Hlavní obsah
Sport

Komentář: Může tichá síla Plzně Tvrdoň zatlačit na oporu v Jedličkovi?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

Odchovanec Nitry Marián Tvrdoň se poprvé na českých trávnících objevil v roce 2014 když přestoupil do tehdy druholigového Ústí nad Labem.

Článek

Za 7 let působení na severu Čech odchytal 93 utkání, ale jasnou jedničkou se stal až v posledních dvou sezonách. V závěrečné sezoně se stal s 11 čistými konty nejúspěšnějším brankářem druhé ligy a padl do oka hned dvěma ligovým velkoklubům.

Nejdříve ostravskému Baníku, kde však kvůli odchodu tehdejšího trenéra Kozla z přestupu sešlo. Jako druhá přišla Plzeň, která po odchodu veterána Hrušky hledala ekonomickou náhradu na pozici číslo dvě. K velké satisfakci slovenského gólmana se přestup dotáhl a sedmadvacetiletý Tvrdoň se z druhé ligy stěhoval k budoucímu mistrovi z Plzně.

Tvrdoň začal angažmá podle očekávání a představ všech v klubu, plnil roli spolehlivé dvojky a ve veleúspěšné sezoně Viktorie nastoupil jen do dvou ligových zápasů.

V sezoně nadcházející sledoval skvělé Plzeňské tažení a magické výkony Jindřicha Staňka opět z lavičky a na šanci čekal několik měsíců. Ta přišla až na začátku října 2022, kdy si Brankář Staněk odvezl z reprezentačního srazu zranění, které ho nepustilo do ligového utkání s pražskými Bohemians. Tvrdoň do zápasu vstoupil skvěle, připsal si několik dobrých zákroků a v druhé půli dvěma až zázračnými zákroky zachránil Plzeň od hořké porážky. Hned za pár dní čekal Viktorii velký zápas, cestovala do Mnichova na zápas 3. kola skupinové fáze Ligy mistrů a jelikož se Staňkovo zranění nelepšilo, do zápasu opět nastoupila plzeňská kometa. Ve svém jednoznačně největším zápase kariéry si Tvrdoň nevedl špatně, i přes demolici 5:0 od domácích se slovenský brankář blýskl několika zajímavými zákroky a ze zápasu si odnesl i dres a pochvalu od jednoho z největších brankářů historie Manuela Neuera. Po návratu reprezentanta Staňka se už Tvrdoň dostal do brány jen v posledním kole sezony v Edenu.

Nadcházející sezona v Plzni se mu zdaleka tak nevydařila. Odchytal v ní 4 zápasy a ani v jednom nedokázal udržet nulu, obzvlášť hrozivý výkon podal v zápase na stadionu u Nisy, kde Liberec deklasoval Plzeň 3:0. Pod všemi třemi brankami Liberce byl podepsaný právě Tvrdoň, nejprve nepokryl bližší tyč a chytatelnou střelu pustil za svá záda, poté špatně vyběhl proti domácímu Kulenovičovi a na samém konci zápasu vyrazil slabou střelu Višinského přímo před sebe a budoucí spoluhráč Červ jednoduše doklepl míč do brány. Aby toho nebylo málo, po nešťastné srážce vážně zranil tehdejší oporu Plzně Rafia Durosinmiho, který po zápase podstoupil operaci. Zraněný nigerijský střelec zatím s týmem ani netrénuje a je v péči belgických lékařů. Po tomto zápase se na náhradníka Viktorie snesla velká kritika a po dobrých výkonech v předešlých zápasech byl zatracovaný médii, fanoušky a možná i realizačním týmem. Po kontroverzním odchodu Jindřicha Staňka do konkurenční Slavie zůstal Tvrdoň dvojkou a po návratu z úspěšného hostování v pražské Bohemce se v základní sestavě usadil Martin Jedlička, který na kvalitu Staňka plně navázal a Tvrdoně pustil ve zbytku sezony do brány jen jednou.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

Marián Tvrdoň/ FC Viktoria Plzeň

Tvrdoňovi po sezoně skončila smlouva a dalo se předpokládat, že by rodák z Nitry mohl z Viktorie odejít, a stát se jedničkou ligového klubu, zvlášť když se na pozici dvojky začínala tlačit velká naděje plzeňského fotbalu Viktor Baier. Plzeň však oznámila prodloužení smlouvy s Tvrdoněm do léta 2026 a ten tak do nové sezony a přípravy vstoupil jako dvojka Viktorie za Martinem Jedličkou. Před zápasem 3. kola Chance Ligy na půdě Jablonce však plzeňská jednička onemocněla, a tak přišel na řadu Tvrdoň. I když Viktorie vezla ze severu Čech pouze bod, trenéři mohli být s výkonem Tvrdoně spokojení, a i v dvojzápase 3. předkola Evropské Ligy s ukrajinským Kryvbasem podal dobré výkony. Jeho jméno se začalo skloňovat především po nedělním zápase Plzně v Českých Budějovicích, kde si sice Viktoria s týmem v krizi poradila výsledkem 3:0 avšak Tvrdoň zaznamenal hned několik zákroků, bez kterých by se plzeňské vítězství rodilo mnohem složitěji. Pozornost upoutal především zákrok v 19. minutě proti hlavičce Samuela Šiguta, která byla jasně gólová, avšak brankář Viktorie ji efektně zlikvidoval a zachránil pro Viktorii nerozhodný stav. „Měli jsme scény, které musel Marián řešit, takže pochvala. Já jsem ani nevěděl, že je takový,“ komentoval trenér Koubek výkon Slováka v Českých Budějovicích.

Marián Tvrdoň v Plzni zastává těžkou pozici a ukazuje, že dokáže tým v těžkých momentech podržet. Je to opravdu zajímavý hráč v tradičních brankářských dovednostech a zaslouží si veškerý kredit za předvedené výkony. Po těchto slovech se může zdát, že by mohl dokonce přeskočit Martina Jedličku a být první plzeňskou volbou do brány, avšak i když by Tvrdoň pravděpodobně mohl čistě brankářskými schopnostmi konkurovat plzeňské jedničce, ukázalo se, že především ve hře nohami a klidu při rozehrávce je Jedlička na jiné úrovni, a tak i přes diplomatická slova trenéra Koubka se dá očekávat, že se Jedlička do brány opět vrátí. Ve čtvrtečním zápase Evropské Ligy proti skotským Hearts však v bráně můžeme očekávat Mariána Tvrdoně, Příbramský odchovanec Jedlička se totiž k týmu připojil až v závěru minulého týdne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz