Hlavní obsah
Sport

Kdo z trenérů čeká na šanci? Nejžhavější adepti pro Chance Ligu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Grafika Jakub Křižanovský / foto 90 minut

Mnoho zajímavých jmen na postu trenéra čeká na své budoucí angažmá. Kteří kouči jsou aktuálně na volné noze a jakému z nich se podaří opět zakotvit v Chance Lize? 90 minut si pro vás připravilo výběr trenérské šestice.

Článek

Martin Svědík

Aktuálně nejžhavější v tomto výběru je jméno Martina Svědíka. Rodák z Pardubic je od konce minulé sezony bez angažmá a ihned se objevilo několik spekulací o jeho budoucím působení. Svědík je znám svou precizností a náročností na hráče. Se Slováckem vyhrál v sezóně 2021/22 český pohár, a dokonce si s klubem zahrál základní skupinovou fázi Evropské konferenční ligy.

Tyto dosavadní úspěchy z něj dělají velmi atraktivní zboží na českém trhu trenérů, a v nedávné minulosti byl spojován s možným postem hlavního trenéra české fotbalové reprezentace. Dříve se jeho jméno spojovalo s návratem do Baníku Ostrava. Svědík je stále číslem jedna na seznamu v jiných končinách ČR, spojí v dohledné budoucnosti síly s Viktorií Plzeň?

Karel Krejčí

Velmi zkušený kouč, který by si zasloužil dostat další příležitost v jednom z prvoligových klubů. Karel Krejčí disponuje velkými zkušenostmi a byl součástí plzeňské největší éry, kdy si tým dvakrát zahrál základní skupinu Ligy mistrů. V sezoně 2015/16 byl Krejčí už jako hlavní trenér plzeňského kádru, vyhrál s ním mistrovský titul.

Kouč Krejčí má zkušenosti i s mládežnickými kategoriemi, ať už na klubové scéně, nebo na té reprezentační. Je prototypem kouče, který kombinuje bohaté zkušenosti s efektivní prací s mladými hráči. Mnoha hráčům, kteří jsou dnes oporami svých týmů pomohl v době, kdy se rozhoduje, zda se talent přetaví v úspěšnou kariéru. Následující měsíce ukážou, jakým směrem se bude ubírat kariéra tohoto kouče.

Jiří Jarošík

Mezi další nadějné a progresivní trenéry patří Jiří Jarošík. Přezdívaný ,,Jedle“ byl ve svém mládí vynikajícím fotbalistou a jeho cesty ze Sparty vedly do ruského CSKA Moskva, aby odtamtud odešel na Britské ostrovy. Hrál krátce za Chelsea a Birmingham a dva roky ve skotském Celticu.

Podobný příběh se snaží napsat i jako úspěšný trenér. Nejprve začínal jako asistent trenéra ve Slovanu Liberec, avšak postupem času se dostal na pozici hlavního trenéra. Jeho dosavadním největším úspěchem bylo působení v Teplicích, kde svým herním stylem a prací s hráči mnohé oslovil. Dokonce je možné, že by Jiří Jarošík mohl být jednou vhodným trenérem například pro Spartu Praha, kde ve svém mládí začínal s fotbalem.

Anketa

Který z těchto klubů Chance Ligy vymění trenéra jako první?
Liberec
15,4 %
Bohemians
0 %
Karviná
0 %
Dukla Praha
15,4 %
Teplice
7,7 %
Pardubice
30,8 %
České Budějovice
30,7 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

David Holoubek

David Holoubek je nejmladším kandidátem na tomto listu. Mladý a progresivní kouč se vyznačuje hlavně prací s mladými hráči. Holoubek vedl jako hlavní trenér českou reprezentaci U19 a U21. Také si ho můžeme pamatovat z jeho působení u A-týmu Sparty Praha, kde dotáhl mužstvo až do skupinové fáze Evropské ligy, kde dokázal skolit slavný Inter Milán nebo anglický Southampton FC. Holoubkovo poslední angažmá bylo v Mladé Boleslavi, které pro něj skončilo na konci těchto letních prázdnin. S jeho jménem se také spekuluje, a uvidíme, kam jeho kroky dále povedou.

Pavel Vrba

Zkušený Pavel Vrba patří mezi nejúspěšnější trenéry v novodobé éře českého fotbalu. V české nejvyšší soutěži odtrénoval 339 zápasů a může se pyšnit procentuální úspěšností 64,4 %. Vrba po své úspěšné éře v Plzni, kde zažil i Ligu mistrů, vyzkoušel i zahraniční angažmá. Koučoval ruskou Machačkalu a v bulharském Ludogorci Razgrad vyhrál mistrovský titul.

Bohužel po jeho návratu do Čech, kouč nevydržel u žádného z týmů déle než dva roky a jeho působení na postu hlavního trenéra už na tuzemské scéně nevyvolává takové nadšení. Svědčí o tom jeho tři předčasně ukončená angažmá. Nejprve byl odvolán na Spartě, poté vydržel Vrba na lavičce Baníku pouhých pár měsíců, a nakonec dostal možnost ve Zlíně, který sice v lize zachránil, ale v další sezóně byl rovněž vyhozen. Uvidíme Vrbu ještě někdy na prvoligové scéně? Možné je v našich luzích a hájích všechno.

Roman Nádvorník

Roman Nádvorník je jedním z koučů, kteří se netají svými ambicemi trénovat jeden z předních klubů Chance Ligy. V tomto týdnu byl Nádvorník odvolán z druholigového Táborska, kde jej nahradil Radek Kronďák. Trenér se často nebojí experimentovat se sestavou a sází hlavně na pevnou defenzivu, na které si zakládá celou taktiku.

V jeho dosavadní trenérské kariéře se zatím pohybuje spíše ve druhé nejvyšší lize. Nádvorník v minulé sezóně dovedl Táborsko až do baráže, kde jeho tým o vlásek nezvládl dvojzápas proti prvoligovému rivalovi z Českých Budějovic. Tento kouč ještě jistě neřekl poslední slovo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz