Hlavní obsah
Sport

Kulenovič o víkendu potrápil dvěma góly Ajax. Neudělal Slovan při jeho prodeji chybu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Heracles Almelo se souhlasem klubu

V neděli nastoupil ke svému teprve šestému utkání v nizozemské Eredivisii. Za jeho nový klub, Heracles Almelo, se mu velice daří. Zatím dokázal vstřelit čtyři branky a velmi rychle tak zapadl do svého nového působiště.

Článek

Za nizozemský klub spolu s Lukou Kulenovičem nastupuje i další bývalý hráč Slovanu Liberec, Jan Žambůrek, který si o víkendu proti Ajaxu připsal první start v nejvyšší nizozemské soutěži. Bývalý český mládežnický reprezentant se na hřiště dostal v 64. minutě, avšak nedokázal zabránit porážce 3:4, jež si Heracles z utkání s Ajaxem nakonec odnesl. Oba fotbalisty sužovala od začátku letní přípravy zranění, která již dokázali vyléčit a konečně se dostali k šanci nakouknout do ostrých utkání.

Chorvatský hrotový útočník nakouknul k prvnímu utkání již na začátku září, avšak důvěru k postavení do základní sestavy získal až v posledních týdnech. V prvních pěti startech skóroval dvakrát, vrchol přišel až v neděli v klání proti nizozemskému gigantovi, Ajaxu Amsterdam. Kulenovič nastoupil do utkání hned od první minuty a díky jeho dvěma trefám se Ajax dlouho obával o výsledek. Především trefou z dvanácté minuty ukázal svoji nadprůměrnou kvalitu a není divu, že takový hráč již nepůsobí v české lize. Pokud bude takto pokračovat a naváže na své předešlé výkony, může i ve svých 25 letech zamířit ještě o úroveň výše. Důvěru jednoznačně dostane, ale musí ji i nadále splácet.

Slovan musí naříkat

Liberecké vedení bylo přesvědčené o tom, že do nové sezóny půjde s Lukou Kulenovičem v týmu. Chorvat totiž předváděl velmi pozoruhodné výkony nejen v jarní části a přesvědčil tak nový sportovní úsek klubu. Kulenovič ale zaujal i v zahraničí a po dvou nabídkách, které Slovan odmítnul, přišla ta z Heracles, která už klub uspokojila. Podle webu transfermarkt.com se jednalo o částku okolo 900 000 euro.

Slovan nebyl připraven na jeho odchod a na trhu se podle slov generálního ředitele klubu, Jana Nezmara, nenaskytla žádná uspokojivá příležitost k přivedení případné náhrady. Když ještě byl Kulenovič součástí Slovanu Liberec, objevila se šance přivést Jana Klimenta, aktuálně nejlepšího střelce Chance Ligy, který předvádí fantastické výkony v dresu Sigmy Olomouc. Vedení se rozhodlo této možnosti nevyužít, protože počítalo s pokračováním Kulenoviče v klubu.

Radoslav Kováč do nové sezóny musel vyrukovat se dvojicí Nyarko - Letenay, kteří i přes svůj značný potenciál zatím nepředvádí uspokojivé výkony a Slovanu často chybí větší efektivita ve finální fázi. Kulenovič pravděpodobně tlačil na svůj přestup, avšak nebylo by pro Slovan lepší si počkat a následně ho prodat ještě za větší sumu? Dispozice k tomu Kulenovič rozhodně měl, ostatně to aktuálně předvádí v Eredivisii. Fanouškům Slovanu aktuálně zbývá pouze sledovat parádní výkony Kulenoviče a doufat v nastartování skryté formy svých útočníků.

V následujících měsících se uvidí, zda Slovan dokáže nahradit Kulenoviče, ať už přivedením nového hráče, či rozvojem svých vlastních hráčů. Ghanský útočník Benjamin Nyarko by mohl být velmi zajímavým fotbalistou pro českou špičku, ale i pro kluby v zahraničí, kdyby se mu podařilo ke své neuvěřitelné rychlosti přidat i přesnost ve finální fázi. Dopomoci by mu k tomu měl i takzvaný „Development program“, což je další novinka od příchodu Ondřeje Kanii, za kterou stojí právě Jan Nezmar.

„Nejtěžší je pro hráče přechod z mládežnických kategorií do dospělého fotbalu. Sám jsem toho byl svědkem, snažil jsem se pozorovat tréninkové procesy v mládeži. Vzešel z toho náš Development program, který by měl hráčům dopomoci v individuálních kvalitách a v samotném přechodu. Je to naše know-how a náš vlastní nástroj,“ komentoval Nezmar pro klubový YouTube kanál důvod jeho vzniku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz