Hlavní obsah
Sport

Kloseho Norimberk dává góly pro radost. Zapsal se i Ondřej Karafiát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 1.FC Nürnberg

Patnáct vstřelených gólů v posledních třech zápasech. 1.FC Nürnberg pod vedením Miroslava Kloseho našel formu.

Článek

To samé se dá říct o českém zadákovi druholigového německého mužstva. Ondřej Karafiát se po pozvolném startu stal stabilním členem základní sestavy.

Norimberk šel v létě do rizika. Na trenérskou lavici přivedli velké jméno, ale souběžné dosud neprověřeného trenéra. Miroslav Klose po konci aktivní hráčské kariéry vedl jen tým U17 Bayernu Mnichov a rakouský SCR Atlach.

Zatímco u mládeže Bayernu, kde mu pod rukama prošli talentovaní Frans Krätzig, Gabriel Vidović, Arijon Ibrahimović nebo Jamal Musiala, se Klosemu dařilo, v Rakousku to shodně přesvědčivé nebylo. S průměrem necelý bod na zápas se s někdejším asistentem Hansiho Flicka a Joachima Löwa v Atlachu rozloučili předčasně.

Není proto divu, že se po následující víc jak roční pauze němečtí komentátoři nad rozhodnutím norimberských podivovali. „[Klose] zatím nikde pořádně neukázal, že na tuhle úroveň patří,“ psal před sezonou komentátor Manu Thiele. „Když se dívám na jeho veřejná vystoupení, říkám si, jak může v tak turbulentním prostředí vůbec přežít,“ pokračoval s odkazem na šest různých koučů Norimberku od roku 2020.

Do turbulentního prostředí provázel v létě Kloseho i mladoboleslavský střední obránce Ondřej Karafiát. A stejně jako jeho trenér, český zadák si dával z úvodu sezony na čas. V prvních šesti utkáních zapsal jenom 65 minut na hřišti.

Poslední čtyři duely už ale nechyběl ani minutu, což se navíc potkalo s vítěznou formou jeho mužstva. Tři z pěti vítězných ligových střetnutí Norimberku přišly právě v posledních čtyřech kolech. Ke třem bodům doma proti Münsteru přispěl Karafiát dokonce vítězným gólem hlavou v 78. minutě.

I přes následující čisté konto v lokálním derby s příměstským rivalem z Fürthu (0:4) a vysoký rozdíl v pátek s Regensburgem (8:3), trenér Klose není se svou defenzivou spokojený. „V ofenzivě to byla krásná podívaná. Ukázali jsme určitou lehkost. Ale v obraně jsem nebyl šťastný,“ sdělil po utkání.

Finální skóre doma proti Regensburgu možná křičí „Debakl!“, ještě krátce po poločase ale světelná tabule ukazovala skóre 3:3. Reputaci obranné řadě alespoň z části napravil právě Karafiát dalším gólovým zakončením. Střelu někdejšího hráče pražské Slavie srazil za záda svého brankáře stoper Breunig.

Poslední kola 2.Bundesligy dávají naději, že aktuální kariérní posun 29letého českého zadáka vyjde lépe než ten poslední – z Liberce do Slavie. „Byl takovou poměrně typickou posilou prvních let Trpišovského, kdy klub často přiváděl hráče, které trenér znal. Karafiáta trénoval už na Žižkově a v Liberci,“ vzpomíná podcaster projektu Kopačák.cz a fanoušek Slavie Jáchym Novotný. „Dost se s ním točilo, hrál stopera, beka a něco i v záloze. Navíc se během jeho času ve Slavii zranil a asi měsíc se nehrála liga kvůli pandemii,“ popisuje tehdejší nelehké okolnosti Novotný.

Příští příležitost ukázat své schopnosti bude mít Ondřej Karafiát ve středu v pohárovém utkání proti svým rodákům v barvách Hoffenheimu. Následující víkend zase slibuje střet s Karabcovo HSV.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz