Hlavní obsah
Sport

Komentář Ondřeje Urbana: Přinesl majitel Kania kýžený faktor X, nebo jen příspěvky na X?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FC Slovan Liberec / se souhlasem

Máme za sebou sedm odehraných kol nového ročníku Chance Ligy, takže je ten správný čas na první bilancování obrozeného týmu Slovanu Liberec.

Článek

Nový majitel, sportovní ředitel i trenér vzbuzovali ve fanoušcích naděje, že začíná nová éra takzvané Hvězdy ze severu. Co přinesl mladý mecenáš Ondřej Kania do Severočeského klubu nového?

Kania chce vybudovat tým pro Evropu

Začněme fotbalovou stránkou. Už když Ondřej Kania vstupoval do klubu, tak často zmiňoval, že velkým cílem Slovanu Liberec bude pravidelně hrát evropské poháry. Z nich se dají získat také vysoké finanční prémie, což umožní operovat s vyrovnaným rozpočtem. Jasným cílem pro první sezónu tak bylo umístění v TOP 5, případně se porvat o poháry jiným způsobem.

K tomu však Slovan neměl dostatečně silnou sportovní stránku. Kádr nebyl stabilní a bývalý majitel odmítal investovat do nových posil. Když už se náhodou tak stalo, jednalo se o případy typu Victora Olatunjiho, kterého sice Liberec vykoupil, ale vzápětí ihned poslal za větší sumu do Sparty Praha. Kostru týmu tak obvykle tvořili hostující hráči, což logicky nevedlo k ničemu dobrému.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

FC Slovan Liberec

Ondřej Kania si tak k vybudování kvalitního kádru do klubu přivedl toho nejpovolanějšího v oboru. Jan Nezmar má s pozicí sportovního ředitele dlouholeté zkušenosti a zároveň se pyšní dobrým renomé mezi libereckými fanoušky. Koho do klubu v průběhu léta přivedl?

Posily Slovanu Liberec:

  • Matěj Hlavatý (26 let, záložník)
  • Marek Icha (22 let, záložník)
  • Qëndrim Zyba (23 let, záložník)
  • Dominik Plechatý (25 let, obránce)
  • Santiago Eneme (23 let, záložník)
  • Jozef Koželuh (23 let, obránce)
  • Benjamin Nyarko (20 let, útočník)
  • Patrik Dulay (19 let, záložník)
  • Aziz Kayondo (21 let, obránce)
  • Martin Ryzek (19 let, obránce)
  • Denis Halinský (20 let, obránce, hostování)
  • Adam Ševinský (20 let, obránce, hostování)
  • Ivan Krajcirik (24 let, gólman, hostování)

Celkem se tak jedná o třináct jmen, což je značná obměna kádru. Za přestupové okno bych vedení Slovanu spíše pochválil, jelikož ukázalo, že se nebojí investovat a s Libercem je na přestupovém trhu potřeba opět počítat. Za největší hvězdu Michala Hlavatého bylo do Pardubic posláno dokonce 800 tisíc euro, za Marka Ichu poté téměř půl milionu euro. Pod Ještěd taky dorazilo hned několik mladých fotbalistů, tudíž se ukazuje, že tým je skládaný i směrem do budoucnosti.

Fanoušci přece jenom ještě vyhlíželi příchod hrotového útočníka. Na této pozici totiž vznikla po odchodu Luka Kulenoviče díra. Sportovní ředitel Jan Nezmar v nedávném videu na sociálních sítích klubu napřímo přiznal, že kdyby věděl o odchodu Kulenoviče dříve, tak by do klubu přivedl například Jana Klimenta, současného nejlepšího střelce české ligy se sedmi trefami.

Rozpačité výkony na hřišti

Na lavičku Liberce usedl jeho bývalý hráč a kapitán Radoslav Kováč. Ten si udělal dobré jméno ve svém minulém angažmá v Pardubicích, se kterými bavil zejména pohledným herním stylem. Hned na úvod nové sezóny tak byl vystaven velkým očekáváním z řad fotbalové veřejnosti. I přesto se první zápas Liberci povedl, když na hřišti Karviné zvítězil 3:1. V té době ale nikdo netušil, že v následujících šesti zápasech se bude pocit z vítězství opakovat už jen jedinkrát.

Aktuálně Liberec se ziskem osmi bodů ze sedmi utkání drží až desáté místo tabulky Chance Ligy. To určitě není pozice, kde by se Hvězda ze severu ráda viděla. Na týmu je hlavně vidět určitá nesehranost a nevyrovnanost výkonů. Například v duelech se Sigmou Olomouc (1:1) a Slavií Praha (0:1) se svěřenci Radoslava Kováče prezentovali sympatickými výkony, ale v bodový zisk je přetavit nedokázali. Problém můžeme nalézt například na pozici hrotového útočníka, kde příležitost dostal Benjamin Nyarko. Ten však svými výkony prozatím nepřesvědčil. Do očekávané formy se po Euru zatím nedostal ani Ľubomír Tupta.

Jednoznačně nejlepším hráčem Slovanu tak aktuálně je letní posila Michal Hlavatý. Sama bilance 2+2 leccos naznačuje. Na hřišti automaticky převzal roli, kterou plnil na východě Čech. Určitě tak má Kováč na kom stavět a věřím, že pokud doladí ostatní aspekty hry, tak Slovan půjde nahoru. Kádr má kvalitní, hráči mají vysoký potenciál, který se postupem času musí projevit. Otázkou však je, zda to bude na boj o evropské poháry již letos…

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

FC Slovan Liberec

Fanoušci, kde jste?

Před příchodem nového majitele byl stadion U Nisy místem, kam se na fotbal zkrátka nechodilo. Faktorů bylo mnoho, už od samotného bezkoncepčního nastavení fotbalu až po nízkou marketingovou aktivitu. I to se Ondřej Kania rozhodl změnit a do fotbalového prostoru vylétl s novou vizuální identitou, logem a rozsáhlou kampaní, jejíž plakáty jste mohli zahlédnout i v Praze. A jak to s návštěvností vypadá teď?

Prozatímní průměrná návštěvnost na čtyřech domácích duelech je 4 692 diváků. Což znamená oproti loňskému průměrnému číslu 3 092 citelné navýšení. Čísla mohou navíc být zkreslená, jelikož sám Kania na sociální síti X vyrukoval s tím, že návštěvy byly v Liberci dlouhodobě navyšovány, což on v plánu dělat nemá. Tudíž reálný rozdíl může být značně vyšší.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

FC Slovan Liberec

Samotná kapitola nového majitele a sociální sítě X je poněkud rozporuplné téma. Kvůli svým statusům si ho spousta lidí znelíbila, a to jak z prostředí fotbalového, tak hokejového. Těžko říct, zda můžou některá vyjádření ztížit pozici Slovanu ve fotbalové komunitě, jelikož se jedná o dost konzervativní prostředí. Velice známá je už také rivalita s Baníkem Ostrava, který s Libercem tvrdě soupeří nejenom na hřišti, ale také v zákulisí a na přestupovém trhu.

Suma sumárum, Ondřej Kania přinesl čerstvý vítr nejen do Slovanu Liberec, ale do celého českého fotbalu. Dokázal oživit tradiční značku, což významně zvýší konkurenci na bojišti. Jeho kroky často schytávají spoustu pozornosti, ale vedou správným směrem a měly by klub posunout. Nebo nejenom klub?

Jaký máte názor na účinkování nového majitele Ondřeje Kanii a celého Slovanu Liberec, vy?

Anketa

Umístí se Slovan Liberec již v této sezoně v TOP5
Ano
65,6 %
Ne
34,4 %
Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz