Hlavní obsah
Sport

Komentář Jana Lajbla: Pavel Šulc – šikovný fotbalista, který stoupá vzhůru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Poslední zápasy české reprezentace se příliš nepovedly. Hráči byli podrobeni tvrdé kritice(i z mé strany), ale když bych měl najít něco pozitivního, napadá mě jméno Pavel Šulc.

Článek

Jeho povedené výkony neunikly pozornosti několika klubů v zahraničí, z nichž největší zájem aktuálně projevuje španělský klub Getafe. Pojďme si tedy tohoto ofenzivního hráče představit.

Pavel Šulc se narodil dva dny před silvestrem roku 2000. Jeho otec v něm záhy rozpoznal fotbalový talent, a tak Pavel Šulc začal hrát od pěti let fotbal. Trénoval ho samozřejmě jeho tatínek v Toužimi, kde také začínal.

V osmi letech přestoupil do Karlových Varů, kde zaujal na pozici útočníka a když si ho na mládežnickém turnaji vyhlédla FC Viktoria Plzeň, měl tento hráč našlápnuto na slibnou kariéru. V roce 2017 vyhrál s výběrem do 17 let memoriál Vlastislava Marečka a Šulc dal ve finále proti Sigmě Olomouc jednu branku.

V roce 2018/19 hrál s plzeňským výběrem do 19 let mládežnickou Ligu Mistrů. Plzeňský záložník odehrál všechna utkání a patřil k největším oporám týmu. Viktoria skončila ve skupině třetí s pěti body, ale měla v ní týmy jako AS Řím, Real Madrid či CSKA Moskva.

Jeho talentu si pochopitelně všimli i v A mužstvu Viktorky a povolali ho v jeho 17 letech. Na soustředění ve Španělsku se dokázal herně prosadit a když v přípravném utkání se Sokolovem vstřelil branku a na dvě přihrál, zdálo se, že má místo v prvním týmu jisté. Bohužel, Pavel Vrba měl natolik nabitý kádr, že pro Pavla Šulce už místo nezbylo. Proto šel v lednu 2019 na hostování do Jihlavy. V týmu Radima Kučery se velmi rychle chytil a patřil k oporám týmu. Vysočina hrála tehdy baráž o první ligu s Karvinou, ale nakonec nepostoupila. Pavel Šulc byl několikrát vyhlášen nejlepším hráčem Jihlavy v květnu 2019. V 16 zápasech vstřelil tři branky a k nim přidal šest asistencí. I když odehrál ve Fortuna národní lize jen jaro, byl vyhlášen sedmým nejlepším hráčem této soutěže.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Pavlovi Vrbovi to neuniklo, a tak byl povolán zpět do letní přípravy Viktorie Plzeň. Znovu se ovšem neprosadil, a tak putoval do Opavy. V ní se, během jeho působení, vystřídali hned tři trenéři. Pavlovi Šulcovi to asi příliš nevadilo, protože v 15 zápasech byl 5× vyhlášen hráčem utkání.

Po konci podzimu 2019/20 se Plzně ujal Adrian Guĺa. Chtěl vidět v akci všechny hráče Plzně, a tak si i Pavla Šulce stáhnul z hostování. Jenže přišlo další hostování, tentokrát na jihu Čech. V Českých Budějovicích dal Pavel Šulc svůj první ligový gól, a to do sítě Teplic. Celkem za „Budějky“ odehrál 11 zápasů v nichž vstřelil dvě branky a u tří asistoval. Třikrát byl vyhlášen hráčem zápasu.

Přišel Covid a Plzeň se v jednu chvíli nacházela v druhé polovině tabulky. Guĺa nebyl s tímto stavem spokojený a vzpomněl si na Pavla Šulce. Stáhnul ho z hostování. Rodák z Toužimi se ihned zařadil do základní sestavy a v tento moment začal dokazovat svůj nesporný talent. V prvních pěti zápasech si připsal jeden gól a jednu asistenci. Především ale díky svým výkonům byl vyhlášen třikrát hráčem utkání. Ve zbytku sezóny si připsal ještě tři asistence a dokázal vytáhnout se svými spoluhráči Plzeň na konečné páté místo. Tím se dostala Viktorka do předkol Konferenční ligy.

Sezóna 2021/22- zlom v kariéře

Pavel Šulc začal v základu, ale když přišel Jan Sýkora, o místo přišel. Nakonec v 27 utkáních vstřelil jednu branku a na jednu přihrál. V létě 2022 odešel na hostování do Jablonce, kde trenér Horejš tušil, koho si do týmu přizval na pomoc o udržení v lize. Šulc ho nezklamal. V sezóně vstřelil pět branek a na čtyři přihrál. Navíc byl vyhlášen 5× hráčem utkání. V té době už trénoval Plzeň Bílek, ale po jeho odvolání nastoupil na trenérskou lavičku nový stratég – Miroslav Koubek. Ten okamžitě viděl talent, který v týmu má. Pavel Šulc naopak cítil důvěru a začal ji splácet mírou vrchovatou. V srpnu v předkole Konferenční ligy gólem a dvěma asistencemi pomohl vyřadit maltskou Gžiru United. Za tři dny nasázel hattrick Českým Budějovicím. O měsíc později přispěl k demolici Zlína 7:1 dvěma góly a jednou asistencí. O další měsíc později dal další dvě branky Sigmě Olomouc. Základní skupina Konferenční ligy, jediný gól – Pavel Šulc. Viktorka došla až do čtvrtfinále této evropské soutěže a Pavel Šulc byl nedílnou součástí tohoto úspěchu.

V 50 utkáních vstřelil 22 gólů a k nim přidal osm asistencí. To neuniklo pozvánce do národního týmu, který převzal Ivan Hašek.

Foto: Michal Málek / 90 minut

Pavel Šulc v rekreačním dresu

Poslední výkony tohoto ofenzivního záložníka dávají tušit, že se v týmu ze západu Čech zřejmě nezdrží dlouho. Jeho aktuální hodnota na webu transfermarkt je 6 milionů eur (cca 150 milionů korun), ovšem vzhledem k jeho důležitosti v ofenzivě Plzně a jeho výborným výkonům, které podává během celé sezóny, si myslí v Plzni na mnohem vyšší částky. Vzhledem k tomu, za kolik byl prodán Robin Hranáč do Hoffenheimu (spekuluje se až o 10 milionech eur), by částka za Šulce měla být vyšší.

Budiž varováním pozice Ladislava Krejčího v Gironě. Tento bývalý kapitán Sparty přestupoval s velkou pompou, ale ještě si v podstatě (10minut) ve Španělsku v ostrém zápase nekopl do balonu. Getafe se nachází na 16. místě tabulky a jeho výkony zatím nekorespondují s ambicemi klubu. Pavel Šulc by jim mohl pomoci, jestli ovšem dostane šanci se ukázat. Upřímně bych zvažoval, zda přestupovat do týmu, který hraje o udržení a opustit tým, který hraje pravidelně evropské poháry a kde je Pavel Šulc ústřední a hlavní postavou. Navíc do repre je blíže z Plzně než momentálně ze španělského celku. Mnozí teď řeknete, že je to soutěž z tzv. Top 5, jasně, ale Šulc má dle mého názoru i na lepší týmy. Pokud bude například ještě rok podávat výkony, které ho nyní zdobí, může směle pomýšlet i na zahraniční kluby, které evropské poháry hrají stejně jako Plzeň.

Osobně mám rád jeho náběhy, kreativitu, skvělé čtení hry, výběr místa, zakončení. To vše může ještě v Plzni zdokonalit a za přestupem se hned nehnat. V reprezentaci ukázal, že to není o počtu startů za národní tým, na který poukazoval Coufal, ale o nebojácnosti, odvážné hře a rychlé práci s míčem. Šulcovi je jedno proti komu nastupuje, on ví, jaké má přednosti a snaží se je v každém zápase ukázat. Tak jen tak dál a třeba si za dva roky přečtu o přestupu tohoto šikovného ofenzivního záložníka do…?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz