Hlavní obsah
Sport

Komentář Jana Lajbla: Lepší mužstvo prohrálo a vedení reprezentace může být zase v klidu. Škoda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Málek/ 90 minut

Tak jak se vám líbil zápas, který měl být reparátem za nepovedené utkání v Gruzii? Mně osobně se moc.. tedy moc se mi líbila hra Ukrajiny, kdy nás chvílemi až drtili v našem pokutovém území.

Článek

Trenér Hašek udělal několik změn a nutno říci, že přísnější měřítko snesli především hráči, kteří v prvním utkání Ligy národů nenastoupili. Šulc, Červ, Chorý a v prvním poločase ještě Zelený hráli směrem k soupeřově bráně dobře. Zdůrazňuji v prvním poločase! V obraně snesl přísné měřítko snad jen Vitík. Ovšem jestli si někdo myslel, že druhý poločas tým Ukrajiny odpadne a český národní tým převezme iniciativu, šeredně se spletl. Ale popořádku…

Po kritice, která se snesla na výkon národního týmu v Gruzii, nastoupil český výběr v Edenu proti Ukrajině. Měl to být jakýsi reparát a pokus o usmíření fanoušků a široké fotbalové veřejnosti, která si žádala odvolání Haška, Fouska a dalších po trapném výkonu, který jsme předvedli v Tbilisi.

Bohužel od začátku zápasu se trápil Ladislav Krejčí a kdyby několik jeho špatných rozehrávek útočníci hostujícího celku potrestali, mohlo být celkem brzy zle. Nestalo se, ale lehkost, s jakou Ukrajinci útočili do bezmocné a chaotické české obrany, přímo bil do očí snad každého fanouška. Držení míče? 60 % pro Ukrajinu, střely 13:16 pro Ukrajinu, rohové kopy 0:8 pro hádejte koho? Coufal, který kritizoval po prvním zápase spoluhráče, dnes zavinil druhý gól, když nepohlídal náběh Sudakova. První gól, dle českých komentátorů zavinil Zelený, který také nechal naběhnout útočícího hráče. Škoda, že komentátoři nezmínili Součka, který nepochopitelně stál dva metry od centrujícího hráče, který měl dost času najít přesně hlavičkujícího spoluhráče. Opět nekritika hry Součka v přímém přenosu, který dal sice penaltu, ale jinak byl opět neviditelný a v mých očích spolu s Coufalem a Krejčím jeden z nejhorších na hřišti.

Druhý poločas jakoby kopíroval většinu toho prvního. Ukrajina hrála a my ji sledovali. Také vám přišly přihrávky hostujícího celku rychlejší, přesnější, přímočařejší než naše? Jejich kombinace, kdy nám několik minut nepůjčili balon a naši hráči byli jen komparz, to viděli snad všichni. S narůstajícím časem mi to přišlo jak hra kočky s myší. Nepřeháním. Tlak Ukrajiny byl ve druhém poločase místy drtivý.

Ano, vyhráli jsme, ale pachuť zůstala

Přesně toho jsem se bál. Toho, že vyhrajeme a vedení tím zavře veřejnosti na chvíli h… Žádné změny se přece po výhře dělat nemusí. Proč taky? Budu se opakovat. Pokud se pan Fousek a další činovníci spokojí s tím, co jsme dnes předvedli, tak pánbůh s námi do budoucna.

Petr Fousek navýšil před utkáním s Gruzií prémie pro národní tým o 5 milionů, když postoupí do elitní Ligy národů. Pane Fousku, vypište spíše prémie za to, že národní tým nespadne do Ligy C. Navíc by mě zajímalo, když je někomu chcete dát, tak komu byste je chtěl vzít? No, myslím si, že to je v tuto chvíli stejně jedno. Jinak hlasování o této nabídce dopadlo půl na půl a rozhodl Fouskův hlas. To svědčí o tom, že členové výkonného výboru nejsou zrovna šťastná rodinka. Ale zpět k utkání.

Před zápasem jsem kritizoval hru našeho výběru. Zmiňoval jsem, že nevím, jak se chceme prezentovat směrem dopředu. Po zápase s Ukrajinou musím konstatovat to samé. Na kdyby se nehraje, ale kdyby hostující celek proměnil všechny šance, které mu naše obrana velkoryse v zápase nabídla, tak bychom šli do kabin se svěšenými hlavami a debaklem v zádech. Nestalo se, ale jestli se chceme prezentovat nadále takovýmto způsobem, tak na MS snad raději ani nejezděme. Byla by to ostuda a hráli bychom „zaparkovaný autobus“ se všemi, kteří by proti nám nastoupili.

Teď si opět se smíchem přečtu hodnocení v médiích, kdy dostane po Šulcovi druhou nejvyšší známku náš kapitán a budu se znovu těšit na naši ligu a na evropské poháry. Na to se totiž dá dívat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz