Hlavní obsah
Sport

Komentář Jana Lajbla: Proč Sparta neporazila Slovácko? Dělá stejné chyby jako Slavia

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / David Štěpina

Již od mala jsem fanoušek Sparty, a tak pozorně sleduji dění v tomto klubu. Výměnu Friise za Priskeho jsem považoval za drobnou záležitost. Friis stejně vedl přípravu, tréninky. Myslel jsem si, že se toho zas tak moc nezmění.

Článek

Jenomže změnila se jedna podstatná věc a tou je rotace kádru. Magazín Žongl, který se na Seznamu úpěnlivě věnuje Spartě, kdy jen může, píše, že kvůli rotaci kádru Sparta se Slováckem neremizovala. Dovolím si s neznámým autorem nesouhlasit. Hrál jsem fotbal přes 25 let a mohu říci, že když nastoupíte se spoluhráči, s nimiž nemáte zažité zápasové automatismy, nemůže to na hřišti fungovat. Herní praxe je něco úplně jiného, než když si na tréninku zkoušíte přihrávky. Nechci polemizovat, zda si měla Sparta odložit své utkání, jako Slavia či Plzeň. (Poznámka autora. Utkání Slavie Praha s Mladou Boleslaví bylo odloženo na základě žádosti FK Mladá Boleslav). Spíše nechápu, proč byla odložena tato utkání? Hráči jsou profesionálové, kteří trénují každý den. Starají se o ně fyzioterapeuti, maséři a další tak, aby hráči byli za tři dny opět připraveni. Nějaké odkládání bych do budoucna zakázal, ale to je jen můj pohled.

Tím trochu narážím i na sestavu Sparty, která až na Vindahla a Sorensena kompletně odpočívala na švédského soupeře. Proč? Takový Haraslín, který je bezpochyby výborný, když nepolehává po hřišti, jakmile cítí dotek, hraje stejně každý zápas maximálně 70 minut. Albion Rrahmani. Nebyl lepší zápas pro novou posilu než před vlastními fanoušky a vyzkoušet si tak souhru před veledůležitým úterním utkáním. Na co vedení čeká? Až se Rrahmani naučí česky? Před sezonou se říkalo, že Sparta má výborně zdvojené posty. Bohužel zápas s bojovným Slováckem ukázal, že pouze na papíře, nikoliv co do kvality na hřišti. Ve středu hřiště a v útoku chyběla součinnost mezi hráči. Sehraní hráči seděli na lavičce. Teď mi dovolte malé porovnání kvality mezi posty a nemusíte se mnou samozřejmě souhlasit. Zápas ukázal, že Tuci nenahradí Olatunjiho, pomalý Ross nenahradí Panáka, zlepšující se Solbakken zatím kvalitou nenahradí Kairinena, Sadílek je lepší dozadu než při nástavbě, kterou má na starosti Laci atd. Mohl bych takto pokračovat celou jedenáctkou, která nastoupila v prvním poločase proti Slovácku. Birmančevič? To je samostatná kapitola. To je hráč, který je úplně jinde a líbilo se mi, jak zkritizoval vlastní spoluhráče, co nastoupili první poločas. Ať si uvědomí, že hrají za Spartu. Když jsem ještě u srovnávání, je fér porovnat i Preciada s Wiesnerem. U těchto dvou jediných nevidím,co do kvality nyní větší rozdíl. Wiesner se dostal do skvělé formy a Preciadovi zdatně sekunduje. Měl by být pro Friise tento zápas varováním, že takto velká rotace mužstvu vždycky ublíží. Můj tchán je slávista, bohužel, ale vždycky kritizoval Trpišovského, jak rotuje se sestavou. Nikdy vlastně nevěděl, kdo nastoupí. Bohužel mi Sparta v sobotu Slavii (v době nedávno minulé) připomínala trochu i hrou. Obehrávání okolo vápna, jak mi v rodině říkáme házená. Bez centru, prostě si to chci vykombinovat až do brány. Nikdo nechtěl odcentrovat, nikdo nechtěl přejít jeden na jednoho, prostě hlavně neudělat chybu. Chápu, že to Friis myslel dobře. Nechám základní opory týmu odpočívat a v úterý budou šlapat, ale takto trénovaní fotbalisté musí takovou zátěž zvládat. Nehledě na to, že jsme vlastně ještě na začátku sezony. Liga Mistrů je obrovské lákadlo, chápu, ale hraje se od prvního kola i o obhajobu titulu. Na to ať na Spartě nezapomínají, ještě když její vítěz postoupí příští rok rovnou do milionářské soutěže!

Foto: 90 minut / David Štěpina

Nová posila do hry zatím nezasáhla.

Nechci z toho dělat vědu, i Slavia a Plzeň ztratí v průběhu ročníku a doufám, že především se Spartou, ale střídat devět hráčů a nechat naskočit jejich „zástupce“ mi přijde moc. Takový hráč, který pravidelně nenastupuje, se do zápasu těžce dostává, ale od toho je tam zbytek týmu, který je sehraný, aby mu na hřišti pomohl. V sobotu tam ale nikdo takový nebyl, protože téměř nikdo pravidelně nenastupuje.

Jinak nutno uznat, že Slovácko bylo výborný soupeř a podalo dobrý výkon. Bod si po zásluze zasloužilo.

Friisovi zase tento zápas ukázal, že všechny posty má sice zdvojené, ale některé pouze na papíře a hráči, co nastoupili od úvodního hvizdu si o základní sestavu zrovna neřekli. Snad jen Suchomel naznačil nějakou kvalitu, ale zbytek týmu? Chápu, že to někdy nejde, ale souhlasím s Birmou. Před vlastními fanoušky musíš jezdit po…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz