Hlavní obsah
Sport

Postavil si Preciado hlavu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / David Štěpina

Angelo Smit Preciado Quiňónez. Ekvádorský reprezentant, který vtrhnul na naše ligové trávníky jako zjevení. Nyní však neexceluje.

Článek

Než se ovšem dostal do Sparty vzal to odchovanec Independiente del Valle přes SD Aucas, kde začínal na pozici pravého křídla, ale trenér asi vycítil, že pozice pravého obránce mu bude sedět lépe. Zlom přišel v roce 2020, kdy si připsal ve 30 utkáních 4+4. To neuniklo belgickém Genku, který jej koupil za zruba 3 miliony eur.

V Genku měl v sezóně bilanci 5 asistencí v 31 utkáních. O místo v základní sestavě přišel na začátku sezony 2021/22, kdy místo něj nastupoval kolumbijský reprezentant Daniel Muňoz. Když i on zřejmě cítil, že ho v Belgii už nic nečeká, přestoupil v září 2023 do Sparty. O dva týdny po přestupu na něj čekalo derby, kde došlápl v 21. minutě Lukášovi Provodovi podrážkou kopačky na lýtko. Dostal jen žlutou, ale dle komise rozhodčích, měl být vyloučen. Povedeným vystoupením proti Galatasaray ve dvojzápase, kdy patřil k nejlepším hráčům, si na chvíli získal sparťanské fanoušky. Jenže v dalším derby v 85. minutě kopl do stehna Jana Bořila a byl vyloučen. Další vyloučení nastalo 7. dubna v utkání s Mladou Boleslaví, když se ohnal po Bensonovi Sakalovi. Ještě je třeba připomenout odvetu s FCSB, kdy i se žlutou kartou z kraje druhého poločasu hrubě fauloval hráče protivníka a kdyby byl rozhodčí trochu přísnější, šel do sprch předčasně znovu! Friis ho okamžitě stáhl ze hřiště a Preciada to evidentně štvalo.

Tyto nezvládnuté situace, které končily červenou kartou, začaly široké sparťanské veřejnosti vadit a když ještě Preciadovi rapidně klesla výkonnost, začal být v nelibosti fanoušků. Navíc se nyní dostal do formy Wiesner, který zaskakuje za Preciada.

Preciada zdobila ihned po příchodu na Letnou jeho rychlost. Časté výpady podél postranní čáry, kdy si předkopl balon a klidně přešel přes dva hráče, nebyly výjimkou. Bohužel v poslední době je těchto jeho předností vidět čím dál méně a fanoušek se logicky ptá „proč?“ Co se najednou stalo? Jakoby to ani Preciada na tom hřišti nebavilo?

Myslím, že mu výměna trenéra, kdy za Priskeho měl neochvějnou pozici i přes své chování, neprospěla. Friis více točí sestavu a pro Preciada, který je zvyklý být 90 minut na hřišti, najednou jistota zmizela. Další věcí, která ovlivňuje jeho výkonnost, je zájem Ewertonu z anglické Premier League. Preciado ví zřejmě víc než my a přijde mi, že si chce přestup vytrucovat.

Řekl bych, že uvažuje špatně. Pokud je uražený, že si ho chce Sparta do případné Ligy Mistrů nechat, nemůže se divit. Ono se může klidně stát, že ho Sparta šoupne do béčka a skauti, kteří ho sledují, mohou rychle ztratit zájem. Je sám proti sobě! Na druhou stranu se divím i Spartě, která chce nadále platit vysoké peníze pro hráče, který za ní nechce hrát. Nutno podotknout, že Sparta je jeho zaměstnavatel a on by měl pro svého chlebodárce odvádět maximální výkony jako v každé práci. Uvidíme, jak tyto spekulace dopadnou, ale zdá se mi, že odchod by nyní prospěl oběma stranám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz