Hlavní obsah
Sport

Komentář Štěpána Fučíka: Sparta ti nestačila, Španělsko je na tebe moc, Laďo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koláž 90min. / foto Jindřich Jager

Když jsi před pěti lety přicházel do Sparty, málokdo věřil, že bys ty, klučina ze Zbrojovky, nebyl jen dalším hráčem, který objede pár týmů na hostování a pak se v tichosti vytratí. Ty ses nevytratil, jen ses rozhodl udělat další krok ke slávě.

Článek

Letnou jsi opustil jako hrdina, lídr, Sparťan. Ne v tichosti, nýbrž v dechberoucí záplavě ód oslavujících tři velké trofeje za dva roky, kterých ses ty dotknul jako první, jako kapitán. Ale teď jsi daleko, přišli jiní, zkoušejí tě nahradit, zatímco ty jen sedíš, sedíš a přemýšlíš…

Příznivci Ladislava Krejčího, a velice pravděpodobně i on sám, netrpělivě vyhlížejí start pětadvacetiletého hráče v základní sestavě Girony, která doposud odehrála pět kol v nejvyšší španělské soutěži. Krejčího bilance? Mizerná. Pouhých 10 minut v prvním kole proti Betisu.

Předpovědi, že herní pohodu a minutáž nasbírá během reprezentační přestávky, se naplnily jen z poloviny. V zápasech proti Gruzii a Ukrajině odehrál plnou porci minut. Do stavu „herní pohody“ má ale Krejčí daleko. O přehlídku chyb, nepřesností, nekoncentrace a nekvality národního týmu přispěl bývalý kapitán Sparty několika kousky, které jistě nepotěšily Ivana Haška, ale ani trenérské osazenstvo v Katalánsku.

„Byl jen zraněný, dostane se do toho“

Krejčí se po pauze, která mu byla naordinována po Euru, hlásil v malém katalánském městě Girona. Plán byl jasný: příprava, během které se jeho tělo i hlava překlikne na nový tým, spoluhráče, trenéry, jiné podnebí a život ve Španělsku. Následně pak starty v La Lize, Lize mistrů a zopakování dobrého ligového umístění Girony z loňské sezóny, třeba i s pár góly na kontě.

Vše se ale zastavilo hned v přípravě, na 64 odehraných minutách proti Montpellier při remíze 3:3. Další přípravné zápasy již odehráli svěřenci trenéra Michela bez českého internacionála.

Gironě se příprava nevyvedla, vyválčila pouhé jedno vítězství v 7 zápasech a informace o zdravotním stavu Ladislava Krejčího nebyly k dostání. Až na konci přípravy potvrdil agent Pavel Paska, že Krejčího trápilo zranění. Do prvního ligového zápasu ale měl být fit.

Na lavičce Girony se opravdu objevil a desetiminutovým příspěvkem na hřišti potvrdil, že je připraven nastupovat.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Ladislav Krejčí v reprezentačním dresu

Od zmíněného zápasu uplynul přesně měsíc, Girona se utkala s Atléticem Madrid, Osasunou, Sevillou a Barcelonou, ale Krejčí nedostal ani minutu. Stojí za jeho vynecháváním ze sestavy absence většiny letní přípravy, nebo trenéři narazili na problém, či nedostatky, které jim nedovolí odchovance Zbrojovky Brno nasazovat.

Rychlost? Obratnost? Špatná formace? Nebo snad herní myšlení?

V předešlé sezóně hrála Girona často i na tři obránce, stejně jako Sparta. Krejčí byl po přesunu ze středu zálohy využíván jako levý stoper. Přítomnost krajního obránce, ale i dvou dalších stoperů eliminovala jeho rychlostní nedostatky.

Pravděpodobně i možnost znovu nastupovat v trojčlenné obraně byla jedním z rozhodujících faktorů při vyjednávání přestupu do Španělska.

Jenže Girona letos hraje primárně na 4 obránce, tedy dva stopery. Napravo nastupuje 34letý Španěl David Lopez a vedle něj stejně starý, Daley Blind, známý ze svého působení v Ajaxu a Manchesteru United.

Konkurencí pro Krejčího je tedy z logiky věci Blind. Jen těžko by si trenér dovolil postavit dva levonohé stopery vedle sebe. Nizozemec v minulé sezóně odehrál za Gironu 34 zápasů, zvládne fungovat i jako levý obránce, nikdy nepatřil mezi rychlé hráče. Avšak je velice dobře technicky vybavený, zvládá poziční hru a disponuje kvalitní rozehrávkou.

Není divu, že trenérský štáb radši sází na zkušené eso, které už navíc v klubu rok působí a je pro něj komfortní hra na čtyři obránce.

Pro Krejčího NE. Byť v zápase proti Ukrajině tvořil stoperskou dvojici s Martinem Vitíkem, bylo jasně vidět, kde jsou Krejčího limity, zatímco Vitík chopil příležitost za pačesy a potvrdil formu ze Sparty.

Dává smysl, že Miguel Ángel Sánchez Muñoz, trenér Girony, zatím váhá s Krejčího nasazováním od prvních minut zápasu. Je ale zarážející, že i jakožto jedna z nejdražších posil v historii klub nedostává v zápasech čuchnout ani ze střídačky.

Nebyl ani nejlepší obránce ve Spartě

Rozhodující penalty, klíčové hlavičky, lídrovství, semknutí celé Sparty, dva tituly, pohár. Ikona letenského klubu, pro mladší publikum rozhodně, a také nejvýraznější hráč posledních 10 let. Ladislavu Krejčímu tohle nikdo nikdy nesebere, jeho klíčovost nebude zapomenuta, jako kapitán chybí. Lze ale polemizovat, zda ho současná Sparta postrádá i herně, jako jednoho z jedenácti hráčů na hřišti.

Jeho rychlostní nedostatky jsme již zmínili, byť za poslední dva roky, pod taktovkou Briana Priskeho vyrostl, zlepšil se, byl sebevědomější v rozehrávce, hře pod tlakem a při presinku soupeře.

V zápasech Evropské ligy bylo ale hodně zřetelné, že do špičkového hráče evropských parametrů má poměrně daleko. Krejčí všechny svoje nedostatky doháněl sebevědomím, prací na mentální kondici a připravenosti, i tak se ale čas od času nevyvaroval zbytečného faulu, nechal se vyprovokovat a zbytečně Spartě škodil, třeba v utkání proti Plzni, které letenští protrpěli a prohráli bez vyloučeného Krejčího 4:0.

Krejčí byl nejlepším hráčem Sparty ve vápně soupeře, schopnost naskočit na centr a přesně umístit míč do sítě měl nejlepší v celé lize. Když se ale podíváme na obránce, které Sparta má a měla při jeho působení v Praze, najdeme několik lepších obránců, výrazně lepších. Dávid Hancko, Filip Panák, Martin Vitík, Asger Sørensen. Ti všichni jsou z pohledu čistě defenzivní práce lepšími hráči než Ladislav Krejčí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Ladislav Krejčí v dresu AC Sparta Praha

„Asger Sørensen je ale taky pomalý!“ Ano, dánský obránce nepatří mezi nejrychlejší hráče. Nedělá ale chyby, je koncentrovaný, nebývá zraněný, dává góly a Sparta se o něj může opřít již třetí sezónu v řadě.

Zůstat ve Spartě by pro něj bylo těžké

Když vyplavalo na povrch, že o Jindřicha Trpišovského stál anglický Brighton, a kouč nabídku odmítl, valila se na něj kritika. Veřejnosti vadilo, že má rád svoje pohodlí, nezlepšuje se v angličtině, má rád svůj klid ve Slavii. Hrozili mu, že skončí jako Pavel Vrba, který třináct let po největší plzeňské slávě, nemá práci a naposledy se zachraňoval se Zlínem.

Je těžké vyčítat Krejčímu, že se rozhodl pro přestup do jedné z TOP 5 lig a raději nezůstal ve Spartě. Na Letné by byl bohem, odkopal by tu dalších pět let a na přelomu třicítky by se vydal na zahraniční dobrodružství někam do tepla, za penězi a klidem. On to chtěl jinak, chtěl dále poznávat, bojovat, zapsat se do historie dalšího klubu.

To je mentalita Sparty, nové Sparty. Bojovat, odevzdat 100 %, ale nezůstat na místě, v teplíčku, klíčové je toužit, snít a hladovět po úspěchu i jinde než na Letné. Nespokojil se s úspěchy ve Spartě, chtěl víc, chtěl nové výzvy a tohle je velká výzva.

…zatímco ty jen sedíš, sedíš a přemýšlíš. A víš, že jednou přijde čas se vrátit zpátky domů, na Letnou, vrátíš se s novými zkušenostmi, poháry, góly a slávou. Proto teď musíš bojovat a dokázat, že Španělsko pro tebe NENÍ moc, Laďo.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz