Hlavní obsah
Sport

Komentář Matěje Bukáčka: Koubkovo prokletí se začíná potvrzovat, v Plzni naráží na svůj strop

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Velmi hlasitě se o tom mluvilo v době, kdy na jaře trenér Miroslav Koubek prodloužil svůj kontrakt s Viktorií Plzeň o další rok. Druhé sezóny v jeho angažmá pro něj bývají často nepovedené.

Článek

Příkladem může být jeho poslední štace v Hradci Králové, kde se jeho svěřencům dařilo výrazně méně než v té senzační, ve které se povedlo Koubkovi dostat svůj tým do skupiny o titul. Podobný scénář se začíná rýsovat i v Plzni, kde se týmu pod jeho vedením v posledních utkáních nedaří plnit očekávání.

Když pomineme poslední vítězství s Pardubicemi, tak z předchozích šesti zápasů se Viktorii povedlo zvítězit pouze jednou. A to doma proti Sigmě Olomouc, kde Plzeň spasil dvěma skvělými trefami Šulc. Jinak Viktoria ztratila body v Liberci, na Slavii a doma s Mladou Boleslaví, se kterou hrála po vydřené remíze a povedeném výkonu na Frankfurtu. V Evropské lize ještě do Štruncových sadů zamířil bulharský Ludogorets, Plzeň doma proti bulharskému mistrovi měla šanci na vítězství, ale nedokázala přehrát obranu soupeře, a nakonec získala jediný bod díky Martinu Jedličkovi, který skvěle zlikvidoval nařízenou penaltu. Pro Viktorii je to však málo, pokud chce pomýšlet na postup do vyřazovací fáze, musí domácí zápasy proti takovým soupeřům zvládat.

Koubek se drží starých zvyků, které už neplatí

Viktoria se pod vedením Koubka stále projevuje stejným herním projevem, hlavně v ofenzivně. Útok je veden po stranách a poté dojde ve valné většině případů k centru, bez většího nápadu. Ve vápně tedy čekají plzeňští forwardi a v soubojích, které jsou buď anebo, se snaží prosadit a v nejlepším případě skórovat, jenže se jim to moc nedaří. Navíc se po nepříznivých výsledcích hráči ocitli pod tlakem a hráli pod své možnosti.

Tento způsob hry v minulé sezóně docela fungoval, když byl Viktorii k dispozici Tomáš Chorý. Jenže ten už dávno oblíká jiný dres a reakce na to, že už v týmu není nebyla žádná. Ano, do Plzně zamířili Vašulín, Ricardinho či Adu, ale mezi jejich přednosti hlavičkové souboje rozhodně nepatří. Jedná se o úplně jiné typy, Vašulín sice taktéž měří přes metr devadesát, ale vyniká spíše pohybem a na svoji výšku slušnou technikou. Ricardinho je spíše hráčem do kombinace se skvělým dynamitem v noze. Adu je neskutečně silné a rychlé zvíře, ale často doplácí na ne tak kvalitní poziční hru.

Skladba kádru Plzně je letos opravdu nabitá a dává trenérům příležitost přejít na jiný styl hry. Slončík, Panoš, Cadu, Ricardinho, Adu, Šulc všichni tito hráči jsou velice obdaření technicky a dokázali by hrát pohledný, rychlý a moderní kombinační fotbal. Důkazem byl zápas proti Karviné, ve kterém to byl ofenzivní koncert v podání Viktorie, skvěle spolupracovala například dvojice Slončík-Vašulín.

Možnosti, které kádr Viktorie aktuálně nabízí Koubek zkrátka nevyužívá. V pozápasových rozhovorech navíc často zmiňuje jméno právě Tomáše Chorého. Aktuální útočníci v týmu jednoduše nemají dispozice k tomu, aby zvládli každý souboj po dlouhém nákopu a hra Plzně tím trpí, po odchodu Chorého se vůbec nepřizpůsobila jeho absenci.

Politováníhodný je fakt, že hlavní ofenzivní hvězda Viktorie, která by dokázala nechat na Chorého zapomenout je už skoro rok zraněná. Ano, řeč je o Rafiu Durosinmim. Nigerijský megatalent po se po skvělém nástupu právě pod trenérem Koubkem zranil a od té doby stále laboruje se svým kolenem. Klub ho dokonce poslal na speciální léčební kliniku do Belgie, všichni si přejí aby byl brzy fit a byl schopen se vrátit do své formy před zraněním, kdy kolem něj kroužily kluby z Bundesligy či Premier League.

V útoku se projevoval na začátku aktuálního ročníku parádně i Christophe Kabongo, do Viktorie přišel z SK Lommel, tento belgický klub je součástí prestižní vlastnické skupiny City Group. V letní přípravě zazářil bilancí pěti vstřelených branek. Zajímavý výkon předvedl i proti pražské Dukle, kdy po jeho uvolnění Plzeň kopala penaltu. Kabongo se bohužel taktéž zranil a podstatnou část této sezóny vynechá kvůli problému s kolenem.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

FC Viktoria Plzeň

Když pomineme poslední vítězství s Pardubicemi, tak z předchozích šesti zápasů se Viktorii povedlo zvítězit pouze jednou. A to doma proti Sigmě Olomouc, kde Plzeň spasil dvěma skvělými trefami Šulc. Jinak Viktoria ztratila body v Liberci, na Slavii a doma s Mladou Boleslaví, se kterou hrála po vydřené remíze a povedeném výkonu na Frankfurtu. V Evropské lize ještě do Štruncových sadů zamířil bulharský Ludogorets, Plzeň doma proti bulharskému mistrovi měla šanci na vítězství, ale nedokázala přehrát obranu soupeře, a nakonec získala jediný bod díky Martinu Jedličkovi, který skvěle zlikvidoval nařízenou penaltu. Pro Viktorii je to však málo, pokud chce pomýšlet na postup do vyřazovací fáze, musí domácí zápasy proti takovým soupeřům zvládat.

Foto: Jindřich Jager /90 minut

FC Viktoria Plzeň

Koubek může odejít, ale kdo místo něho?

Je vůbec na českém trenérském trhu dostupné jméno, po kterém by mohla Viktoria sáhnout? Odpověď na tuto otázku se hledá hodně těžko. Samozřejmě se nabízí ex-slovácký Martin Svědík, který ale pravděpodobně ještě doléčuje své zdravotní potíže, které se po konci ve Slovácku rozhodl řešit a vzal si tak delší trenérskou pauzu.

Jiný kandidát je v nedohlednu, ano, Jablonci a Sigmě se pod vedením Kozla a Janotky daří, ale byli by připraveni převzít náročnou roli, jež práce v klubu jako je Viktoria obnáší? Další možností by mohl být přesun do hlavní role jednoho z dvojice současných Koubkových asistentů, Jana Trousila či Marka Bakoše. Pravděpodobněji se jeví varianta s Trousilem, ale není jisté, zda by on dokázal tým nabudit, Viktoria potřebuje novou energii.

Součástí kádru je už teď spoustu zahraničních jmen, takže komunikace pouze v češtině není možná. Nabízí se tak varianta přivést kouče ze zahraničí. Rakousko-švýcarští majitelé by se tomu rozhodně nebránili, nejistý je pohled bosse Šádka. Trenér s moderním myšlením a s náklonem k hraní kombinačního ofenzivního fotbalu by mohl správně ukočírovat a nasměrovat nadaný a schopný tým, který Plzeň rozhodně má.

Anketa

Kdo by podle Vás měl nahradit Miroslava Koubka v pozici trenéra FC Viktoria Plzeň
Martin Svědík
65,7 %
Jan Trousil
5,2 %
Karel Krejčí
6,4 %
Roman Skuhravý
4 %
zahraniční varianta
18,7 %
Celkem hlasovalo 327 čtenářů.

Pokud vás napadá jiné jméno, napište nám ho do komentáře.

Klobouk dolů, trenére

Výše jsem vypsal několik důvodů, proč by mohl být Miroslav Koubek odvolán z funkce trenéra, nelze mu však upřít značné úspěchy, které se mu ve svém více než jednoletém angažmá povedly dosáhnout.

S ne tak kvalitním kádrem dokázal několikrát potrápit obě pražská „S“. V evropských pohárech Koubek od svého návratu do Plzně stále neprohrál během 90 minut! Poprvé v klubové historii dotáhl Viktorii do čtvrtfinále evropského poháru, kde se týmu pod jeho vedením proti Fiorentině podařilo neinkasovat jediný gól až do prodloužení druhého zápasu. Pod jeho taktovkou vyrostli Robin Hranáč, Pavel Šulc, Sampson Dweh nebo Lukáš Červ, kteří už přispěli nebo velmi pravděpodobně přispějí výrazným dílem do klubové kasičky za slušný prodej do zahraničí. Šance dostávají i kluboví odchovanci, Baier, Paluska, Sojka, Panoš a tak dále… Takticky navíc dokázal do velkých zápasů vždy Viktorii skvěle připravit. Nutností je zmínit, že i přes viditelný pokles výkonnosti Plzeň zůstává v ligové tabulce pouhý bod za Spartou.

Angažmá Miroslava Koubka není rozhodně žádnou tragédií. Důvodů proti jeho pokračování na pozici trenéra se ale objevuje stále více a více, Plzeň stagnuje, forma žádná. Možná už je pro Viktorii čas posunout se dál a zkusit to s někým jiným.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz