Hlavní obsah
Sport

Komentář Štěpána Fučíka: Génius Friis, nebo jen dědic správně naladěného orchestru?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Štěpina / 90 minut

Liga mistrů, průběžné první místo v Chance Lize, třináct zápasů, jedenáct výher a pouhé dvě remízy. Nový lodivod pražské Sparty Lars Friis zažívá snový vstup do sezóny v roli hlavního trenéra. Posouvá Spartu, nebo jen těží z práce Briana Priskeho?

Článek

Srovnání Friis versus Priske se nabízí. Mnoho fanoušků Sparty cítilo na konci loňské sezóny mírnou pachuť, když se dánský elegán na letenské lavičce rozhodl po zisku tří trofejí za poslední dvě sezóny, přijmout nabídku Feyenoordu Rotterdam.

Negativních ohlasů směrem k jeho rozhodnutí však bylo minimum v porovnání s těmi, které bývalému trenérovi Midtjyllandu, či Antwerp přáli mnoho zdaru a děkovali mu za úžasné dva roky, během kterých vrátil Spartu zpět na vrchol. Tedy téměř na vrchol, na kterém posledních 19 let chyběla vztyčená vlajka Ligy mistrů.

The stage is Yours, Lars!

Okamžitě po Priskeho odchodu Sparta oznámila jeho nástupce. Nebylo složité odhadnout, koho si sportovní úsek Sparty vybere. Dlouho před tím, než vůbec Priskeho odchod začal nabírat reálných obrysů, se vědělo, že Lars Friis je první jméno na seznamu Tomáše Rosického, jako potenciální náhrada za tehdejšího hlavního trenéra.

Pro fanoušky Sparty byl odchod tehdejšího trenéra těžko představitelný, mnoho hráčů se ale vyjádřilo velice pozitivně k fungování celého trenérského štábu.

V podstatě Spartu vedli dva hlavní trenéři. Priske, elegantní gentleman, tvář Sparty, strůjce motivačních proslovů před zápasy, v neposlední řadě ale i taktik a výborný man manager, a Friis, u postranní čáry čertík, který rudne při každém verdiktu rozhodčích proti Spartě. V zákulisních videích často nenápadný, ale velice platný stratég a trenér, který již dříve vedl týmy, jako hlavní kouč.

I tyto zákulisní informace daly sparťanům naději, že odchodem Priskeho nekončí úspěšné období Sparty. Věřili, že celý klub a tým bude schopen čerpat z dobrých základů, položených v předchozích dvou letech, navázat na Priskeho práci a útočit na třetí titul v řadě.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Lars Friis / AC Sparta Praha

Skladba realizačního týmu

Brian Priske by si do Rotterdamu nejraději přivedl většinu realizačního týmu ze Sparty, Rosický a spol ale byli proti.

Po několika dnech čekání bylo oznámeno, že s Priskem odchází jen druhý asistent trenéra Lukas Babalola. Klíčové bylo udržení vedoucího fyzické přípravy Cristiana Clarupa, ale také další kroky, které sportovní úsek podnikl.

Zpět k B-týmu se přesunul expert na standartní situace Jan Blažíček, opačným směrem putoval bývalý kapitán finské reprezentace Tim Sparv, kterého v roli asistenta trenéra doplnil Jens Askou, jenž se do prahy přesunul ze švédského IFK Göteborg.

Friis a jeho první zápasy

Příprava ukázala, že Sparta bude i nadále nastupovat ve formaci se třemi obránci a s útočným trojzubcem vepředu. Vzhledem k blížícím se zápasům o Ligu mistrů ale mnohé fanoušky poměrně vyděsil zápas proti Brondby, ve kterém letenští dostali 5 gólů.

Je však nutné si uvědomit, že stále jednalo pouze o přípravná utkání, do kterých nezasáhlo mnoho hráčů, kteří byli nominováni EURO.

Až start ligy měl ukázat, v jakém rozpoložení se Sparta skutečně nachází.

Kontrola hry, rotace, neproduktivita, zbytečné chyby v obraně

První ostré zápasy Larse Friise v pozici hlavního trenéra napověděly, že i letos budeme sledovat velice silnou Spartu, plnou skvělých individualit spojených v jeden funkční tým. Dánský kouč, s vědomím blížících se zápasů v kvalifikaci o Ligu mistrů, aktivně rotoval sestavu, postupně zapojoval reprezentanty, dal důvěru Kryštofu Daňkovi, větší roli v týmu dostal Victor Olatunji a Sparta odstartovala sérii pěti výher v řadě, která skončila až remízovým zápasem proti FCSB.

I přes časté nedorazy v obraně, absenci střelby, předržování míče a někdy mdlé výkony způsobené únavou a taky velkou rotací Sparta postupně zvládla v kvalifikaci o Ligu mistrů postup přes Shamrock Rovers, FCSB a v posledním předkole i suverénně přes švédské Malmö.

V lize ztratila pouze v domácím zápase proti Slovácku a do reprezentační přestávky jde neporažená.

Byť ztracené body proti Slovácku mohou být v závěrečném zúčtování rozdílové a Sparta by se do budoucna měla naučit lépe zvládat zápasy v pozměněné sestavě. Vzhledem k rozpisu zápasů na podzimní část sezóny je to téměř nutnost.

Friis vs. Priske

Friis vstupuje do role hlavního kouče Sparty téměř ideálně. Bude Sparta pod novým trenérem lepší, než pod Priskem? Opisuje Friis Priskeho práci, nebo formuje Spartu podle sebe?

Je prakticky nemožné porovnávat vstupy do angažmá těchto dvou trenérů. Nemělo by se zapomínat na stav, ve kterém Sparta byla při příchodu Briana Priskeho.

Tým z Letné v té době střídal jednoho trenéra za druhým, měl za sebou prohrané finále poháru na Slovácku, na odchodu byli Hložek a Hancko, nově jmenovaný kapitán Ladislav Krejčí byl dlouhodobě zraněný.

Sparta pod Priskem nezvládla zápas s Vikingem, prohrála úvodní zápas v Liberci, během podzimu se jí „podařilo“ sehrát pět remízových utkání v řadě, prohrát derby 4:0, dohnat kotel do fáze, kdy se rozhodl nepodporovat tým během zápasů. To vše za pouhý půl rok.

Přesto to byl právě Priske, který si tvrdohlavě stál za svým kolečkem, rozhodl se pro změnu formace v Plzni, do které i o téměř dva roky později nakupuje Sparta vhodné hráče a staví na ni.

Sparta nutně potřebovala stabilizovat, postupně vylepšovat tým, volit správné hráče, propojit mládež, B-tým a A-tým a na tom všem se Priske spolu s Rosickým podíleli.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Lars Friis / AC Sparta Praha

Příchod Friise v zimě 2023 pomohl Priskemu i Spartě, a bezpochyby je důležitou osobností v období sparťanského přerodu.

Brian Priske však stále bude ten, který tohle všechno začal. Není na místě vyčítat rodákovi z dánského Horsens nekvalifikaci do Ligy mistrů. Podívejme se, jak se tým rok, co rok vyvíjí. Lars Friis má v létě 2024, i přes odchod Krejčího a Kuchty, lepší kádr, než měl Brian Priske v létě 2022, či 2023.

Na druhou stranu nepřipadá v úvahu dělat z Larse Friise jen „nástupce“, který okopíroval vše, co se za rok a půl naučil a teď to pouze aplikuje na ještě kvalitnější kádr.

Friis je osobnost, zná kabinu, umí výborně mluvit k hráčům, kteří pravděpodobně opouštějí kabinu před zápasem méně přemotivovaní, z čehož pak pramení menší množství červených karet než za dob Priskeho.

Samozřejmě, že Friis čerpá z Priskeho práce, formace, návyků hráčů, bylo by nezodpovědné a arogantní zasahovat do něčeho, co funguje. Je moc dobře, že to ale Friis zvládá po svém a nesnaží se být jen druhý Priske.

Stát se hlavním trenérem po takové osobnosti, jako byl trenér, který Spartu dovedl ke dvěma titulům a vítězství v poháru, po letech zmaru, to chce odvahu, sebevědomí a víru ve vlastní schopnosti a práci. To vše Lars Friis má, stejně jako ambici Spartu posunout ještě dál. Ligu mistrů si může odškrtnout, stále ho ale čekají velice těžké zápasy v lize, v poháru a v neposlední řadě i extrémně složitý los v již zmíněné nejprestižnější evropské klubové soutěži.

Ostatně, pokud jsou v řadách fanoušků opravdu „srovnávači“, mohou se těšit na souboj Friis vs. Priske v Lize mistrů.

V zimě bude příležitost pro další zhodnocení Friisovy práce. Zraky všech se upírají na derby, zápas proti Plzni, Liberci a třeba i na souboj s Interem Milán, který si snad nikdo z hráčů Sparty nepůjde jen „užít“.

Friis první měsíc a půl na lavičce Sparty zvládl. V příštích týden a měsících ho ale nečeká nic jednoduchého.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz