Hlavní obsah
Sport

Komentář Jana Lajbla: Jedna vlaštovka jaro nedělá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut

Tak jsem si pozorně poslechl pozápasový rozhovor s kapitánem Tomášem Součkem. Musím uznat, že zněl velmi optimisticky. Ano, naše reprezentace hrála dobře, přechodová fáze slušná, šancí dost.

Článek

Někteří hráči se ukázali ve velmi dobré formě. Chorý, Šulc, Červ, Vitík, Bořil. Ti všichni hráli ve velmi solidním tempu. Naopak si neodpustím, znovu, mírnou kritiku na našeho kapitána.

Nemohu si pomoci, ale opravdu se mi jeho hra dlouhodobě nelíbí. Z pozice středního záložníka je málo vidět. Jeho hra mi přijde taková pomalá. Chápu, že on nikdy nebude tvůrce hry. Od toho tam jsou jiní hráči, ale stejně očekávám ze středu hřiště, že občas přijde i od něj nějaká průniková přihrávka do šance. Od Součka ale nic takového nevidím. Zkrátka mi přijde, že občas hru brzdí přihrávkou dozadu, ale to už je jen můj pohled na hru našeho kapitána. Na druhou stranu i přiznávám, že to nahrazuje bojovností jemu vlastní. Trochu mě s Albánií zklamal herně i Václav Černý. Naopak se mi na něm líbí, že chce každou příležitost zakončit střelou na bránu. To mnoho našich hráčů ani nenapadne.

K nominaci se napsalo již mnohé, ale stále si říkám, že chybí odvaha nominovat i některého hráče z naší ligy, který nehraje v top trojce. Tuto snahu neměli často ani Haškovi předchůdci. Škoda, zrovna Liga Národů by byla dobrým testem ukázat, zda na to dotyčný má, či nikoliv a kouč by rozšířil potenciální adepty do repre v případě výpadku některého ze stále povolávaných hráčů.

Ale zpět k zápasu s Albánií. Nutno říci, že jsme dali gól velmi brzy a pochopitelně se od toho hra odvíjela. Albánie šla kvalitou nahoru, není to lehký soupeř, ale přijde mi, že oslavujeme, jako kdybychom porazili Španělsko. Albánci byli opaření z brzy inkasované branky a naše hráče to nakoplo. Vlastně mi to trochu připomínalo průběh derby, kdy Slavia dala velmi brzy gól a celá taktika, se kterou šel Lars Friis do derby, se v mžiku sesypala jako domeček z karet. Uznávám, že se mi i líbilo, že naši nezalezli a byli i po vstřelení branky nadále aktivní. Budiž jim to ke cti. Ono se říká, že hrajete to, co vám dovolí soupeř. Ten byl psychicky dole a naši naopak aktivní. Albánie nám dovolovala, abychom kombinovali na její půlce a vytvářeli si šance. Otázka zní, jestli by byl podobný scénář, kdyby proti nám stál kvalitativně lepší soupeř. Myslím si, že ne. Pokud bychom hráli proti některému z týmů ze skupiny A, vrhli by se na nás po inkasovaném gólu jak hladoví vlci a průběh hry by určitě nevypadal jako v pátek.

I z tohoto důvodu není na škodu připomenout, že období herní bídy našeho národního výběru bylo dlouhodobé. Vlastně už od kvalifikace na Euro, samotný šampionát a nyní zápasy s Gruzií a Ukrajinou mi dávaly a nadále dávají pochybnosti do hlavy. To, že se povedl jeden zápas, je fajn, ale nepřeceňoval bych tento výsledek. Jistě, Albánie má svou kvalitu, ale trochu mi přijde na škodu, že nepoměříme síly s někým z elitní skupiny. To by byl teprve obrázek toho, zda si na světový šampionát zasloužíme postoupit či nikoliv.

Další šanci ukázat, že tento výkon nebyl náhodný bude dnes, kdy se utkáme s Ukrajinou. Náš nedávný duel pro nás se štěstím dopadl dobře, ale herně byli Ukrajinci lepším týmem. Pokud naši potvrdí, že hra proti Albánii nebyla náhodná, začnu věřit, že reprezentace jde správným směrem.

Jestli se tak nestane, potvrdí se má myšlenka, že jedna vlaštovka jaro nedělá a reprezentace má k optimismu ještě dlouhou cestu. Budu doufat, že se mýlím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz