se poté protrápili ke konci utkání, inkasovali další dvě branky a prohráli pětibrankovým rozdílem.

Hned dvě minuty po startu druhého poločasu Dánsko odskočilo na dvoubrankové vedení. Gaaei vyvezl míč a posunul ho do pravé strany na Bieretha, ten okamžitě zakončoval a po teči Prebsla balón zaplaval do sítě.

Následně Kinský ve vlastním vápně ostře zajel do Kvistgaardena, svůj nesmyslný zákrok nenapravil. Nařízený pokutový kop proměnil Sorensen, dánský výběr do 21 let tak vedl už o tři branky.

Své selhání napravil Kinský alespoň z části v 61. minutě, když zlikvidoval pokus Kvistgaardena. V další akci našel právě Kvistgaarden ve skvělé pozici Kristensena, ten nikým nehlídaný s jistotou usměrnil míč k pravé tyči.

73. minuta přinesla centr Koželuha, který svým centrem našel přesně hlavu Alijagiče, jeho zakončení nijak nerozhodilo Jorgensena, který si připsal další jistý zákrok.

Tři minuty před koncem přispěl k dominantnímu vítězství Dánů Kvistgaarden, který skóroval po dalším nepřesvědčivém zákroku Kinského. V samotném závěru utkání mohl ještě navýšit dánské vedení Sorensen, v dobré pozici ale přestřelil, a tak si Dánové dokráčeli pro vítězství 5:0.

Suchopárkova pozice musí být ohrožena

Lvíčata utrpěla nejvyšší porážku ve své cestě za postupem na EURO do 21 let. Pokud budou chtít ještě postup zrealizovat, tak musí vyhrát všechna zbylá utkání a doufat v příznivé výsledky v utkáních ostatních výběrů.

Případný nepostup by se bral jako velký neúspěch a byla by to další rána pro trenéra Suchopárka. Pod jeho vedením Češi předvádějí opravdu nepřesvědčivé výkony a FAČR bude jednoznačně intenzivně přemýšlet, jestli je tím vhodným kandidátem na post trenéra reprezentační jednadvacítky.

Jeho výsledky a předvedená hra českého týmu hovoří jednoznačně proti.

Anketa

Jak hodnotíte působení trenéra Jana Suchopárka u U21? /známkování jako ve škole
1
0 %
2
0 %
3
0 %
4
0 %
5
100 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Hráč utkání podle 90minut: Mathias Kvistgaarden

Dánsko U21 5:0 Česko U21 (1:0)

Branky: 28. Boving, 48. Biereth, 54. Sorensen (pen.), 61. Kristensen, 87. Kvistgaarden

Karty: ŽK – 43. Kričfaluši (CZE), 45. Koželuh (CZE), 53. Kinský (CZE)

Držení míče: 59 % : 41 %.
Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 9:6. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:8.

Dánsko: Jorgensen (79. Jungdal) – Gaaei, Kristensen, Provstgaard (C), Jelert (63. Andersen) – Boving (63. Fraulo), Chukwuani, Sorensen, Jensen (72. Bech) – Biereth (72. Osula), Kvistgaarden
Náhradníci: Bundgaard, Enggaard, Hey, Jensen-Abbew
Trenér: Steffen Højer

Česko: Kinský – Koželuh, Halinský, Prebsl, Suchomel – Kričfaluši (55. Alijagič), Vydra – Karabec (46. Slončík), Langhamer (55. Icha), Daněk (87. Spáčil) – Sejk (C) (87. Vecheta)
Náhradníci: Horníček, Harušťák, Ševčík, Ševinský
Trenér: Jan Suchopárek

Rozhodčí: Dudic (SUI) – Küngová (SUI), Müller (SUI)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz