Hlavní obsah
Sport

Komentář Terezie Šenkyříkové: Quo vadis, Antoníne Kinský?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Mladík s aristokraticky znějícím jménem vstoupil do světa velkého fotbalu sebevědomě a jeho výkony ve Slavii potvrzují, že je jedním z největších brankářských talentů posledních let. Jak se jeho pozice vyvine po návratu zraněného Jindřicha Staňka.

Článek

Kinského cesta

Antonín Kinský začínal s dospělým fotbalem na Dukle, ale už v roce 2021 přestoupil do pražské Slavie, kde však tehdy mladičký brankář nemohl dostat tolik prostoru, kolik bylo k jeho fotbalovému rozvoji potřeba. Vysedáváním na lavičce, i kdyby byla třeba ze zlata, by jeho talent mohl chřadnout a nepřineslo by to pravděpodobně nic pozitivního ani týmu, ani hráči. Zůstat ve Slavii by z fotbalového hlediska postrádalo jakoukoliv logiku.

Když mu tak bylo nabídnuto hostování ve Vyškově, kde mohl plnit roli jedničky, nebylo nad čím váhat. Vyškov se jevil jako mimořádně perspektivní klub, který měla v té době pod křídly ambiciózní africká skupina Rainbow World Group. Ta se nebála investovat, díky čemuž se Vyškov v posledních letech stal regionálním zjevením, a to i díky Kinskému, který obranu nesčetněkrát v klíčových momentech podržel. Zatímco v prvním půlroce hostování přispěl k záchraně klubu ve druhé nejvyšší soutěži, v další sezóně se už Vyškov skvěl na nejvyšších místech tabulky a postup mezi elitu mu unikl jen o vlásek. Kinský však druhou ligu převyšoval a nastal čas se posunout dál.

Prvoligový azyl mu tak poskytly Pardubice v čele s trenérem Radkem Kováčem. Zkraje sezóny sice začínal jako jednička, ale pak nadešlo dost možná nejčernější období v Kinského kariéře. Po faulu na hráče Jablonce si Kinský po intervenci VAR vysloužil červenou kartu a následně i stopku na čtyři zápasy, k níž se ještě přimotaly problémy s kolenem, zánět v lokti a problémy s krví. Že by tento sled událostí a zdravotních patálií Kinského zlomil či poznamenal, to se však říct nedá. Jakmile se po pár měsících vrátil do brány, stal se neotřesitelnou jedničkou Pardubic.

Co dělá z Antonína Kinského výjimečného brankáře?

Kinského zdobí především excelentní hra nohama, která se může stát jeho vstupenkou do nejlepších lig Evropy. Pohyb mimo vápno mu také nečiní problémy. I jako pravák umí navíc efektivně pracovat s levou nohou. Při rozehrávce působí nadmíru sebejistě a dokáže při ní přemýšlet konstruktivně. Má vynikající přehled o tom, co se děje na hřišti, a má schopnost předpovídat záměry soupeře, což mu umožňuje v klíčových momentech zvolit nejlepší možné poziční postavení. Dokáže navíc fungovat jak v týmech s vyspělou obranou, což dokazuje v tomto ročníku, tak i v těch, pro něž je silnější soupeře občas těžké ukočírovat, takže má brankář vyšší počet zákroků. Samozřejmě se nedá říct, že Kinský nemá žádné nedostatky. I jemu se občasná chyba nevyhne, což jsme ostatně mohli sledovat při nedávném neslavném zápasu lvíčat s Dánskem, ale jedná se o skutečně ojedinělé případy a byla by chyba kvůli nim Kinského talent jakkoliv snižovat nebo o něm pochybovat.

Co bude dál?

Mladý gólman byl před sezónou rozhodnutý Slavii opustit. Cestou hostování se už vydat nechtěl, a tak hledal klub, ve kterém by mohl plnit významnější roli, než jakou mu v té době mohla nabídnout Slavie. Ve veřejném prostoru se hovořilo o eminentním zájmu z Liberce, který převzal Kinského trenér z Pardubic Kováč, ale údajně měla po službách mladého talentu toužit také Mladá Boleslav a objevili se prý i zájemci z Itálie.

Zatímco strávil Kinský dva a půl roku na hostování, situace v bráně sešívaných doznala několika turbulentních změn, ale v minulé sezóně se po příchodu z Plzně v brankovišti ustálil skvěle chytající Jindřich Staněk, který rozhodně neměl v plánu mladšího parťáka do své svatyně pustit. Člověk však míní, fotbal mění. Staněk si na EURU přivodil vážné zranění, které ho zpátky na hřiště pustí pravděpodobně až na jaře. Škála Kinského možností se tak znenadání rozrostla o příležitost chytat ve Slavii jako jednička, což Kinský přijal. V Edenu podepsal novou smlouvu, která platí až do konce roku 2026. Smlouva Jindřicha Staňka vyprší o půl roku později.

Současná situace nutně generuje otázku, co bude, až se Staněk uzdraví. Není moc pravděpodobné, že by u sešívaných zůstali oba, protože se nedá očekávat, že by se někdo z nich spokojil s pozicí dvojky. Slavia má navíc k dispozici ještě Ondřeje Koláře a Aleše Mandouse, takže by tak či onak někdo musel z kola ven. O něco málo pravděpodobnější možnost je odchod Staňka do zahraničí. V situaci, kdy se ale zrovna vrátí z předlouhé marodky, by přestup představoval pro případný nový klub velký risk, takže se jako nejlogičtější řešení jeví spíše odchod Kinského. Zájem o něj bezpochyby bude. Jestli se mu však podaří prodrat se do jedné z nejlepších pěti lig nebo zvolí pohodlnější cestu směr Belgie, Nizozemsko nebo třeba Turecko, to se pravděpodobně dozvíme až v dalším přestupovém období.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz